Home » Justitie » Începe procesul doctorițelor șpăgare

Începe procesul doctorițelor șpăgare

de Marian MOCANU

Judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus ieri începerea judecății în cazul celor trei medici ginecologi vasluieni – Simona Botez, Doina Andrei și Adrian Tănăsescu – acuzați de luare de mită. Arestate la jumătatea lunii februarie, Doina Andrei și Simona Botez vor rămâne după gratii în următoarea perioadă, au mai decis judecătorii vasluieni.

La aproape jumătate de an de la izbucnirea scandalului în cazul celor trei medici din cadrul Secției de Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, procuirorii DNA au finalizat cercetările și au întocmit rechizitoriul. În consecință, ieri, judecătorii Tribunalului Vaslui, după constatarea legalității sesizării instanței, au dispus începerea judecății cauzei.

Drept consecință, dacă cei acuzați nu vor contesta această decizie la instanța superioară, cât de curând, procesul doctorilor șpăgari va începe efectiv. Dacă vor fi găziți vinovați, cei trei medici ginecologi riscă ani grei de închisoare, cu atât mai mult cu cât sunt acuzați de mai multe capete de acuzare de luare de mită, campioană fiind Doina Andrei, cu 25 de astfel fapte materiale, dar și pentru alte infracțiuni, inclusiv de fals intelectual sau sustragere de înscrisuri.

Tot ieri, judecătorii vasluieni au decis prelungirea stării de arest preventiv în cazul doctorițelor Doina Andrei și Simona Botez, care se află după gratii încă de la jumătatea lunii februarie. Anterior, în alte patru rânduri, judecătorii fuseseră de părere că cele două doctorițe pot fi judecate și în stare de arest la domiciliu, chipurile pentru că faptele lor nu prezintă un mare periciol social. De fiecare dată aceste decizii au fost anulate de judecătorii Curții de Apel Iași.

Cu atât mai mult în această perioadă, după izbucnirea scandalului provocat de eliberarea sub control judiciar a celor șapte tineri violatori din Văleni, nici un magistrat nu a mai riscat o eliberare care să fie anulată de instanța superioară, riscând astfel să intre în atenția opiniei publice. Împotriva deciziei de menținere a măsurii arestării preventive, Doina Andrei și Simona Botez au drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare.

Obrazul medicilor vasluieni, pătat de trei doctori ginecologi

Scandalul celor trei medici ginecologi acuzați de luare de mită a izbucnit la începutul lunii februarie a acestui an, atunci când un pacientă a reclamat la Direcția Națională Anticorupție faptul că i s-au cerut bani drept mită pentru o întrerupere de sarcină. Imediat, procurorii DNA au organizat un flagrant, doctorița Simona Botez fiind prinsă la scurt timp după ce a primit suma de 1.500 lei de la un investigator sub acoperire.

Au urmat percheziții și la cabinetele celorlalți doi doctori ginecologi, inclusiv la cele particulare, de unde s-au ridicat mai multe documente. Doina Andrei a încercat să disimuleze banii pe care-i primise mită în timp ce era de gardă la spital, trimițându-și asistenta să taie mai multe chitanțe justificative. Cele două au fost reținute preventiv, însă judecătorii vasluieni nu au fost de acord cu arestarea preventivă, eliberându-le sub control judiciar, interzicându-le însă dreptul de practică medicală. Procurorii au contestat această decizie, iar magistrații Curții de Apel au decis arestarea preventivă a Doinei Andrei și Simonei Botez.

Medicul Adrian Tănăsescu, aflat în vizorul anchetatorilor de mai multă vreme, și care se pare că a colaborat cu procurorii, a fost cercetat în stare de libertate, sub control judiciar.

Ulterior, zeci de persoane, multe dintre ele foste paciente care, voit sau nevoit, au dat diverse sume de bani sau cadorui drept atenții celor trei medici, au fost audiate de procurori. De aici și numărul mare de capete de acuzare de luare de mită. Mai mult decât atât, pe parcursul cercetărilor au ieșit la iveală și detalii cu privire la felul în care erau tratate, ori modul peiorativ cum se exprimau cele două doctorițe în convorbirile dintre ele în legătură cu pacientele.

de Marian MOCANU Judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus ieri începerea judecății în cazul celor trei medici ginecologi vasluieni - Simona Botez, Doina Andrei și Adrian Tănăsescu - acuzați de luare de mită. Arestate la jumătatea lunii februarie, Doina Andrei și Simona Botez vor rămâne după gratii în următoarea perioadă, au mai decis judecătorii vasluieni. La aproape jumătate de an de la izbucnirea scandalului în cazul celor trei medici din cadrul Secției de Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, procuirorii DNA au finalizat cercetările și au întocmit rechizitoriul. În consecință, ieri, judecătorii Tribunalului Vaslui, după constatarea legalității sesizării instanței, au…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: