Home » Business » Cele mai proaste sfaturi de afaceri primite de șapte oameni de afaceri de succes

Cele mai proaste sfaturi de afaceri primite de șapte oameni de afaceri de succes

Oamenii de afaceri nu duc lipsă de sfaturi nesolicitate de la alte persoane care, spun ele, au trecut deja prin acele experiențe. Însă, realitatea dovedește că unele dintre aceste sfaturi pot face mai mult rău decât bine. De fapt, omul de afaceri știe cel mai bine prin ce trece el și business-ul lui și intuiește cel mai exact de ce are nevoie pentru a reuși. Iar tinerii antreprenori cel mai probabil vor greși și cel mai bine este să facă propriile greșeli, din care vor învăța mai multe decât dacă vor greși urmând sfatul altor persoane din exterior.  Totuși, Business Insider a făcut o listă cu sfaturi de evitat. Sunt sfaturi proaste de afaceri pe care le-au primit șapte oameni de afaceri de succes.

 1. Warren Buffett: „Nu intra în afacerile cu acțiuni”
Cel mai prost sfat investitorul l-a primit chiar de la tatăl său și de la mentorul său, Benjamin Graham, care i-au spus, când încă nu împlinise 21 de ani, că nu ar trebui să se implice în tranzacționarea valorilor mobiliare. „Poate că sfatul lor a fost un modul politicos de a spune că, înainte să încep să vând acțiuni, trebuia să mă maturizez puțin, în caz contrar nu voi avea succes”. Și, după cum putem observa, Buffett a ignorat acest sfat și a devenit un investitor de mare succes, având acum o avere netă în valoare de 67,4 miliarde dolari.

 2. Barbara Corcoran: „Nu poți face asta singură”.
Un atac verbal din partea unui fost prieten și partener de afaceri a însemnat pentru Barbara Corcoran atât cel mai prost, cât și cel mai bun sfat de afaceri. Femeia de afaceri și investitoare în peste zece business-uri spune că acest sfat „a venit de la prietenul și partenerul meu în prima mea afacere, The Corcoran-Simone Company, când el mi-a spus că nu voi avea niciodată succes fără el”. „Dar mulțumesc lui Dumnezeu că m-a insultat, căci nu aș fi construit o mare afacere fără această insultă. Ea m-a ajutat să încerc totul, deoarece nu puteam să-i dau satisfacția să mă vadă eșuând”, a adăugat ea.

 3. Mark Cuban: „Urmează-ți pasiunile”
Într-un interviu pentru ABC News, Mark Cuban, om de afaceri și investitor în mai multe echipe de baschet, a fost întrebat care este cel mai prost sfat pe care l-a primit. El a răspuns: „Urmează-ți pasiunile. În schimb, trebuie să-ți urmezi efortul”. În opinia lui Mark Cuban, uneori este dificil sau chiar imposibil să-ți găsești domeniul de activitate care să-ți exprime pasiunea. Iar dacă pasiunea ta nu te ajută să-ți asiguri existența, trebuie să găsești să faci ceva la care te pricepi, să muncești din greu și să-ți construiești o carieră în acel domeniu.

 4. Malcolm Gladwell: „S-a făcut deja”.
Malcolm Gladwell nu este chiar un om de afaceri. El este un jurnalist canadian, autor de bestseller-e și speaker, însă este văzut ca un mare scriitor pentru antreprenori. Când era la începuturile carierei sale, a cerut părerea unui prieten, care i-a răspuns că s-a făcut deja. „Sunt câte 100 de articole care se scriu pe același subiect în fiecare zi”, spune Gladwell. „Lumea poate accepta bucuroasă mai mult de o abordare… Totul ține de execuție”, spune el.

 5. Danielle LaPorte: „Fă doar un singur lucru într-o perioadă de timp”.
Autoarea de bestseller-e, speakerul motivațional și antreprenoarea Danielle LaPorte este sinceră și spune că cel mai teribil sfat de afaceri pe care l-a primit de-a lungul anilor a fost să se concentreze pe realizarea unui singur lucru într-o perioadă de timp, după cum a recunoscut ea într-o postare pe blog. „Când vine vorba de de gestionarea propriu-zisă a timpului, sunt un mare fan al concentrării… Dar, în ceea ce privește strategia generală de dezvoltare și creativitatea, soluția concentrării pe un singur obiectiv nu a funcționat pentru mine”, scrie Danielle LaPorte. Ea preferă să lucreze în paralel la mai multe proiecte care „hrănesc” diferite părți ale creierului pentru a menține viu focul creativității.

 6. Ramit Sethi: „Primul lucru de care ai nevoie atunci când îți cauți un job sunt cărțile de vizită”.
Consilierul în finanțe personale și antreprenorul Ramit Sethi are un întreg articol pe blog dedicat unora dintre cele mai proaste sfaturi pentru dezvoltarea carierei pe care le-a primit. El explică faptul că, indiferent dacă vrei să-ți începi propria afacere sau dacă vrei să te angajezi la o companie, cele mai valoroase instrumente ale tale sunt calitățile tale profesionale. Lucruri precum cărțile de vizită nu au cum să-ți crească șansele de a avea succes.

 7. Penelope Trunk: „Fă ceea ce-ți place”.
Deși numeroși experți îi consiliază pe cititori să facă ce le place și apoi vor urma și banii, femeia de afaceri Penelope Trunk nu este de acord cu această abordare. „Este absurd că trebuie să fii plătit pentru a face ceea ce-ți place, căci oricum facem lucrurile care ne plac… Niciunuia dintre noi nu îi place doar un singur lucru”, scrie ea. Dacă ții neapărat să câștigi bani făcând ceva ce-ți place, s-ar putea să fie nevoie să cauți destul de mult timp și să nu găsești niciodată. Ignoră presiunea de a-ți găsi cariera perfectă și, după cum spune Penelope Trunk, „nu fă ceea ce-ți place, fă ceea ce ești”. Adică, găsește-ți un job potrivit calităților și capacităților tale personale.

Sursa: money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: