Home » Social » Încurajați să se întoarcă în câmpul muncii
Sorin Prepelita

Încurajați să se întoarcă în câmpul muncii

de Mihaela NICULESCU

Din ce în ce mai multe mame vasluience renunță la indemnizația pentru creșterea copilului și revin la serviciu mai devreme de doi sau trei ani, cât durează concediul pentru creșterea copilului.. Pe lângă o reintegrare mai rapidă la locul de muncă și salariu, mamele care optează pentru această variantă primesc și un ajutor lunar de la stat – 500 de lei.

În primele șase luni ale acestui an, în județul Vaslui au beneficiat de acest stimulent de inserție 235 de femei și 183 de bărbați.

„Lunar, înregistrăm la agenția noastră 25 de noi notificări pentru acordarea stimulentul de inserție. Având în vedere că anual avem în evidență aproximativ 1.800 de beneficiari ai indemnizației de creștere a copilului, putem spune că aproximativ 15% dintre aceștia optează pentru revenirea mai devreme la serviciu. Sunt și bărbați care au această opțiune. Soțiile lor care au născut n-au nici un venit, iar pentru a susține familia aceștia aleg să se întoarcă la serviciu astfel beneficiind de stimulentul de inserție în valoare de 500 de lei”, ne-a declarat Sorin Prepeliță, directorul Agenției Județene pentru Plăți si Inspecție Socială Vaslui.

Stimulentul de inserție se acordă doar la cerere, în baza Ordonanței de Urgență nr. 111/2010 și a H.G. nr. 52/2011. Persoana care a optat pentru concediul de creștere a copilului în vârstă de până la un an și obține venituri impozabile înainte ca minorul să împlinească vârsta de un an va beneficia de cei 500 de lei pentru perioada rămasă până când copilul împlinește doi ani. În cazul în care persoana a optat pentru concediul de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani, aceasta are dreptul să primească stimulent de inserție din momentul în care realizează venituri impozabile până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani. Stimulentul de inserție se acordă părintelui îndreptățit oricând in decursul perioadei în care persoana ar fi putut beneficia de concediu de creștere a copilului. Persoanei care solicită stimulent de inserție și obține venituri supuse impozitului i se va suspenda indemnizația lunară.

de Mihaela NICULESCU Din ce în ce mai multe mame vasluience renunță la indemnizația pentru creșterea copilului și revin la serviciu mai devreme de doi sau trei ani, cât durează concediul pentru creșterea copilului.. Pe lângă o reintegrare mai rapidă la locul de muncă și salariu, mamele care optează pentru această variantă primesc și un ajutor lunar de la stat - 500 de lei. În primele șase luni ale acestui an, în județul Vaslui au beneficiat de acest stimulent de inserție 235 de femei și 183 de bărbați. „Lunar, înregistrăm la agenția noastră 25 de noi notificări pentru acordarea stimulentul de inserție.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor