Home » Administratie » Impozite mai mici pentru fermierii afectați de secetă

Impozite mai mici pentru fermierii afectați de secetă

de Marian MOCANU

Conform unui act normativ datând din anul 2012, producătorii agricoli individuali a căror producție are de suferit din cauza secetei, ar putea fi scutiți de plata unei părți a impozitului agricol.

Conform datelor strânse de Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui, circa un sfert din suprafața agricolă a județului este calamitată în diverse proporții de seceta accentuată pedologică. Fermierii care au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care afectează peste 30% din suprafața agricolă destinată producției vegetale ori destinată creșterii animalelor ar putea fi fi scutiți de plata unei părți a impozitului agricol. Pot beneficia de aceste măsuri persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, care obțin venituri din activități agricole.

Practic, norma de venit calculată pentru diversele culturi înființate de persoanele fizice se reduce proporțional cu pierderea respectivă, ceea ce va duce și la diminuarea impozitului de 16% datorat pentru activități agricole.

Pentru a beneficia de aceste reduceri, producătorii care au suferit pierderi din cauza calamitării producției trebuie să facă o solicitare în scris la primăria de care aparține. În urma unei adrese făcute de primărie, în termen de 48 de ore urmează a se întruni o comisie formată inclusiv din specialiști de la Direcția Agricolă sau APIA, care urmează să constate existența și cuatumul daunelor datorate secetei sau altor fenimene meteorologice extreme, dacă este cazul.

Deja, la nivelul Instituției Prefectului Județului Vaslui a fost făcută o primă evaluare a daunelor din agricultură datorate secetei pe baza verificărilor făcute pe teren de DAJ Vaslui și a comisiilor formate la nivelul primăriilor.

O primă concluzie este clară, din cele aproape 292.000 hectare de terenuri agricole cultivate în acest an la nivelul județului Vaslui, pe aproape 50 de mii hectare, producție este deja compromisă. Cele mai afectate culturi sunt cele de grâu, peste 30.000 hectare, porumb și floarea soarelui, dar și orzul, legumele, livezile sau pășunile au avut de suferit din cauza secetei persistente.

În cazul în care nu se va veni cu niște măsuri financiare consistente de ajutorare a agricultorilor care au suferit pierderi, inclusiv prin acordarea unui ajutor de minimis, este posibil ca nu doar acest an agricol să fie compromis, dar și cel următor, agricultorii neavând resurse pentru înființarea noilor culturi. Asta cu atât mai mult cu cât, în întregul județ, nu sunt asigurate împotriva calamităților decât circa 8.000 de hectare de teren agricol.

de Marian MOCANU Conform unui act normativ datând din anul 2012, producătorii agricoli individuali a căror producție are de suferit din cauza secetei, ar putea fi scutiți de plata unei părți a impozitului agricol. Conform datelor strânse de Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui, circa un sfert din suprafața agricolă a județului este calamitată în diverse proporții de seceta accentuată pedologică. Fermierii care au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care afectează peste 30% din suprafața agricolă destinată producției vegetale ori destinată creșterii animalelor ar putea fi fi scutiți de plata unei părți a impozitului agricol. Pot…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: