Home » Administratie » S-a aprobat lista pentru locuințe sociale la Vaslui

S-a aprobat lista pentru locuințe sociale la Vaslui

de Marian MOCANU

Spațiile excedentare ale unităților de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Vaslui vor putea fi închiriate către agenți economici sau instituții, jumătate din chiria încasată revenind municipalității. Chiar municipalitatea ar putea beneficia de prevederile viitoarei hotărâri de Consiliu Local, având cadrul legal de a închiria fostul cămin al Colegiului „Anghel Rugină”. Acesta ar putea fi transformat, cu minime investiții, în locuințe sociale, cu atât mai mult cu cât cererea este foarte mare. La primăria Vaslui au fost depuse nu mai puțin de 203 dosare pentru atribuirea de locuințe sociale persoanelor sau familiilor aflate în nevoie, 141 dintre acestea având documentația completă. Mulți dintre ei au însă puține șanse de a primi casa mult visată, datorită lipsei de astfel de spații.

În cadrul ședinței de Consiliu Local a municipiului Vaslui a fost rectificată o hotărâre de anul trecut, în sensul că spațiile excedentare ale unităților de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Vaslui vor putea fi închiriate către agenți economici sau instituții, jumătate din chiria încasată revenind municipalității. Decizia și organizarea eventualelor licitații pentru închirierea spațiilor sau suprafețelor de teren excedentare va revine direct Consiliilor de Administrație a grădinițelor, școlilor sau liceelor, cu respectarea regulilor impuse de primărie. Astfel, asemenea spații nu vor putea fi închiriate persoanelor fizice sau juridice în scopul înființării de baruri, restaurante sau alte activități care ar putea perturba procesul de învățământ. Hotărârea de anul trecut, a creat cadrul legal pentru a oferi unităților școlare aflate în administrarea primăriei, terenruile și clădirile respectiv făcând parte din someniul public, posibilitatea valorificării spațiilor nefolosite în scopul creșterii bugetelor proprii.

În afara unor anexe sau a unor mici suprafețe de teren care au fost sau urmează a fi închiriate unor agenți comerciali, și primăria vaslui ar putea să rezolve o parte a unei probleme presante, cea a locuințelor sociale destinate persoanelor sau familiior cu posibilități materiale scăzute. Astfel, chiar în centrul municipiului Vaslui, fostul cămin al Colegiului „Anghel Rugină” este nefolosit de ani buni. Clădirea construită la sfârșitul anilor 80, pe lângă faptul că se degradează văzând cu ochii, poate reprezenta și un pericol social, în ea făcându-și veacul nu doar persoane fără adăpost. Cu o minimă investiție, constând în cosmetizarea clădirii și împrejmuirea acesteia cu un gard pentru a delimita curtea liceului de respectiva construcție, în vechiul cămin ar putea fi înființate circa 80 – 100 locuințe sociale. La acest moment, la Primăria Municipiului Vaslui au fost depuse nu mai puțin de 203 cereri pentru atribuirea de locuințe sociale, din care 141 au documentația completă. Celelate 62 de cereri sunt incomplete, deponenții fiind chemați zilele acestea pentru a completă documentația, de cele mai multe ori fiind vorba de nedepunerea actelor de identitate ale membrilor familiei. Sunt însă și cazuri de persoane care au depus astfel de cereri cu ani în urmă, și care, la acest moment fie au părăsit municipiul Vaslui, fie au domicilii în alte localități, fapt care, automat, duc la excluderea lor de pe listă.

Atribuirea locuințelor sociale, după priorități

Tot în cadrul ședinței de azi a Consiliului Local urmează a fi aprobată lista de priorități oentru alocarea de locuințe sociale. Acestea se pot atribui, cu chirie subvenționată, unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea uneia în condițiile pieței. Condițiile, criteriile și punctajele pentru repartizarea locuințelor sociale, de necesitate, a celor cu chirie din fondul locativ de stat și a celor de serviciu au fost stabilite prin Hotărârea Consiliului Local Vaslui nr. 86/24.09.2014. Ulterior, comisia astfel constituită la nivelul CL a procedat la analiza tuturor solicitărilor care vizează repartizarea unei locuințe sociale, în baza celor opt criterii de selecție aprobate, respectiv condiții de locuit, starea civilă, numărul persoanelor aflate în întreținere, stare de sănătate, condiții speciale, nivel de studii, loc de muncă, vechimea cererii.

În baza raportului ce a fost înaintat comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Vaslui, a fost propus spre aprobare, lista de prioritate în vederea atribuirii locuințelor sociale disponibile. Contestațiile privind ordinea pe listele de priorități, sau listele privind solicitanții respinși, pot fi depuse în termen de cinci zile lucrătoare de la data afișării listelor la sediul Direcției de Asistență Socială. Contestațiile urmează a fi soluționate în termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării acestora, de către o comisie formată din trei membrii, numită prin dispoziția Primarului Municipiului Vaslui.

Din păcate, la nivelul municipiului Vaslui, posibilitățile de acordare de locuințele sociale sunt reduse,din lipsă de spații. Dealtfel, experiența anilor trecuți, incluisv a caselor sociale de la Rediu, a demonstrat că, după ce au distrus locuințele sociale primite, o parte din chiriași au cerut alocarea de alte spații. Mai mult decât atât, unii dintre aceștia, nemulțumiți de zonă sau de locuințele primite, au renunțat, locuind tot cu rudele, chiar în condiții mizere, doar pentru a sta „în centru”. În cazul în care va exista inițiativă, iar municipalitatea va avea resursele financiare necesare, reabilitarea fostului cămin de elevi de la „Rugină” ar putea rezolva o parte din problemă, ba mai mult, ar rezolva și o posibilă problemă socială din zona respectivă, problemă care, deja, a fost enunțată de locuitorii din apropiere.

de Marian MOCANU Spațiile excedentare ale unităților de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Vaslui vor putea fi închiriate către agenți economici sau instituții, jumătate din chiria încasată revenind municipalității. Chiar municipalitatea ar putea beneficia de prevederile viitoarei hotărâri de Consiliu Local, având cadrul legal de a închiria fostul cămin al Colegiului „Anghel Rugină”. Acesta ar putea fi transformat, cu minime investiții, în locuințe sociale, cu atât mai mult cu cât cererea este foarte mare. La primăria Vaslui au fost depuse nu mai puțin de 203 dosare pentru atribuirea de locuințe sociale persoanelor sau familiilor aflate în nevoie,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

One comment

  1. UNDE ESTE LISTA . . domnilor?

%d blogeri au apreciat: