Home » Administratie » Județul Vaslui, uitat la rectificarea bugetară

Județul Vaslui, uitat la rectificarea bugetară

de Marian MOCANU

Nici la ultima rectificare bugetară județul Vaslui nu a fost pe lista de priorități a Guvernului. Astfel, unul dintre cele mai sărace județe ale țării, a primit doar 5,916 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor unităților administrativ teritoriale care primiseră la începutul anului sume mai mici decât în 2014. Spre comparație, doar trei județe au primit mai puțini bani decât Vasluiul, iar județul Iași a primit de 11 ori mai mulți bani. Aceeași situație și în ceea ce privește plata unor drepturi salariale câștigate în instanță ale profesorilor vasluieni, fiind alocată suma de 8,744 milioane lei. Și din acest punct de vedere suntem la coada clasamentului, în ciuda faptului că, din cauza sărăciei, procesul de învățământ are de suferit, factor care conduce la numeroasele fapte antisociale întâmplate în județul Vaslui.

La alegeri, indiferent că sunt locale, parlamentare, europene sau prezidențiale, județul Vaslui este o adevărată mașină de vot în favoarea PSD. Când este vorba de distribuirea banilor din bugetul național, același județ este uitat, în mod constant de guvernanți. Este cazul și ultimei rectificări de buget, cea aprobată în ședința de guivern de ieri, 28 iulie. Unităților Adminstrativ Teritoriale de pe raza județului Vaslui care au primit la începutul acestui an sume mai mici față de anul 2014, li s-a alocat suma de doar 5,916 milioane lei pentru echilibrtarea bugetelor. Reamintim că trei comune, printre cele mai mari din județ, Drânceni, Fălciu și Zorleni, nu au primit nici un leu de la guvern din bugetul acestui an, în timp ce alte comune, printre care Muntenii de Jos sau Berezeni, dar și municipiul Vaslui, au primit sume infime alocate din impozitul pe venit sau din cota de TVA. Municipiul Vaslui a primit doar 84.000 lei de la Guvern la începutul acestui an, asta în condițiile în care municipalitatea trebuie să asigure sume de ordinul milioanelor de lei doar cofinanțarea la proiectele majore derulate cu fonduri europene.

La această rectificare de buget, pe care guvernanții o declară una extrem de pozitivă, doar trei județe, Mehedinți, Sălaj și Olt, poate la fel de sărace, au primit sume mai mici ca Vasluiul. Asta în timp ce Iașiul, de exemplu, a primit de 11 ori mai mulți bani, Bacăul, de 7 ori mai multe fonduri, iar Botoșaniul, de 2,5 ori. Asta nemaivorbind de județele bogate, cum este cazul Prahovei, căreia i s-a repartizat suma de 84 milioane lei, sau Timișului, care a primit nu mai puțin de 92,5 milioane lei.

Bani pentru profesori, cu țârâita!

Tot la rectificarea de ieri, județului Vaslui I s-a alocat suma de 8,744 milioane lei pentru plata unor drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătorești cadrelor didactice. Deși la prima vedere pare o sumă importantă, mai mare cu circa 60% decât suma acordată în cadrul acestei rectificări Unităților Adminstrativ Teritoriale de pe raza județului Vaslui care au primit la începutul acestui an sume mai mici față de anul 2014, județul Vaslui se află totuși la coada unui așa zis „clasament național”.

Doar 15 județe au primit sume mai mici decât cele alocate dascălilor din Vaslui care și-au câștigat în instanță aceste drepturi, în timp ce în cazul altor județe, sumele alocate au fost chiar și de trei-patru ori mai mari. Asta în contextul în care, în mod constant, sumele destinate drepturilor salariale ale cadrelor didactice vasluiene au fost tot timpul mult mai mici decât țin cazul altor zine din țară. Nu este de mirare că, dat fiind faptul că, datorită salariilor mici, multe dintre cadrele didactice din județ sunt slab calificate, lucru care are un impact direct asupra nivelului de învățământ. Pe lângă rezultatele slabe, sub media națională, înregistrate la examenele de evaluare națională sau bacalaureat, nivelul scăzut de învățământ are, din păcate, și alte repercursiuni. Nu este de mirare că, în rândul tinerilor, rata criminalității este crescută, înmulțindu-se actele antisociale de genul violurilor, tâlhăriilor, omorurilor sau agresiunilor, în special pe fondul consumului tot mai crescut de băuturi alcoolice. În plus, o bună parte din absolvenții vasluieni de liceu sau de școli îngroașă an de an rândurile șomerilor, cei mai mulți dintre ei neputând spera la ceva mai mult de un loc de muncă în calitate de necalificați.

În afara acestor sume, destinate echilibrării bugetelor locale sau plății drepturilor salariale ale profesorilor, guvernul a mai alocat suma de 374.000 lei pentru plata contribuțiilor personalului neclerical angajat la unitățile de cult. Este vorba în fapt de plata contribuțiilor la sistemul de asigurări sociale ale contabililor sau îngrijitorilor de pe lângă bisericile și mănăstirile, dar și protopopiatele din județ, ori Episcopia Hușilor. În județul Vaslui sunt peste 200 de biserici, și alte așezăminte de cult, ceea ce înseamnă că practic a fosta locată suma de circa 1500 lei/an/unitate de cult. Și din acest punct de vedere, Vasluiul este lăsat pe unul dintre ultimele locuri, doar județele Botoșani, Buzău, Călărași, Covasna, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Prahova, Tulcea și Vrancea primind sume mai mici.

de Marian MOCANU Nici la ultima rectificare bugetară județul Vaslui nu a fost pe lista de priorități a Guvernului. Astfel, unul dintre cele mai sărace județe ale țării, a primit doar 5,916 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor unităților administrativ teritoriale care primiseră la începutul anului sume mai mici decât în 2014. Spre comparație, doar trei județe au primit mai puțini bani decât Vasluiul, iar județul Iași a primit de 11 ori mai mulți bani. Aceeași situație și în ceea ce privește plata unor drepturi salariale câștigate în instanță ale profesorilor vasluieni, fiind alocată suma de 8,744 milioane lei. Și din…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: