Home » National » The Economist: Corupția, problemă endemică în sistemele medicale din Europa de Est, inclusiv România

The Economist: Corupția, problemă endemică în sistemele medicale din Europa de Est, inclusiv România

Corupția rămâne o problemă endemică în sistemele medicale din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, pacienții continuând să ofere mită, iar medicii, care au salarii foarte mici, să accepte, scrie revista britanică The Economist.

Villiam Fischer este unul dintre cei mai cunoscuți medici din Slovacia. Specialistul în cardiologie a efectuat primul transplant de inimă în anul 1998, iar la un moment dat a candidat la funcția de președinte al țării. Însă, în februarie, familia unui pacient decedat l-a reclamat pe doctorul Fischer pentru că a luat mită 3.000 de dolari (2.700 de euro) pentru avansarea operației. Avocații medicului au declarat că acesta va pleda vinovat. Cazul ilustrează problema corupției sistemice care nu afectează doar Slovacia, ci și alte țări din centrul și estul Europei, notează The Economist.

În Letonia, chirurgul ortoped Valdis Zatlers a acceptat ceea ce a numit „plăți de mulțumire” de la pacienți fără a le declara autorităților. A primit o amendă de circa 400 de euro. Un studiu al Comisiei Europene efectuat în anul 2013 arăta că 28% dintre respondenții din România și 21% dintre cei din Lituania efectuaseră plăți informale medicilor, comparativ cu media europeană de 5%.

În Polonia, 15% dintre respondenți au recunoscut că au oferit mită în ultimul an, în nouă din zece cazuri fiind pentru servicii medicale. Unele spitale poloneze permit efectuarea de operații cezariene la cerere, pentru o taxă suplimentară de 1.000 de zloți (220 de euro).

Chiar și Estonia, unde sistemul medical cu programare electronică este oferit ca model de transparență, un director de spital și-a pierdut locul de muncă în 2011 pentru că a cerut 300 de euro și o sticlă de coniac de la un pacient vârstnic.

Plățile neoficiale „nu pot fi reduse la corupție”, afirmă Steven van de Walle, profesor la Universitatea Erasmus din Rotterdam care a studiat fenomenul sistemului medical din România. „Foarte adesea, cetățenii consideră logice aceste plăți. Oamenii vor să plătească pentru sănătate”, explică specialistul.

În România, medicii rezidenți din spitalele publice au salarii de doar 200 de euro, iar medicii specialiști câștigă 500 de euro, amintește The Economist. „Poate deloc surprinzător, 7.000 de medici români – 30% dintre doctorii țării – au emigrat în perioada 2011 – 2013”, subliniază revista britanică.

Sursa: mediafax.ro

Corupția rămâne o problemă endemică în sistemele medicale din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, pacienții continuând să ofere mită, iar medicii, care au salarii foarte mici, să accepte, scrie revista britanică The Economist. Villiam Fischer este unul dintre cei mai cunoscuți medici din Slovacia. Specialistul în cardiologie a efectuat primul transplant de inimă în anul 1998, iar la un moment dat a candidat la funcția de președinte al țării. Însă, în februarie, familia unui pacient decedat l-a reclamat pe doctorul Fischer pentru că a luat mită 3.000 de dolari (2.700 de euro) pentru avansarea operației. Avocații medicului…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: