Home » Social » Festivalul Internațional „Hora din străbuni”, succes pe toate planurile (GALERIE FOTO)

Festivalul Internațional „Hora din străbuni”, succes pe toate planurile (GALERIE FOTO)

de Marian MOCANU

La jumătatea Festivalului Internațional „Hora din străbuni”, organizatorii sunt mai mult decât mulțumiți de răsunetul manifestării. Atât prestația celor peste 300 de artiști, cât mai ales faptul că, în fiecare seară, spectatorii au umplut până la refuz Teatrul de vară din municipiul Vaslui și au ovaționat, minute în șir, implică pentru organizatori obligația ca, peste doi ani, la următoarea ediție a festivalului, să se autodepășească. Festivalul Internațional „Hora din Străbuni”, ediția a IV-a – 2015 va lua oficial sfârșit în această seară cu o gală a ansamblurilor folclorice internaționale participante, prilej pentru vasluieni de a revedea prestațiile pline de culoare a dansatorilor din Algeria, Mexic, Tailanda, Grecia, Sri Lanka, Polonia, Rusia ori Republica Moldova.

Începutul lunii august a adus pentru iubitorii de folclor o manifestare care a reușit să facă o punte culturală nu doar între Vaslui și alte zone ale țării, cât mai ales între România și zone îndepărtate, atât din Europa, cât și de pe alte continente. Formațiile și ansamblurile de dansuri populare din județul vasluian nu s-au dovedit cu nimic mai prejos față de cele din Rusia, Polonia, Grecia, ori Mexic, Sri Lanka sau Tailanda, acest lucru arătând că, prin strădania atât a factorilor implicați de la nivel județean, cât mai ales a unor oameni sau instructori dedicați, tradițiile populare sunt păstrate.

Pentru amatorii de folclor de bună calitate, această a patra ediție aFestivalului Internațional „Hora din străbuni” a reprezentat un adevărat regal, din toate punctele de vedere: muzică populară, prestații artistice și scenice de cea mai bună calitate, costume populare, unele dintre ele aducând o adevărată pată de culoare.

Pentru organizatori, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, Consiliul Județean și Primãria Vaslui, succesul primelor zile a acestei manifestări au avut implică nu doar mândrie, pentru o a patra ediție a Festivalului Internațional „Hora din străbuni” extraordinar de reușită, dar și o obligație, în ceea ce privește următoarea ediție, cea din anul 2017.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=nbAtGLkLbP8&w=420&h=315]

„Pot fi mândru, munca noastră, a organizatorilor, de mai bine de un an de zile, depusă pentru organizarea acestui festival, a fost răsplătită nu doar cu aplauzele spectatorilor, care, în fiecare seară, fără excepție, au umplut până la refuz teatrul de vară, dar și cu aprecierile la superlativ atât a reprezentanților formațiilor, grupurilor ori ansamblurilor participante la festival, dar și a oamenilor de cultură prezenți. Pentru noi, este o mare mândrie faptul că am reușit organizarea la Vaslui a unei manifestări de o asemenea talie, care a adus pe scenă aproape de 30 formațiiatât din județ, cât și din țară, dar mai ales de peste hotare de pe alte continente. Faptul că, în fiecare seară, fără excepție, s-a jucat cu casa închisă, este și un alt motiv de mândrie pentru noi. Fără nici un fel de modestie, cred că dacă am fi avut la dispoziție de două ori mai multe locuri, și acelea s-ar fi ocupat! Succesul acestei a patra ediții a Festivalului Internațional „Hora din străbuni”, pe lângă că este un motiv de mândire pentru noi, ne obligă în același timp să ne autodepășim, astfel ca următoarea ediție, cea de peste doi ani, să fie și mai frumoasă!”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, organizatorul și sufletul festivalului.

Astăzi, manifestarea se va încheia după prestațiile altor trupe sau ansambluri de dansuri populare: „Floricica” din Perieni, și „Izvorașul”, din Cahul, Republica Moldova, urmând ca cunoscuta „Fanfară de la Valea Mare” să susțină un concert extraordinar. Festivalul Internațional „Hora din Străbuni”, ediția a IV-a – 2015 va lua oficial sfârșit cu o gală a ansamblurilor folclorice internaționale participante, prilej pentru vasluieni de a revedea prestațiile pline de culoare a dansatorilor din Algeria, Mexic, Tailanda, Grecia, Sri Lanka, Polonia, Rusia ori Republica Moldova.

de Marian MOCANU La jumătatea Festivalului Internațional „Hora din străbuni”, organizatorii sunt mai mult decât mulțumiți de răsunetul manifestării. Atât prestația celor peste 300 de artiști, cât mai ales faptul că, în fiecare seară, spectatorii au umplut până la refuz Teatrul de vară din municipiul Vaslui și au ovaționat, minute în șir, implică pentru organizatori obligația ca, peste doi ani, la următoarea ediție a festivalului, să se autodepășească. Festivalul Internațional „Hora din Străbuni”, ediția a IV-a – 2015 va lua oficial sfârșit în această seară cu o gală a ansamblurilor folclorice internaționale participante, prilej pentru vasluieni de a revedea prestațiile…

Review Overview

User Rating: 4.45 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: