Home » Administratie » Se fac primii pași pentru mutarea bazarului din Vaslui

Se fac primii pași pentru mutarea bazarului din Vaslui

de Marian MOCANU

Consilierii municipali vasluieni sunt chemați, joi, să aprobe Studiului de Fezabilitate (SF) și a indicatorilor tehnico-economici a unui nou obiectiv de investiții: amenajarea noului bazar și a târgului auto. Investiția se va derula pe parcursul a trei ani și va costa peste 19,5 milioane lei. În contextul în care toată zona, inclusiv centrul civic, a fost reabilitată, se impunea mutarea fostului bazar, insalubru, înghesuit și care nu oferea posibilitatea unui comerț civilizat, într-o nouă locație, chiar peste drum. Singurii nemulțumiți sunt comercianții din actualul bazar, care vor fi nevoiți fie să-și suspende activitatea, fie să se mute în spațiile puse la dispoziție în actualul Obor

Un obiectiv promis de municipalitatea vasluiană de mai bine de doi ani – mutarea bazarului pe o nouă locație – prinde în sfârșit contur. În ședința de Consiliu Local a Municipiului Vaslui de joi, 27 august, pe ordinea de zi se află un proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate (SF) și a indicatorilor tehnico-economici a proiectului „Amenajarea noului bazar și a târgului auto”. Conform expunerii de motive a acestui proiect de hotărâre, „Necesitatea construirii obiectivului de investiții, inclus în amplul proces de modernizare a municipiului Vaslui, este urmarea solicitărilor celor care-și desfășoară activitatea într-un bazar care nu oferă condițiile unui comerț civilizat, loc în care utilitățile vitale, precum apa, canalizarea, energia electrică sunt asigurate la modul general, tarabele nedispunând în mod propriu de nicio utilitate. Întrucât se înregistrează circa 600 de solicitări de obținere de spații comerciale în cadrul bazarului și de asemenea un număr mare de solicitări din partea posesorilor de autovehicule de a se amenaja un târg adecvat, care să asigure condiții minimale pentru comercializarea autovehiculelor, considerăm că este necesară și oportună construirea bazarului și a târgului auto, iar pentru ambele funcțiuni, servicii complementare pentru desfășurarea unui comerț civilizat”.

Acest obiectiv a fost aprobat încă din luna februarie 2015, fiind inclus în Programul de Investiții pe anul 2015 și estimări pentru anii 2016-2018. Noua locație va fi chiar peste drum de actualul bazar, pe strada Decebal, fiind destinată suprafața de 11.454 mp pentru bazar, și 7.825 mp pentru târgul auto. Conform proiectului, zona bazarului va cuprinde cinci hale metalice – o hală care va adăposti 56 tarabe, și patru hale pentru magazine – unde vor fi în total un număr de 93 de spații comerciale.

Alături, va fi construit un pavilion administrativ pe două nivele, dar și o parcare cu 104 locuri pentru clienți și două locuri pentru aprovizionare.

Zona târgului auto va cuprinde o parcare cu 92 locuri pentru mașini mici și 18 locuri pentru mașini mari și va fi dotată cu spălătorie auto. Toate acestea vor fi dotate cu toate utilitățile necesare desfășurării unui comerț în bune condiții, de la toalete, apă curentă, sistem de încălzire și până la sistem de supraveghere video, instalație de sonorizare sau sisteme antiefracție.

Conform Devizului general întocmit de proiectant valoarea obiectivului de investiții este 21.428.346,40 lei (inclusiv TVA), cheltuială care va fi eșalonată pe trei ani, cea mai mare sumă, de aproape opt milioane lei, urmând a fi aocată în cel de-al doilea an, respectiv 2017.

Cel mai probabil, locul actualului bazar, care se pare că va fi desființat chiar la sfârșitul acestei toamne, urmează a fi făcut un parc, în continuarea celui de la Teatrul de Vară. Până la finalizarea construcției noului bazar, comercianții fie își vor suspenda activitatea, fie li se va asigura de către noi municipalitate, noi spații de expunere, posibil la Obor.

de Marian MOCANU Consilierii municipali vasluieni sunt chemați, joi, să aprobe Studiului de Fezabilitate (SF) și a indicatorilor tehnico-economici a unui nou obiectiv de investiții: amenajarea noului bazar și a târgului auto. Investiția se va derula pe parcursul a trei ani și va costa peste 19,5 milioane lei. În contextul în care toată zona, inclusiv centrul civic, a fost reabilitată, se impunea mutarea fostului bazar, insalubru, înghesuit și care nu oferea posibilitatea unui comerț civilizat, într-o nouă locație, chiar peste drum. Singurii nemulțumiți sunt comercianții din actualul bazar, care vor fi nevoiți fie să-și suspende activitatea, fie să se mute…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile