Home » Sanatate » Tot mai mulți diabetici

Tot mai mulți diabetici

de Roxana NĂSTASĂ

Într-un singur an, peste 1.000 de persoane din județ s-au îmbolnăvit de diabet, iar numărul lor crește de la o lună la alta. Numai în trimestrul I al acestui an, au fost diagnosticate cu această boală încă 356 de persoane, din care cinci insulino-dependente. Alimentația haotică și stresul sunt principalii factori ai acestei afecțiuni tot mai des întâlnită.

Diabetul rămâne o afecțiune în plină ascensiune în județul Vaslui. Într-un an, în evidențele medicilor au intrat peste 1.000 de noi cazuri, numărul bolnavilor depășind 18.000 la acest moment, din care peste 2.500 sunt insulino-dependenți. Stresul și alimentația dezechilibrată, preponderent formată din glucide (zahăr), carbohidrați (făcinoase) și grăsimi, sunt principalele cauze care duc la îmbolnăvire.
În primul trimestru al acestui an, pe mâna specialiștilor au intrat 356 de noi cazuri de diabet zaharat, cele mai multe cazuri fiind în mediul urban. Din nefericire, numărul bolnavilor de diabet este în continuă creștere. Așa se face că dacă anul trecut erau 18.473 de persoane în evidențe, la finele primului trimestru al acestui an erau 18.738. Din fericire, tratamentul este asigurat gratuit prin Programul național de diabet, finanțat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Problema este că în județ sunt numai șase medici specialiști diabet zaharat, nutriție și boli metabolice pe Programul Național de Diabet Zaharat. Dintre aceștia, trei medici asigură tratamentul specific în Vaslui, doi în Bârlad și unul în Huși.

Factorii de risc

Diabetul zaharat poate apărea la copii și adolescenți, însă cel mai frecvent, boala este întâlnită la grupele de vârstă superioare.
Factorul de risc principal pentru apariția diabetului de tip 2 este obezitatea, acest lucru făcând ca aproape 90% dintre persoanele care au această boală să fie supraponderale. Responsabile pentru apariția excesului ponderal în cele mai multe dintre cazuri sunt alimentația hipercalorică, bogată în carbohidrați, grăsimi și lipsa activității fizice. Sedentarismul se instalează la vârste din ce în ce mai fragede, iar orarul dezechilibrat al meselor și în special instituirea cinei ca masă principală a zilei favorizează îngrășarea.

Prevenirea, un aspect important

Diabetul de tip 2 (zaharat) poate fi prevenit, la fel ca multe alte boli, printr-un stil de viață sănătos. În primul rând e nevoie de o alimentație corectă alcătuită din cât mai multe fructe, legume și pește, înlăturarea produselor de fast-food, a alimentelor procesate și a dulciurilor, înlocuirea zahărului cu îndulcitori naturali și nu în ultimul rând cât mai multă mișcare și efectuarea unui set de analize anual.

de Roxana NĂSTASĂ Într-un singur an, peste 1.000 de persoane din județ s-au îmbolnăvit de diabet, iar numărul lor crește de la o lună la alta. Numai în trimestrul I al acestui an, au fost diagnosticate cu această boală încă 356 de persoane, din care cinci insulino-dependente. Alimentația haotică și stresul sunt principalii factori ai acestei afecțiuni tot mai des întâlnită. Diabetul rămâne o afecțiune în plină ascensiune în județul Vaslui. Într-un an, în evidențele medicilor au intrat peste 1.000 de noi cazuri, numărul bolnavilor depășind 18.000 la acest moment, din care peste 2.500 sunt insulino-dependenți. Stresul și alimentația dezechilibrată,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: