Home » Justitie » Ultrajul va fi pedepsit cu închisoarea!

Ultrajul va fi pedepsit cu închisoarea!

de Marian MOCANU

Deputații propun mai multe modificări ale Codului penal și a Codului Rutier de înăsprire a pedepselor în cazul unor tipuri de infracțiuni. Este vorba de majorarea până la cinci ani, a pedepselor cu închisoarea pentru ultraj, dar și creșterea cuantumului pedepselor pentru conducere a unui autovehicul sub influiența alcoolului, ori a consumului și traficului de stupefiante. Nici infracțiunea de viol nu ar scăpa fără majorarea pedepselor, deputatul Tudor Ciuhodaru depunând o inițiativă legislativă prin care această faptă ar putea fi pedepsită chiar și cu 25 de ani de pușcărie sau închisoare pe viață

Cazul polițistului aflat în misiune lovit de un autovehicol condus de un om de afaceri turc, aflat sub influiența băuturilor alcoolice ar putea avea și alte repercursiuni, respectiv mărirea pedepselor aplicate pentru ultraj și conducere sub influiența alcoolului.

Deja, o inițiativă legislativă propune majorarea pedepsei cu închisoarea pentru comiterea infracțiunii de ultraj de la o perioadă cuprinsă între 6 luni și doi ani, cum este în prezent, la un maxim de cinci ani de închisoare cu executare. aceste pedepse mărite s-ar putea aplica nu doar celor care se fac vinovați de ultraj, atât fizic, cât și verbal, asupra polițiștilor, pompierilor, jandarmilor sau magistraților aflați în misiune, dar chiar și asupra funcționarilor publici, în cazul în care aceștia sunt în timpul serviciului.

O altă inițiativă legislativă, inițiată de deputatul Tudor Ciuhodaru, presupune înăsprirea pedepselor pentru șoferii depistați în trafic ca fiind sub influiența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Acest proiect propune patru tipuri de măsuri: dublarea sau chiar triplarea pedepselor cu închisoarea pentru conducerea unu vehicul sub influiența alcoolului sau a substanțelor stupefiante în cazul depășirii alcoolemiei de 0,80 gr./l alcool pur în sânge și creșterea duratei de suspendare a permisului de 5 -10 ani pentru alcoolemie penala și între 6 luni și un an pentru contravențiile de acest fel. A treia măsură este majorarea cu 10 ani a duratei de suspendare a permisului de conducere pentru consumul de alcool și droguri, atunci când se repetă aceeași faptă într-un interval de 5 ani de la restituirea permisului și imposibilitatea reducerii sancțiunilor aplicate pentru alcool și droguri. Conform inițiatorului proiectului, aceste măsuri ar putea duce la scăderea cu 30% a accidentelor având drept cauză alcoolul la volan.

Majorarea pedepselor pentru viol

Deputatul tudor Ciuhodaru a mai depus, zilele trecute, un proiect de lege prin care violul va avea aceeași pedeapsă ca și crima. „În România au loc anual peste 2500 de violuri. Conform statisticilor Poliției Române un viol are loc la fiecare patru ore. Deși statisticile oficiale indică o creștere a numărului de infracțiuni de viol, Noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, prevede pedepse mai blânde pentru autori decât precedentul cod. Actuala lege validează ideea conform careia violul e o infracțiune minoră și nu descurajează producerea unor astfel de fapte abominabile și nici nu asigură protecția victimei. În aceste condiții nu este o surpriză că numărul de dosare legate de abuzurile sexuale a explodat. Prin acest proiect pedeapsa pentru viol poate ajunge la 25 de ani de pușcărie sau închisoare pe viață. Scopul este protecția victimelor cât și descurajarea acestor infracțiuni. Vreau toleranță zero pentru abuzurile sexuale. Vreau ca vinovații să platească!”, a declarat pe blogul său deputatul Ciuhodaru.

de Marian MOCANU Deputații propun mai multe modificări ale Codului penal și a Codului Rutier de înăsprire a pedepselor în cazul unor tipuri de infracțiuni. Este vorba de majorarea până la cinci ani, a pedepselor cu închisoarea pentru ultraj, dar și creșterea cuantumului pedepselor pentru conducere a unui autovehicul sub influiența alcoolului, ori a consumului și traficului de stupefiante. Nici infracțiunea de viol nu ar scăpa fără majorarea pedepselor, deputatul Tudor Ciuhodaru depunând o inițiativă legislativă prin care această faptă ar putea fi pedepsită chiar și cu 25 de ani de pușcărie sau închisoare pe viață Cazul polițistului aflat în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile