Home » Social » La țară. Povestiri din satul tău – Șuletea, comuna pentru care nu există „Nu se poate”

La țară. Povestiri din satul tău – Șuletea, comuna pentru care nu există „Nu se poate”

de Simona MIHĂILĂ

Ciprian Robert Tamaș, tânărul primar al comunei Șuletea, și-a câștigat simpatia și respectul locuitorilor comunei în urma punerii în aplicare a unor idei absolut ingenioase, nemaintâlnite în județul Vaslui. Aproape toate micile investiții din comună le-a făcut în urma achiziționării prin sistemul „Transfer fără plată” a tot felul de bunuri de care s-au debarasat alte instituții publice din țară. A transformat un vechi ponton în pod, trei stâlpi de telegraf în podețe pietonale, le-a făcut copiilor uniforme școlare din sute de metri de material procurat de la Poliție, a îmbrăcat toată comuna cu haine militare, a adus în sat mai multe mașini de pompieri – cu cele bune cară apă la oameni în bătătură, pe cele stricate le-a dat la fier vechi și a cumpărat utilaj de deszăpezire.

Comuna Șuletea a fost popasul de săptămâna trecută în periplul pe care Est News l-a început, în pimăvară, prin comunele județului Vaslui. Sosirea noastră i-a găsit pe locuitorii celor patru sate în miezul unui scandal de proporții, despre care televiziunile centrale au relatat pe larg: refuzul consilierilor PSD de a aproba o rectificare bugetară în urma căreia problema apei în Șuletea ar fi rezolvată.

Sistemul de alimentare cu apă existent, bazat pe pompe electrice, este unul extrem de costisitor. Plățile uriașe la energie electrică au afundat în datorii Primăria Șuletea. Costul unui metru cub de apă plătit de populație era de 3 lei, iar ca să acopere întreaga cheltuială ar fi trebuit să fie majorat la 8 lei. Întrucât această variantă nebunească nu putea intra în discuție, primarul comunei, Ciprian Robert Tamaș, a decis să pună punct acestei modalități de alimentare cu apă. Nu înainte însă, de a găsi o altă soluție, foarte avantajoasă și pentru bugetul comunei, și pentru buzunarul conumatorilor: un nou sistem de alimentare în care apa ajunge în conducte prin cădere.

„Am găsit o sursă de apă în vârf de deal, am forat 200 de metri, și am scăpat de pompe. În urma realizării forajului de mare adâncime Șuletea nu ar mai trebui să aibă probleme cu apa! Domnii consilieri de la PSD au luat-o razna când au văzut că am găsit soluția salvatoare. Problema apei era singura pe care mă mai puteau ataca. Acum, dacă am rezolvat-o și pe asta, sunt înnebuniți. Orgoliul politic e mai presus decât binele comunității”, ne-a declarat primarul Tamaș.

Facebook-ul, tribuna de la care primarul Tamaș se află permanent în direct cu cetățenii

După pierderea alegerilor, adversarii lui, oameni cu state vechi în politică, s-au consolat cu ideea că tânărul de 32 de ani (cât avea atunci când a ajuns în fotoliu) e prea necopt să reziste la „tăvăleală” și au sperat că „experiența” lor îl va pune cât de curând cu botul pe labe.

Numai că Ciprian Robert Tamaș fost o revelație pentru toți locuitorii comunei, iar în scurt timp avea să devină pietricica enervantă din pantoful „marilor politicieni” din Șuletea.

Tinerețea noului primar avea să se dovedească un serios atu. Principalul apanaj al vârstei a fost deschiderea către nou și curiozitatea de a privi dincolo de granițele limitate ale comunei. Și cum s-ar fi putut realiza acest lucru altfel decât prin internet! O fi Vasluiul unul dintre cele mai sărace județe din România, or fi comunele de aici ca vai de ele, fără drumuri, fără apă, fără canalizare, din cauza incompetenței administrației județene. Are, însă, un lucru pentru care conducătorii județului nu au absolut niciun merit: internet. Iar Tamaș știe!

Primarul le-a dezvăluit reporterilor Est News rețeta comunicării perfecte: „Va rog să mă credeți: facebook-ul ăsta este o minune. Eu țin zilnic legătura cu cetățenii comunei în acest fel. Și mai mult de atât, țin legătura cu cei plecați la muncă în străinătate, care nu pierd nimic din ce se postează pe facebook. De multe ori, ei au fost cei care i-au pus la curent pe cei rămași acasă cu ce se întâmplă în comună: <Vezi că-i ședință la primărie; a anunțat primarul pe facebook>. Și lumea află și așa”.

Debut cu stângul

„Când m-am hotărât să candidez la Primaria Șuletea știam că e sărăcie și că nu va ploua cu bani. Dar mai știam că acesta nu este un motiv să stăm cu mânile în sân”, povestește Tamaș.

Elanul lui s-a spulberat brusc în momentul în care, imediat după instalarea în funcție, a aflat cu stupoare că primăriei i-au fost blocate conturile și i s-a pus sechestru pe toate bunurile. Toate se întâmplau din cauza unei datorii de 7 miliarde de lei vechi, despre care fostul primar nu a suflat niciun cuvânt.

„Primii doi ani au fost cumpliți. Am făcut sacrificii enorme ca să plătim această datorie făcută de fostul primar pentru servicii de care comuna noastră nu a beneficiat niciodată. Pot să afirm că fostele autorități ale comunei ne-au săpat cu bună știință, și la înțelegere cu firma care a încasat acești bani, o groapă din care riscam să nu mai ieșim. Dar am reușit”, spune Ciprian Tamaș.

Rețeta lui Tamaș despre cum poate o comună să se dezvolte fără bani

Ceea ce a fost decisiv în încrederea și simpatia pe care primarul Ciprian Tamaș le-a câștigat-o locuitorilor din Șuletea este ingeniozitatea lui. Tânărul edil i-a uimit pe toți în momentul în care a început în comună o serie de investiții așteptate ani de zile de localnici și pe care fostele autorități ale comunei au spus tot timpul că nu se poate, nu există bani.

Tamaș a demonstrat că poate, și chiar în situația în care conturile primăriei erau blocate. Ideea i-a fost dată dată de „sfântul Internet”, datorită căruia Tamaș a bifat o premieră în județul Vaslui: a devenit un fervent abonat al sistemului „Transfer fără plată”.

Este vorba de un act normativ care, deși are o vechime de peste 15 ani, primarii din județul nostru par să nu fi auzit de el. Conform acestui act se pot realiza transmiteri fără plată, de la o instituție publică la o alta a bunurilor care nu mai sunt necesare instituției care le are în administrare, dar care pot fi folosite în continuare.

Din clipa în care primarul pasionat de avantajele internetului a descoperit această oportunitate, niciun anunț al diverselor instituții publice din România (primării, pompieri, jandarmi etc) despre transmiteri de bunuri nu a mai scăpat ochiului vigilent al tânărului edil. Are, nu are nevoie, Tamaș vrea pentru comuna Șuletea tot ce nu vor alții pentru ei. Așa au poposit în satele comunei tot felul de lucruri neașteptate: pontoane, autospeciale de pompieri, haine și încălțăminte militare, și chiar stâlpi de telegraf.

A transformat un ponton în pod

Prima achiziție făcută în acest mod a fost un ponton oferit de Garda de coastă Constanța.

„Am folosit pontonul pentru a face un pod pe traseul către cimitir. Podul cel vechi era foarte șubdred, oricând se putea rupe. Ca să vă dau un exemplu, când se ducea mortul la groapă întâi era dus sicriul, și apoi treceau cei din cortegiu, unul câte unul”, explică Tamaș.

Pentru a-l aduce de la Constanța, a fost nevoie să închirieze trei TIR-uri. Construirea unui pod nou-nouț ar fi costat 5 miliarde de lei vechi, în timp ce soluția oferită de ponton a necesitat doar 300 de milioane de lei vechi.

Punți pietonale din stâlpi de telegraf

Mare le-a mai fost mirarea oamenilor din Șuletea când, într-o zi au văzut cum dintr-un TIR sunt descărcați niște stâlpi de telegraf cum nu prea se văzuseră pe acolo. Primarul s-a hotărât să-i procure (prin sistemul Transmitere fără plată) după ce i-a venit năstrușnica idee de a-i folosi pentru amenajarea a trei podețe pietonale.

Autospeciale de la Pompieri, pentru aprovizionarea cu apă a gospodarilor

De nedescris a fost reacția sătenilor când, într-o altă zi, șase mașini de pompieri au ajuns în comună. De astă-dată, ISU Ilfov era furnizorul. Una dintre autospeciale, care are o capacitate de 9 tone, este folosită pentru aprovizionarea cu apă a satelor comunei. Zilnic, mașina oprește din poartă în poartă spre a umple recipientele pe care gospodarii le lasă la poartă.

O altă autospecială a fost donată Primăriei Gherghești, iar celelalte patru, fiind neutilizabile, au fost casate și vândute la fier vechi. Cu banii obținuți, primarul Tamaș a cumpărat un autogreder. Așa a reușit, ierna trecută, să deszăpezească drumurile comunei, fără a mai aștepta ajutoare.

Și o vidanjă. Ca să fie!

Altădată, navigând printre anunțurile istituțiilor care ofereau bunuri fără plată, primarul a aflat că Poliția de frontieră Constanța se debarasează de o vidanjă. Bineînțeles, vidanja trebuia să ajungă musai la Șuletea-n bătătură. Ceea ce s-a și întâmplat. Este folosită contra taxă de localnicii care au în curte fosă septică, dar și pentru alte trebuințe gospodărești.

Material bleumarin pentru uniformele copiilor și niște ATV-uri

De la Poliția Botoșani au ajuns la Șuletea, prin același sistem, sute de metri de material textil bleumarin. Materialul a fost folosit pentru confecționarea de uniforme școlare pentru elevii din comună și pentru fețe de bancă.

De la Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani, primarul Tamaș a „poftit” două ATV-uri. Nu sunt funcționale dar a făcut el ce-a făcut și din două a încropit unul. Care merge strună.

Haine și încălțăminte militare pentru toți sătenii. Fără număr!

De pomină a fost TIR-ul cu haine și încălțăminte oferit de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București. Primarul Tamaș și-a spus numaidecât că le vrea pe toate. În scurt timp, aproape că nu a fost bărbat din comună care să nu se fi ales cu o uniformă completă de poliție sau de jandarm, câte o pereche de ghete și câte una de pantofi. Buni, de piele, lucrătură zdravănă. Ca pentru militari, nu glumă!

Uneori, iarna mai ales, Șuletea devine un furnicar de „polițiști”, „jandarmi”, „soldați”.

Aceștia au produs o impresie deosebită și în timpul manifestațiilor anti Chevron. Primarul Tamaș a ajuns la Pungești în fruntea unei armate de săteni îmbrăcați în uniforme militare. Momentul a fost înălțător și plin de emoție pentru protestatari care, atunci când i-au zărit pe „soldați” au început să strige din toți rărunchii: „Armata e cu noi!”

Elevii premianți recompensați cu excursii

Primarul Tamaș și-a câștigat susținători și în rândul populației școlare. La începutul fiecărui an școlar le promite copiilor că cei care vor învăța bine vor avea parte de excursii.

În primul an de mandat i-a dus pe premianți în Bucovina, în al doilea an, pe Transfăgărășan, iar anul acesta a produs o uriașă bucurie celor 35 de premianți pe care i-a dus, pentru prima dată în viața lor, la mare.

„Eu am învățat în Lugoș. De acolo am adus rețeta aceasta de a-i stimula pe copii să se țină de carte”, ne-a mai spus primarul Tamaș.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: