Home » National » CSM sesizează Curtea Constituțională privind decizia Senatului în cazul lui Șova

CSM sesizează Curtea Constituțională privind decizia Senatului în cazul lui Șova

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sesizează Curtea Constituțională (CC) privind decizia Senatului de respingere a cererii DNA de reținere și arestare a lui Dan Șova, cerând soluționarea posibilului conflictul juridic dintre puterea judecătorească și cea legislativă.

„Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Curții Constituționale să constate existența unui conflict de natură juridică constituțională între menționatele autorități publice, în măsură să împiedice autoritatea judecătorească să-și îndeplinească atribuțiile constituționale și legale cu care a fost învestită, în vederea restabilirii ordinii constituționale care trebuie să existe între autoritățile publice prevăzute în Titlul III din Constituția României”, se arată în comunicatul CSM.

Consiliul sesizează CC cu privire la faptul că Senatul a respins solicitarea DNA de încuviințare a reținerii și arestării senatorului PSD Dan Șova, fără a emite o hotărâre și după ce majoritatea senatorilor prezenți, în condiții de cvorum, au votat pentru aprobarea cererii procurorilor.

În sesizare se arată că, potrivit articolului 76 din Constituție, hotărârile celor două camere ale Parlamentului, ca și legile ordinare, „se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare cameră”, în condițiile în care numărul membrilor prezenți este de jumătate plus unul din numărul membrilor camerei respective pentru întrunirea cvorumului, prevăzut în articolul 67 din Legea fundamentală. Hotărârile privind regulamentele camerelor, ca și legile organice, se adoptă cu votul majorității membrilor fiecărei camere.

„Din prevederile articolului 173 din Regulamentul Senatului rezultă că asupra cererii de încuviințare a reținerii și arestării, Senatul hotărăște cu votul majorității membrilor săi, ceea ce înseamnă că asupra unei astfel de cereri Senatul se pronunță printr-o hotărâre. Cum situația cererilor de încuviințare a reținerii și arestării nu se circumscrie ipotezei prevăzute la alin. 1 al art. 76 – neimplicând o hotărâre privind regulamentele camerelor – și nici vreuneia dintre celelalte situații pentru care Constituția prevede că hotărârile se adoptă cu o majoritate absolută (…), este evident că majoritatea cerută de Constituție pentru adoptarea hotărârii prin care se încuviințează reținerea și arestarea este cea prevăzută la alin. 2 al art. 76 – votul majorității membrilor prezenți”, argumentează președintele CSM Marius Tudose.

El mai amintește că CC a constatat, prin Decizia nr. 990/2008, că art. 150, alin. 3, din Regulamentul Senatului, potrivit căruia cererea privind urmărirea penală a membrilor Guvernului „se adoptă cu votul majorității senatorilor” contravine art. 76 alin. 2 din Constituție și, în consecință, este neconstituțional.

În același fel, Regulamentul Senatului prevede, la articolul 173, că această cameră hotărăște asupra cererilor de încuviințare a reținerii și arestării unui membru cu votul majorității membrilor săi.

„Senatul României nu a procedat la modificarea dispozițiilor art. 173 din regulamentul acestei camere, în sensul punerii în acord cu reglementarea constituțională, iar această omisiune este de natură să împiedice autoritatea judecătorească să-și îndeplinească rolul constituțional”, se arată în sesizarea CSM.

În plus, arată președintele CSM, deși avea această obligație, Senatul nu a adoptat, în cazul cererii privindu-l pe Dan Șova, o hotărâre prin care să admită sau să respingă cererea, arătând doar că s-a pronunțat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviințarea reținerii și arestării unui senator. În acest fel, Senatul ar fi înlăturat exercitarea oricărei căi de atac ori forme de control asupra unei hotărâri.

„Faptul că Senatul a transmis o simplă comunicare, care nu echivalează cu o hotărâre constituie în fapt un refuz de soluționare a cererii formulate de ministrul justiției cu privire la încuviințarea reținerii și arestării senatorului Dan-Coman Șova, aspect care situează în mod clar Senatul în conflict juridic de natură constituțională cu autoritatea judecătorească”, se mai spune în sesizare.

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea procurorilor DNA pentru reținerea și arestarea senatorului PSD Dan Șova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni și Rovinari.

Senatul nu a încuviințat, miercuri, arestarea preventivă a lui Dan Șova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorității senatorilor. Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Șova, au fost înregistrate 79 de opțiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate.

Întrebat dacă a fost încălcată Constituția prin faptul că, după votul din plenul Senatului, nu a fost adoptată o horărâre, ci a rămas doar procesul verbal de numărare a voturilor, prin care s-a constatat că cererea DNA în cazul lui Șova a fost respinsă, președintele CC Augustin Zegrean a spus că instanța va da un răspuns atunci când va fi sesizată cu această situație.

Curtea Constituțională a fost sesizată de PNL privind decizia Senatului, urmând să analizeze sesizarea pe 8 aprilie.

Tot atunci, CC va discuta și cererea președintelui Klaus Iohannis de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public și Parlament, șeful statului arătând că atitudinea legislativului în cazuri precum cel al lui Dan Șova a condus la un blocaj instituțional.

După hotărârea Senatului, Dan Șova a anunțat că a luat decizia de a se autosuspenda ”din toate funcțiile deținute în cadrul PSD” și a susținut că votul din Senat îi va permite să se apere ”așa cum se cuvine”, dacă dosarul său va ajunge în instanță.

Președintele Klaus Iohannis afirma că nu poate trece cu vederea faptul că Parlamentul a blocat iar o cerere a justiției, arătând că, într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija în instanță.

Ambasadele SUA, Marii Britanii, Olandei și Germaniei, dar și Comisia Europenă au criticat decizia, manifestând surprindere și îngrijorare, și atrăgând atenția că România trebuie să respecte recomandările MCV și în ceea ce privește imunitatea parlamentarilor.

Sursa: mediafax.ro

 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sesizează Curtea Constituțională (CC) privind decizia Senatului de respingere a cererii DNA de reținere și arestare a lui Dan Șova, cerând soluționarea posibilului conflictul juridic dintre puterea judecătorească și cea legislativă. "Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Curții Constituționale să constate existența unui conflict de natură juridică constituțională între menționatele autorități publice, în măsură să împiedice autoritatea judecătorească să-și îndeplinească atribuțiile constituționale și legale cu care a fost învestită, în vederea restabilirii ordinii constituționale care trebuie să existe între autoritățile publice prevăzute în Titlul III din Constituția României", se arată în comunicatul CSM. Consiliul sesizează…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: