Home » Sanatate » Alertă de gripă aviară!

Alertă de gripă aviară!

de Răzvan CĂLIN

Din cauza apariției unui focar de gripă aviară în județul Tulcea, DSVSA Vaslui a dispus reluarea tuturor măsurilor de biosecuritate la toate unitățile din județ care au ca obiect de activitatea creșterea păsărilor.

După câțiva ani buni în care am sperat că isteria gripei aviare ne va ocoli pentru totdeauna, iată că din nou ne confruntăm cu o situație de acest gen. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a intrat în alertă după ce în județul Tulcea a fost depistat un focar de gripă aviară. Prin urmare, au fost dispuse o serie de măsuri la nivelul întregii țări, județul Vaslui nefiind, bineînțeles, exceptat de la regulă.

„În primul rând, am transmis tuturor fermelor de păsări din județ să-și revizuiască și să reimplementeze toate măsurile maxime de biosecuritate. Mai mult, inspectorii noștri vor descinde pe teren și vor efectua controale inopinate în toate unitățile de acest gen, la toți agenții economici implicați în creșterea și comercializarea păsărilor. Sunt măsuri obligatorii, iar toate aceste acțiuni trebuie întreprinse pentru a preveni apariția unui focar și în județul nostru”, ne-a declarat Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

În momentul de față, la nivelul județului funcționează 21 de ferme păsări pui, șase ferme axate pe producerea ouălor de consum, două ferme de reproducție păsări și două abatoare pentru sacrificarea păsărilor. Până în prezent, pe raza județului nostru nu a fost depistat nici un focar de gripă aviară.

Alerta de gripă aviară a survenit după ce pe insula Ceaplace, aflată pe lacul Sinoe, în județul Tulcea, au fost depistate nu mai puțin de 64 cadavre de pelicani morți. Este vorba despre specia de pelicani creți, care în această perioadă a anului zboară dinspre continentul african în Delta Dunării, pentru a cuibări. De altfel, păsările sălbatice reprezintă principalii vectori mobili de răspândire a gripei aviare. Deocamdată, nu a fost depistat nici un focar de gripă aviară la vreo gospodărie domestică. În urma investigațiilor de laborator, s-a confirmat, în cazul focarului din județul Tulcea, prezența virusului gripei aviare. DSVSA Vaslui face un apel către populație de a informa în cel mai scurt timp medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau deces înregistrat la orătăniile din gospodărie.

de Răzvan CĂLIN Din cauza apariției unui focar de gripă aviară în județul Tulcea, DSVSA Vaslui a dispus reluarea tuturor măsurilor de biosecuritate la toate unitățile din județ care au ca obiect de activitatea creșterea păsărilor. După câțiva ani buni în care am sperat că isteria gripei aviare ne va ocoli pentru totdeauna, iată că din nou ne confruntăm cu o situație de acest gen. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a intrat în alertă după ce în județul Tulcea a fost depistat un focar de gripă aviară. Prin urmare, au fost dispuse o serie de măsuri…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: