Home » Administratie » Cum s-a împărțit sărăcia?

Cum s-a împărțit sărăcia?

de Marian MOCANU

Cu doar 5,916 milioane lei primite la ultima rectificare bugetară județul Vaslui se situează pe antepenultimul loc din țară din acest punct de vedere. Puținii bani dați de Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale au ajuns la comunele care nu primiseră nimic la începutul anului, ori la cele care au știut să colecteze taxele și impozitele locale. „Campion”, este comuna Zorleni, care a primit 1,34 milioane lei, și municipiile Bârlad, care a primit puțin peste un milion de lei, și Vaslui, cu 840.000 lei. Majoritatea comunelor nu au primit nici un ban, iar Zăpodeni-ul a primit doar 5.000 lei, cam cât cheltuie cu hârtia de xerox în două-trei luni! O posibilă nouă rectificare este așteptată spre sfârșitul anului.

La rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii iulie, județul Vaslui a fost din nou (a câta oară?), pus la coada listei de priorități de către guvernanți. Cu toate că se știe că este una dintre cele mai sărace zone din țară, la Vaslui au ajuns doar 9,16 milioane lei. Doar alte trei județe, Mehedinți, Sălaj și Olt, la fel de sărace, au primit mai puține fonduri, în timp ce Prahova, de exemplu, a primit de 11 ori mai mulți bani ca Vasluiul. Împărțirea puținilor bani nu a fost lăsată, ca în anii trecuți, la altitudinea Consiliului Județean Vaslui, ci s-a făcut direct de către Ministerul de finanțe, asta cu atât mai mult cu cât este vorba de bani pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităților administrativ – teritoriale care, în acest an, au primit sume totale de echilibrare și sume defalcate din TVA mai mici decât cele repartizate anul trecut.

Cele trei comune, Zorleni, Drânceni și Fâlciu care, la începutul anului, nu primiseră nici un leu de la bugetul central, nu au mai fost uitate la această rectificare, chiar dacă sumele primite nu sunt pe măsura celor alocate, în ianuarie, unor comune mult mai mici. Astfel, comuna cea mai mare din județ, Zorleni, care numără mai mulți locuitori decât orașul Murgeni, a primit de această dată 1,34 milioane lei, cam cât au primit la începutul anului comunele Cozmești, Todirești sau Mălușteni, comune care au de patru ori mai puțini locuitori, și de patru ori mai puțin decât a primit Murgeniul! La Fălciu vor ajunge 295.000 lei, primii bani primiți de la bugetul central în acest an, sumă foarte mică, care practic nu ajunge pentru finalizarea niciunei investiții demarate și nici măcar pentru plata salariilor funcționarilor primăriei. Comuna Drânceni, constant sărită în anii trecuți de conducerea CJ Vaslui când era vorba de alocarea de fonduri de la buget și care nu primise nici un ban în ianuarie, nu a primit nici de această dată sume importante, doar 122.000 lei. Este cea mai mică sumă primită vreodată de la bugetul național de către această comună.

În același timp, comune care primiseră sume importante la începutul anului au primit suplimentări de buget și la această rectificare. Este vorba de comuna Banca, care a primit 201.000 lei, Berezeni – 230.000 lei, Bogdănești, 88.000 lei, Costești, care a primit 161.000 lei, după ce în ianuarie primise alți 623.000 lei, Dragomirești a primit alți 410.000 lei care se adaugă la 841.000 lei primiți la începutul anului. La fel, comuna Grivița a primit la această rectificare 233.000 lei, după ce în ianuarie primise 734.000 lei, Pădureniul a primit alți 424.000 lei pe lângă cei 800.000 alocați la începutul anului, iar Stănileștiului i s-a alocat suma de 293.000 lei, în acest an, sumele totale primite fiind de 966.000 lei. Alte comune au primit la această rectificare de buget sume mici, este cazul Puieștiului – 39.000 lei, Pușcașului, care a primit 66.000 lei, după ce la începutul anului primise de la bugetul național una dintre cele mai mari sume, respectiv 1,228 milioane lei, Tutova – 94.000 lei, sau Vetrișoaia, care a mai primit alți 39.000 lei. La Zăpodeni va ajunge „imensa” sumă de 5.000 lei.

Restul comunelor nu au primit nici un ban pentru echilibrarea bugetelor locale.

La această rectificare au mai fost alocate sume pentru echilibrarea bugetelor și pentru două municipii. După ce la începutul anului nu primise nici un ban de la bugetul național, de această dată Bârladul a primit suma de 1,011 milioane lei, în timp ce municipiul Vaslui a primit 840.000 lei, după ce în ianuarie primise … 84.000 lei. Culmea, în timp ce comune a căror încasări la bugetul local a taxelor și impozitelor nu depășește 50%, primesc sume importante pentru echilibrarea bugetelor, municipiile Vaslui și Bârlad, dar și cele trei comune, Zorleni, Fălciu și Drânceni, au fost „penalizate” prin alocarea unor sume derizorii pentru că au încasat mult peste plafoanele stabilite de Guvern.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: