Home » National » Uite cine va primi banii înapoi pe contribuțiile la sănătate!

Uite cine va primi banii înapoi pe contribuțiile la sănătate!

Șapte categorii de contribuabili vor beneficia de anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată începând din 2012 și până în prezent, potrivit unei legi publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Cei care au plătit deja contribuția la Fisc vor putea solicita restituirea banilor, dacă nu au alte datorii către bugetul de stat.

Potrivit avocatnet.ro, conform legii 205/2015 se anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată începând cu 1 ianuarie 2012 până pe 31 ianuarie 2015. Iată cine sunt beneficiarii:

  • Copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani dacă au fost elevi, absolvenții de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți. Dacă au realizat venituri din salarii sau similare salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, pentru aceste venituri nu se anulează contribuția.
  • Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecție a copilului. Dacă au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură și pentru cele acordate în baza legii privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri nu se anulează contribuția;
  • Soțul, soția și părinții care nu au avut venituri proprii și care se aflau în întreținerea unei persoane asigurate;
  • Persoanele persecutate politic de fostul regim comunist;
  • Persoanele cu handicap, pentru veniturile acordate privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuția;
  • Bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuția;
  • Femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuția sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe economie.
  • Conform legii, ANAF va emite și va comunica din oficiu decizii de anulare a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru cazurile în care a emis și comunicat decizii de impunere pentru persoanele care aveau calitatea de asigurat fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. În cazul în care ANAF a emis dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit cuantumul CASS, organul fiscal nu va mai comunica decizia de impunere. În cazul în care nu a emis-o, nici nu va mai emite o astfel de decizie.
  • Persoanele care se încadrează în aceste categorii scutite de la plata CASS și care au primit decizii de impunere dar nu au primit decizia de anulare beneficiază de dreptul de a nu achita, la cerere, după obținerea documentului justificativ care atestă calitatea de asigurat fără plată a contribuției, eliberat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Cum ți se restituie banii și în ce condiții

Conform Legii nr. 225/2015, persoanele care beneficiau de calitatea de asigurat fără plată CASS și au efectuat această plată a contribuției la sănătate vor avea dreptul să solicite ANAF restituirea banilor.
Noile prevederi stabilesc că restituirea se va face potrivit art. 117 din codul de procedură fiscală, cel care stabilește și regulile pentru restituirea sumelor achitate către stat.
Astfel, restituirea se face la cerere însă, dacă persoana respectivă, care trebuie să-și recupereze banii, are datorii restante la bugetul de stat, mai întâi vor fi stinse acele datorii, urmând să-i fie restituită numai diferența, dacă aceasta există.
Dacă suma de rambursat este mai mică decât obligațiile fiscale restante ale debitorului, acești bani vor fi trecuți în contul acelor datorii, iar contribuabilul va trebui să suporte din propriul buzunar restul până la achitarea în totalitate a restanței.
Dacă suma de rambursat este mai mare decât datoria acumulată la bugetul de stat, atunci contribuabilul va primi doar diferența.

Sursa: click.ro

About Mihai Vasile