Home » Sanatate » Vaccinul antirabie, pe terminate

Vaccinul antirabie, pe terminate

de Marian MOCANU

Din cauza căldurilor intense din această perioadă, există riscul ca unele animale, inclusiv domestice, să se îmbolnăvească de turbare, boală ce se transmite și la om și care poate fi mortală. Vaccinurile antirabice sunt pe terminate în spitalele vasluiene, neștiindu-se când se va face o reâmprospătare a stocurilor. Între timp, unitățile sanitare se împrumută reciproc cu doze de vaccin, pentru a avea în caz de nevoie.

Încă de la începutul verii, aprovizionarea cu vaccin antirabic a fost deficitară, întrucât acestea sunt greu de găsit la furnizorii de medicamente. Practic, la acest moment, la secția de Boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vaslui mai sunt disponibile doar 40 de doze de vaccin. La Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși, situația este ceva mai bună, instituția chiar cedând, în urmă cu o lună, o cuite cu astfel de vaccinuri la unitatea anterior menționată. La Bârlad, situația este însă gravă: zilele trecute, conducerea Spitalului Municipal „Elena Beldiman” a apelat la Spitalul Județean pentru a primi câteva doze.

Ținând cont de faptul că tratamentul antirabic pentru un singur pacient presupune administrarea unui număr de șase doze de într-o perioadă de trei luni, situația este destul de gravă.

„Deocamdată, dozele de vaccin pe care le avem în farmacie ne sunt suficiente o perioadă, cu atât mai mult cu cât nu au fost foarte multe cazuri de pacienți cu suspiciuni de infectare cu rabie. Avem deja făcută comandă către furnizori de suplimentare a stocului cu vaccin antirabil. Se pare că, de ceva timp, este însă o problemă la nivelul furnizorilor de medicamente, nu au aceste vaccinuri”, a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Rabia, sau turbarea, cum mai este cunoscută, este o boală provocată de un virus neurotrop, care afectează toate mamiferele, inclusiv omul, și se transmite prin mușcătură, mai bine spus prin salivă, dar, uneori și prin simpla atingere a corpului animalului infectat.

Vulpea este animalul cel mai implicat în răspândirea rabiei, dar toate mamiferele, inclusiv caii, berbecii sau câinii pot deveni victime ale bolii, devenind astfel periculoase pentru om.

Prevenirea rabiei animale constă în vaccinarea tuturor animalelor domestice, iar cea a vulpilor se face prin intermediul unui vaccin oral (cocoloașe de mâncare cu vaccin răspândite în aria de activitate a acestor animale).

În cazul în care o persoană a fost mușcată de un animal susceptibil a fi bolnav de turbare, acesta trebuie să se prezinte imediat la centrul antirabic cel mai apropiat, pentru a fi vaccinată.

Unor categorii de angajați, din profesii cu risc (veterinari, agricultori, paznici, forestieri etc.) li se administrează aceste vaccinuri în scop preventiv.

În cazul animalelor presupus atinse de rabie, acestea trebuie puse sub observație veterinară minim 15 zile, și, în cazul decesului, anunțat imediat medicul veterinar în vederea efectuării de analize. Dacă se confirmă existența bolii, se recomandă vaccinarea preventivă a tuturor animalelor din vecinătate.

de Marian MOCANU Din cauza căldurilor intense din această perioadă, există riscul ca unele animale, inclusiv domestice, să se îmbolnăvească de turbare, boală ce se transmite și la om și care poate fi mortală. Vaccinurile antirabice sunt pe terminate în spitalele vasluiene, neștiindu-se când se va face o reâmprospătare a stocurilor. Între timp, unitățile sanitare se împrumută reciproc cu doze de vaccin, pentru a avea în caz de nevoie. Încă de la începutul verii, aprovizionarea cu vaccin antirabic a fost deficitară, întrucât acestea sunt greu de găsit la furnizorii de medicamente. Practic, la acest moment, la secția de Boli infecțioase…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: