Home » National » GALA GOPO 2015: "Closer to the Moon", de Nae Caranfil – cel mai bun film. LISTA completă a câștigătorilor

GALA GOPO 2015: "Closer to the Moon", de Nae Caranfil – cel mai bun film. LISTA completă a câștigătorilor

Filmul „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, a fost marele câștigător al serii, după ce a obținut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Prezentăm lista completă a câștigătorilor.

La gala premiilor Gopo de luni seară, filmul lui Nae Caranfil a mai obținut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu și pentru cel mai bun regizor.

Filmul este o coproducție internațională România – Italia – Polonia – Franța și are o distribuție hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga și Harry Lloyd.

Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil și este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureștiul anului 1959, când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naționale punea întreaga țară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac „gangsteresc” era de neconceput atât pentru autoritățile statului, cât și pentru orice om normal: ce să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic și economic ce limita drastic utilitatea banilor?

Autorii loviturii sunt patru bărbați și o femeie, toți comuniști situați la vârful ierarhiei de partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu erau arestați, judecați și condamnați la moarte, dar în așteptarea execuției au fost „invitați” să-și joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acțiunii lor, menită să devină un film educativ și de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga țară.

De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului erau scoși dimineața din celulele închisorii Jilava și transformați în „staruri de cinema” într-un București însorit și plin de viață, toată lumea din jurul lor – milițieni, securiști, anchetatori, echipă de filmare – căuta cu disperare răspunsul unei singure întrebări: de ce au făcut-o?

Regizorul Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează și astăzi asupra acestei povești adevărate, într-un film comic și tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuție internațională de prestigiu.

Filmările s-au desfășurat în spații istorice din București, precum Casa Capșa, Parcul Carol, Casa Armatei, Casa Presei, clădirea IMOD, Centrul Vechi, dar și într-un decor de epocă special construit pe o suprafață de 2.000 mp2.

Pe lângă distribuția de excepție, filmul a beneficiat de o echipă de profesioniști în domeniu. Astfel, costumele au fost realizate de creatoarea Doina Levintza, imaginea a fost adusă pe camera de Marius Panduru, scenografia filmului a fost semnată de Cristian Niculescu. Pe platou, regizorul Nae Caranfil a fost asistat de Brian Cook, cunoscut drept colaborator al lui Stanley Kubrik în filmul „Cu ochii larg închiși/ Eyes Wide Shut”. Coloana sonoră include melodiile specifice Bucureștiului anilor ’60 și, totodată, muzica special compusă de Laurent Couson.

Companiile de producție implicate în proiect au fost Mandragora Movies (România), Rainieri Made (Italia), Agresywna Banda (Polonia), Denis Friedman Productions (Franța), cu participarea Ithaca LLC (SUA).

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului „Poziția copilului”, de Călin Peter Netzer.

Nae Caranfil s-a născut pe 7 septembrie 1960 la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1984. Filmul său din facultate s-a numit „Frumos e în septembrie la Veneția” și a câștigat premii în țară și străinătate. După absolvire, Nae Caranfil a avut câteva apariții actoricești în filmele „Salutări de la Agigea”, de Cornel Diaconu, și „În fiecare zi mi-e dor de tine”, de Gheorghe Vitanidis.

A urmat, la Bruxelles, Programul Scenariștilor Europeni din cadrul „Flemish European Media Institute” (FEMI). Între 1989 și 1991 a scris scenarii pentru casa de producție franceză „Compagnie Des Images”.

Devine scenarist și regizor celebru cu primul său lungmetraj, „E Pericoloso Sporgersi”, care apare în 1993. Este o coproducție franco-română prezentată la Quinzaine des Realisateurs, la Cannes, în 1993 și premiată ulterior în festivaluri ca Montpellier, Bratislava și La Baule. „E Pericoloso Sporgersi” este un film compus din trei părți care narează aceeași poveste din punctul de vedere a trei persone diferite: o studentă, un soldat și un actor de teatru.

Continuă cu „Asfalt Tango”, în 1995, o altă comedie franco-română, în care joacă Charlotte Rampling. Al treilea său lungmetraj este coproducția franco-italo-belgiană „Dolce Far Niente”, din 1998, cu Francois Cluzet, Giancarlo Giannini, Isabella Ferrari, Marguerita Buy și Pierfrancesco Favino. Filmul obține premiul pentru scenariu la Namur, în 1998, și participă în competiția oficială de la Karlovy Vary, în 1999. „Filantropica”, realizat în 2002, este încă o colaborare româno-franceză, o comedie neagră ce obține premiul publicului la Festivalul Internațional de Film de la Paris și numeroase alte premii la Wiesbaden, Mons, Wurtzburg, Bratislava, Newport Beach și Atena.

Pentru toate filmele sale de până acum, mai puțin filmul din studenție („Frumos e în septembrie la Veneția”), Nae Caranfil este și scenarist. Filmul său „Restul e tăcere” (2008) a câștigat marele premiu pentru scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Paris 1995 și premiul al doilea în „Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition”, Hollywood, 1999. Filmul a fost prezentat în avanpremieră la Cluj, în cadrul TIFF 2007, și a închis competiția oficială la Locarno în același an. A câștigat, de asemenea, Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional al Producătorilor Independenți de la Constanța, în 2008, premiul pentru cel mai bun scenariu și premiul publicului la B-EST, București, în 2008.

„Restul e Tăcere” a fost propunerea României pentru premiile Oscar 2009.

Florin Piersic Jr. – cel mai bun actor în rol principal

Acesta este primul premiu Gopo din cariera actorului Florin Piersic Jr., aflat la a doua nominalizare.

La aceeași categorie au mai fost nominalizați Mark Strong (pentru rolul Max Rosenthal din filmul „Closer to the Moon”), Harry Lloyd (pentru rolul Virgil din filmul „Closer to the Moon”), Serge Riaboukine (pentru rolul Leduc din filmul „Cripta”) și Sorin Leoveanu (pentru rolul Sorin Pârvu din filmul „Q.E.D.”).

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Victor Rebengiuc, pentru interpretarea din „Câinele japonez”.

Ofelia Popii – cea mai bună actriță în rol principal la gala Gopo 2015

Acesta este primul premiu Gopo din cariera actriței Ofelia Popii, aflată la prima nominalizare.

La aceeași categorie au mai fost nominalizate Vera Farmiga (pentru rolul Alice din filmul „Closer to the Moon”), Victoria Cociaș (pentru rolul Helga din filmul „O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Olimpia Melinte (pentru rolul Anda din filmul „Planșa”) și Crina Semciuc (pentru rolul Yasmine din filmul „#Selfie”).

Anul trecut, premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol principal i-a revenit Luminiței Gheorghiu, pentru interpretarea din filmul „Poziția copilului”.

Nae Caranfil – premiul Gopo 2015 pentru cea mai bună regie

Acesta este cel de-al doilea premiu Gopo din cariera regizorului Nae Caranfil.

La aceeași categorie au mai fost nominalizați regizorii Corneliu Porumboiu, pentru filmul „Al doilea joc”, și Andrei Gruzsniczki, pentru lungmetrajul „Q.E.D”.

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Călin Peter Netzer, pentru „Poziția copilului”.

LISTA completă a câștigătorilor

Cel mai bun film: „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil

Cel mai bun regizor: Nae Carafil („Closer to the Moon”)

Cel mai bun actor într-un rol principal: Florin Piersic Jr. (pentru rolul Alecu Voican din filmul „Q.E.D.”)

Cea mai bună actriță într-un rol principal: Ofelia Popii (pentru rolul Elena Buciuman din filmul „Q.E.D.”)

Cel mai bun actor într-un rol secundar: Virgil Ogășanu (pentru rolul Martin Scăunașu din filmul „Q.E.D.”)

Cea mai bună actriță într-un rol secundar: Alina Berzunțeanu (pentru rolul Valeria Amohnoaiei din filmul „Q.E.D.”)

Cel mai bun scenariu: Nae Caranfil („Closer to the Moon”)

Cea mai bună imagine: Marius Panduru („Closer to the Moon”)

Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuțiu, Larry Madaras, Roberto Silvi („Closer to the Moon”)

Cel mai bun sunet: Alexandru Dumitru, Marius Leftărache, Florin Tăbăcaru („Closer to the Moon”)

Cea mai bună muzică originală: Laurent Couson („Closer to the Moon”)

Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu („Q.E.D.”)

Cele mai bune costume: Doina Levintza („Closer to the Moon”)

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură: Lucas Coulon, Maria Andreescu, Laura Ozier, Elena Tudor („Closer to the Moon”)

Cel mai bun film de debut: „București, unde ești?”, de Vlad Petri

Cel mai bun film documentar: „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „O scurtă istorie – Astra Film”, de Carmen Lidia Vidu

Cel mai bun scurtmetraj ficțiune: „Trece și prin perete”, de Radu Jude

Premiul Romanian Society of Cinematographers: Vivi Drăgan Vasile

„Tânără speranță”: Alexandra Carastoian, Boroka Biro (pentru imaginea filmului „Planșa”)

Premiul Gopo pentru întreaga activitate: actrița Eugenia Bosânceanu

Premiul special: regizorul de animație Ion Truică

Premiul pentru întreaga carieră: actrița Coca Bloos

Cel mai bun lungmetraj european (dintre cele distribuite în România în 2014): „Marea frumusețe/ La grande bellezza”, de Paolo Sorrentino

Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014): „#Selfie”, de Cristina Iacob

Lungmetrajul „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, care primise cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, a obținut cinci premii, printre care cele patru dedicate categoriilor de interpretare.

Atât „Q.E.D.”, cât și „Closer to the Moon” au scenarii inspirate din perioada comunismului.

Astfel, scenariul filmului lui Nae Caranfil – o coproducție internațională România/ Italia/ Polonia/ Franța, cu o distribuție hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga și Harry Lloyd – este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureștiul anului 1959, când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naționale punea întreaga țară pe jar.

De cealaltă parte, drama stilizată, filmată în alb-negru, „Quod Erat Demonstrandum” duce publicul înapoi în România anilor 1980. Un matematician ar vrea să-și publice lucrarea în afara țării conduse de Nicolae Ceaușescu, dar nu este ușor să scape de cenzura statului și să o scoată din țară.

În timpul galei Gopo de luni seară, trei momente speciale au fost dedicate actrițelor Eugenia Bosânceanu și Coca Bloos și regizorului de filme de animație Ion Truică.

81 de filme românești lansate în cinematografe și în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a galei premiilor Gopo.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecție alcătuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei și criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu și Ada Maria Ichim.

După anunțul nominalizărilor, peste 450 de profesioniști activi din toate domeniile industriei de film românești au votat pentru desemnarea câștigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poștă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit și consultanță PwC Romania, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat în 2011 un parteneriat.

Sala Studio a Teatrului Național București a găzduit pentru prima oară evenimentul care răsplătește, în fiecare an, performanța din filmul românesc. Prezentatorii galei din acest an au fost actorii Paul Ipate și Diana Cavallioti.

Gala Premiilor Gopo a fost transmisă în direct pe TVR 2, TVR HD și Radio România Cultural și online, pewww.premiilegopo.ro și www.tvrplus.ro.

Gala premiilor Gopo 2015 a fost organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Primăriei Municipiului București prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București si Babel Communications.

Sursa: mediafax.ro

Filmul "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a fost marele câștigător al serii, după ce a obținut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Prezentăm lista completă a câștigătorilor. La gala premiilor Gopo de luni seară, filmul lui Nae Caranfil a mai obținut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu și pentru cel mai bun regizor. Filmul este o coproducție internațională România - Italia - Polonia - Franța și are o distribuție hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga și Harry Lloyd. Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: