Home » Sanatate » Seceta, în atenția autorităților județene

Seceta, în atenția autorităților județene

de Marian MOCANU

Ieri, la Instituția Prefectului – Județul Vaslui, s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Ședința a fost convocată ca urmare a solicitării transmise de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui, cu privire la efectele caniculei asociate cu seceta hidrologică și pedologică, efecte care se vor manifesta în perioada august-septembrie 2015. Dacă în ceea ce privește localitățile care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, în general nu sunt probleme, alta este situația vasluienilor care folosesc fântânile, o treime dintre acestea având debite reduse sau fiind secate.

Autoritățile județene trag un semnal de alarmă cu privire la efectele caniculei asociate cu seceta hidrologică și pedologică și repercursiunile acestora în următoarea perioadă. În acest sens, subprefectul Mircea Gologan a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care a decis stabilirea unor planuri de gestionare a alimentării cu apă, care să fie puse în aplicare în momentul în care situația o va impune. Conform situației prezentate de colonel Neculai Olaru, inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Podul Înalt” Vaslui, la nivelul unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Vaslui, dintr-un număr de 16.034 de fântâni, 596 sunt secate, 5.128 au un debit de apă redus, în timp ce restul prezintă debite normale. În aceste condiții se impune un plan de măsuri pentru alimentarea cu apă potabilă a populației din respectivele localități. Astfel, în localitățile care suferă din cauza secetei, cum ar fi comuna Puiești, vor fi identificate sursele suplimentare de apă disponibile la nivel județean, în vederea asigurării captării. Totodată, ISU Vaslui va lua măsuri pentru transportul cu cisterne a apei potabile în localitățile grav afectate de secetă, cu respectarea normelor specifice de depozitare a acesteia.

Din fericire, aglomerările urbane nu vor avea de suferit din cauza secetei rezervele existente în acumulările de apă fiind îndestulătoare pentru satisfacerea nevoilor populației sau a agenților economici. Conform declarației lui Gheorghe Chelsoi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, la ora actuală, volumele de apă existente în lacurile de acumulare asigură satisfacerea la nivelul cerințelor beneficiarilor de apă, nefiind necesară introducerea de restricții în prelevarea acesteia, iar cele 51 de sisteme centralizate de alimentare cu apă funcționează la parametri normali.

Instituția Prefectului – Județul Vaslui a transmis autorităților publice locale o serie de instrucțiuni referitoare la protecția populației pe timp de secetă și caniculă, dar și referitoare la activitatea serviciilor voluntare pentru situații de urgență care, în intervalul următor de timp, vor trebui să își intensifice îndeplinirea atribuțiunilor specifice. A fost vizat, în special, pericolul declanșării incendiilor de vegetație uscată sau ale fondului forestier. În același timp, s-a transmis comitetelor locale pentru situații de urgență de la nivelul județului Vaslui solicitarea de a activa punctele de distribuție a apei potabile și punctele de prim ajutor, în locuri special amenajate, precum și recomandarea de a informa organizatorii evenimentelor sportive sau culturale cu privire la durata și intensitatea caniculei, pentru luarea de măsuri adecvate”, a declarat Mircea Gologan.

În plus, se vor continua măsurile de avertizare cu privire la riscul deplasărilor în perioada de caniculă, referitoare la evitarea deplasărilor în orele amiezii, a expunerii la soare, a aglomerațiilor sau a consumului de cofeină și alcool, în special de către persoanele vârstnice sau cele care suferă de diferite afecțiuni ale căror efecte ar putea fi intensificate de temperaturile excesiv.

de Marian MOCANU Ieri, la Instituția Prefectului – Județul Vaslui, s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Ședința a fost convocată ca urmare a solicitării transmise de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui, cu privire la efectele caniculei asociate cu seceta hidrologică și pedologică, efecte care se vor manifesta în perioada august-septembrie 2015. Dacă în ceea ce privește localitățile care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, în general nu sunt probleme, alta este situația vasluienilor care folosesc fântânile, o treime dintre acestea având debite reduse sau fiind secate. Autoritățile județene trag un semnal…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor