Home » Social » Zece tone de furaje, mistuite de flăcări, la Rebricea

Zece tone de furaje, mistuite de flăcări, la Rebricea

de Marian MOCANU

Luni noaptea, un foc lăsat nesupravegheat în curtea unui crescător de animale din comuna Rebricea s-a extins din cauza vântului și la depozitul de furaje din apropiere. Nu mai puțin de zece tone de furaje și 650 mp de acoperiș au fost mistuite de flăcări. Din fericire, pompierii au reușit stingerea incendiului înainte ca acesta să se propage la alte depozite de furaje aflate în apropiere.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „ Podul Înalt” al județului Vaslui a fost solicitat să intervină, în cursul nopții de luni, 17 august, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un depozit de furaje, în comuna Rebricea, județul Vaslui. Evenimentul a fost anunțat la ora 21.20.  Inițial, la fața locului s-a deplasat un echipaj de la Garda de intervenție nr. 2 Negrești cu o autospecială de stins incendii cu apă și spumă și cu o motopompă remorcabilă. Din cauza violenței incendiului, a fost solicitat încă un echipaj cu o autospecială multifuncțională de la Vaslui. În urma recunoașterii la fața locului, s-a constatat faptul că incendiul se manifesta intens la întregul depozit de furaje, cu posibilitate de propagare la alte depozite învecinate. Pompierii au luptat cu flăcările mai bine de nouă ore pentru stingerea incendiului. În tot acest timp, s-a avut în vedere limitarea incendiului la depozitul respectiv și protejarea celorlalte incinte.

În urma incendiului au ars nu mai puțin de 500 de baloți de paie, în total circa zece tone de furaje și aproximativ 650 mp de acoperiș din azbociment pe structură metalică.

Cauza probabilă a producerii incendiului este folosirea focului în aer liber.

Ținând cont de ușurința cu care se aprind furajele și mai ales repeziciunea cu care se pot propaga flăcările către alte obiective din gospodărie, pompierii miltari recomandă populației să respecte normele de prevenire a incendiilor pe timpul utilizării focului deschis în gospodării. Aceste activități nu trebuie efectuate pe vânt și la lăsarea întunericului, iar alegerea locului pentru arderea deșeurilor se face la distanțe de siguranță față de materialele combustibile din apropiere (construcții, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn, adăposturi de animale). Colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități trebuie realizată astfel încât arderea să poată fi controlată, fiind indicată curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m, pentru a se evita extinderea focului. Trebuie asiguraîn permanență supravegherea focului până la stingerea completă a acestuia, fiind asigurate în apropiere un recipient cu apă și unelte, lopeți, mături, pentru cazul în care focul scapă de sub control. După arderea completă, resturile rămase trebuie stropite din ambundență cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acțiunea curenților de aer sau împrăștierea resturilor aprinse, în acest sens fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor. Nu în ultimul rând, copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați în apropierea zonei de ardere.

de Marian MOCANU Luni noaptea, un foc lăsat nesupravegheat în curtea unui crescător de animale din comuna Rebricea s-a extins din cauza vântului și la depozitul de furaje din apropiere. Nu mai puțin de zece tone de furaje și 650 mp de acoperiș au fost mistuite de flăcări. Din fericire, pompierii au reușit stingerea incendiului înainte ca acesta să se propage la alte depozite de furaje aflate în apropiere. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „ Podul Înalt” al județului Vaslui a fost solicitat să intervină, în cursul nopții de luni, 17 august, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: