Home » Justitie » Misterul unei bucăți de deget!

Misterul unei bucăți de deget!

de Răzvan CĂLIN

Cazul oribilei întâmplări de la Bârlad publicat în paginile cotidianului Est News și preluat ulterior de mass-media locală și națională, continuă să rămână învăluit într-un mister total. După ce o parte din instituțiile statului au efectuat verificări la SC Safir SRL și au ajuns la concluzia că toți angajații firmei au degetele întregi, pe piață au apărut tot felul de scenarii, care mai de care mai fanteziste. În timp ce toți se grăbesc să-și dea cu presupusul, mai nimeni nu se grăbește să răspundă la o întrebare esențială pentru elucidarea acestui caz: cui aparține falanga descoperită în punga de carne tocată?

La scurt timp după ce a fost prezentat pe larg în paginile cotidianului nostru, mare parte din mass-media locală și națională a preluat cazul și fiecare l-a prezentat în maniera-i caracteristică. Dincolo de toate acestea, ideea este că întreaga opinie publică este oripilată de această întâmplare grotescă, care și în momentul de față este învăluită în mister. Sau mai bine zis ridică foarte semne de întrebare la care nici în momentul de față nu s-a găsit un răspuns.

Cum era și de așteptat, toată această tevatură a făcut loc lansării unor idei și scenarii. Iar primul care a avansat o idee de acest gen a fost chiar Gheorghe Safir, patronul SC Safir SRL, firma care a produs punga de carne tocată de pasăre în care se presupune a se fi găsit bucata de deget uman. Omul de afaceri este din ce în ce mai convins că în spatele acestei întâmplări stau interese ascunse și că nu s-a urmărit decât discreditarea firmei pe care o deține: ”Am făcut verificări proprii, dar inclusiv toate organele competente au venit la noi și au inspectat. Și luni și marți au venit de peste tot și au luat declarații, fișe de pontaj și tot felul de documente. Nici unul dintre angajații noștri nu are vreun deget lipsă sau o parte dintr-un degete lipsă. Prin urmare este o cacealma totală, o bătaie de joc. Cineva ne-a băgat în gura lupului, dar nu știu de ce”.

Într-adevăr, cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au declanașat o anchetă la SC Safir SRL și, cel puțin până în momentul de față, nu s-a descoperit mai nimic. Sau, altfel spus, toți angajații firmei au degetele de la mâini întregi. Este încă un motiv care lasă loc liber speculațiilor de tot felul. În altă ordine de idei, se vorbește despre faptul că în cazul în care vreunul dintre angajații Safir SRL și-ar fi tăiat un deget în agregatele ce fac parte din fluxul tehnologic, atunci falanga respectivă ar fi trebuit să fie mărunțită la fel ca și carnea tocată. Tot la fel de bine s-ar putea spune că a avut loc cu adevărat un accident de muncă rezultat cu mutilarea unuia dintre salariați, dar totul a fost trecut sub tăcere la comanda celor din fruntea firmei. Iarăși vorbim de un scenariu care poate fi mai mult sau mai puțin fantezist.

Căutați posesorul degetului și misterul va fi elucidat!

Însă, ceea ce mai nimeni pare că nu ia în calcul este faptul că tot misterul din jurul acestei întâmplări ar putea fi risipit într-o clipită în momentul în care va fi identificat posesorul falangei descoperită în respectiva pungă cu carne tocată de pasăre. Până acum, nimeni nu se hazardează să-și dea cu părerea sau să avanseze vreo teorie pe această temă. De la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, am fost informați de către purtătorul de cuvânt al instituției – subcomisarul Mihaela Ștraub – că în momentul de față ancheta oamenilor legii este canalizată pe două ipoteze de lucru: ”Actualmente, Poliția Municipiului Bârlad are în vedere două ipoteze de lucru. Prima se referă la un posibil accident de muncă la societatea comercială respectivă. Drept pentru care a și fost solicitat spriijinul ITM Vaslui care a efectuat propriile verificări de rigoare. A doua ipoteză se referă la posibilitatea ca acest corp străin să aparțină de fapt unei alte persoane decât cele angajate la firma respectivă. Și, în consecință, se efectuează activități de cercetare pentru a fi identificată persoana în cauză”.

La rândul lor și cei de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au declanșat o anchetă proprie și, la fel, din primele verificări nu reiese că ”buba” ar fi în curtea celor de la Safir SRL: ”A fost verificat lotul respectiv de carne. Am cerut în paralel lista cu angajați, s-a urmărit fluxul tehnologic și până acum a reieșit că nu există posibilitatea ca să ajungă în lanțul tehnologic de producție vreun deget de om. Toți angajații au degetele întregi, inclusiv cei care au lucrat în lunile anterioare și nu este raportat nici un accident de muncă. Am solicitat celor de la poliție să preleveze probe pentru teste ADN la Institutul de Medicină Legală pentru că noi nu avem posibilitatea aceasta. S-au prelevat probe pentru a se vedea dacă în lotul respectiv de carne există urme de ADN uman care să corespundă cu cel al bucății de deget găsite”.

Inspectorii sanitar-veterinari au dispus ca întreg lotul de carne suspect – circa 2,1 tone – să fie retras de pe piață și pus sub sigiliu până ce va fi definitivată ancheta comună a tuturor instituțiilor statului. În cazul în care se vor descoperi urme de ADN uman, întreaga cantitate de carne va fi distrusă. Oricum ar fi, întregul caz va fi elucidat în momentul în care va fi identificat posesorul degetului.

de Răzvan CĂLIN Cazul oribilei întâmplări de la Bârlad publicat în paginile cotidianului Est News și preluat ulterior de mass-media locală și națională, continuă să rămână învăluit într-un mister total. După ce o parte din instituțiile statului au efectuat verificări la SC Safir SRL și au ajuns la concluzia că toți angajații firmei au degetele întregi, pe piață au apărut tot felul de scenarii, care mai de care mai fanteziste. În timp ce toți se grăbesc să-și dea cu presupusul, mai nimeni nu se grăbește să răspundă la o întrebare esențială pentru elucidarea acestui caz: cui aparține falanga descoperită în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: