Home » Social » Respect pentru cei care au scris istorie

Respect pentru cei care au scris istorie

de Mihaela NICULESCU

Vineri, 27 martie, va fi comemorat, la mormântul său din Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad, Gheorghe Andronache. În urmă cu 97 de ani, locotenent-colonelul Gheorghe Andronache făcea parte, ca reprezentant al armatei, din delegația care a semnat actul de unire a Basarabiei cu România. Fostul șef de stat major din Basarabia s-a refugiat în România după ce Basarabia a fost luată de Uniunea Sovietică în 1940. A locuit mai întâi la Craiova și apoi s-a mutat la Bârlad.

„Eram vecini. Mi se părea un om închis în sine, izolat. Nu știam atunci cine era și ce merite avea de fapt Gheorghe Andronache. A fost filat de securitate. Într-o zi a anului 1970 a fost chemat la securitate, dar nu s-a mai întors acasă. A fost găsit mai târziu mort. Gheorghe Andronache este autorul unei cărți document – „Atlasul Basarabiei”, pe care Adrian Năstase a simțit nevoia să o reediteze. Neștiind că scriitorul avea, de fapt, o nepoată care deținea drepturile de autor, cartea a fost ulterior retrasă de pe piață”, a declarat profesoara Maria Marin.
Comemorarea patriotului Gheorghe Andronache va avea loc cu prilejul zilei de 27 martie, dată la care în 1918 Basarabia s-a unit cu România. Omagierea va fi posibilă grație Mariei Vieru Ișaev, cercetător istoric cu dublă cetățenie (română și moldovenească). Aceasta a descoperit, în urma unei munci de documentare asiduă, mai multe morminte ale refugiaților basarabeni, cum ar fi cel al lui Pan Halippa, în București, dar și a altor refugiați înmormântați la Cernica sau în localități din Ardeal. Maria Ișaev a aflat de existența lui Andronache, din corespondența lui Pan Halippa, care a făcut parte din Sfatul țării și care coresponda deseori prin intermediul scrisorilor cu Gheorghe Andronache.
La comemorarea eroului basarabean va fi prezentă o rudă a acestuia, veteran de război, reprezentanți ai autorităților locale și membri ai Asociației „Pro Basarabia” filiala Bârlad.

de Mihaela NICULESCU Vineri, 27 martie, va fi comemorat, la mormântul său din Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad, Gheorghe Andronache. În urmă cu 97 de ani, locotenent-colonelul Gheorghe Andronache făcea parte, ca reprezentant al armatei, din delegația care a semnat actul de unire a Basarabiei cu România. Fostul șef de stat major din Basarabia s-a refugiat în România după ce Basarabia a fost luată de Uniunea Sovietică în 1940. A locuit mai întâi la Craiova și apoi s-a mutat la Bârlad. „Eram vecini. Mi se părea un om închis în sine, izolat. Nu știam atunci cine era și ce merite avea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: