Home » Administratie » Proiect încheiat cu succes de Primăria Vaslui
Vasile Paval

Proiect încheiat cu succes de Primăria Vaslui

de Marian MOCANU

Pe lângă dotarea cu echipamente a operatorilor de salubritate, proiectul „Creșterea capacității de management al deșeurilor pentru un mediu mai curat în orașele Vaslui și Cahul” are și alte efecte benefice. Datorită campaniilor de ecologizare, în care au fost implicați mai ales elevi, dar și a promovării acestui proiect, cetățenii au devenit mai responsabili atât în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, dar și păstrarea curățeniei. Cu toate acestea, mai avem mult până vom ajunge la un standard de civilizație comparativ cu țările din vestul Europei, cred factorii responsabili la nivel municipal sau județean.

Ieri, a avut loc seminarul „Schimb de experiență și bune practici” din cadrul proiectului „Creșterea capacității de management al deșeurilor pentru un mediu mai curat în orașele Vaslui și Cahul”, la care au participat invitați din Republica Moldova, respectiv Valerei Ajder, coordonatorul de proiect pentru orașul Cahul, fostul primar al Cahlului, Petru Burlacu, unul din inițaitorii acestui program de colaborare, iar din partea autorităților Vasile Pavăl, primaul municipiului Vaslui, Dumitru Buzatu, președintele CJ și Andrei Puică, prefectul județului, alături de specialiștii implicați în implementarea acestui program, respectiv Bogdan Ciubotaru, managerul de proiect.

În anul 2012, în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, Prioritatea 2 – „Provocările de mediu și pregătirea pentru situații de urgență”, Măsura 2.2 – „Surse de apă, canalizare și management al deșeurilor” a fost demarat proiectul „Creșterea capacității de management al deșeurilor pentru un mediu mai curat în orașele Vaslui și Cahul”. Demarat efectiv în decembrie 2013, proiectul a constat în achiziționarea a trei compactoare de deșeuri, o mașină de măturat și stropit, trei aspiratoare stradale, 500 de containere colectare deșeuri și o instalație de spălare containere deșeuri pentru municipiul Vaslui, iar, pentru Cahul, pe lângă alte utilaje de curățenie stradală, de achiziționarea unui buldoexcavator strict necesar pentru desființarea gropilor de gunoi neautorizate situate pe raza orașului.

Contribuția totală a Uniunii Europene la valoarea proiectului este de aproape 1,5 milioane euro, iar cea a partenerilor de 155.000 de euro, din care 61% Primăria Vaslui și 39% autoritățile locale din orașul Cahul.

În afara dotării cu utliaje necesare salubrizării, ori de conteinere pentru gunoi, un alt scop al proiectului a constat în conștientizarea populației cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor, dar și de păstrare a curățeniei. La unison, participanții la acest seminariu au arătat că, atât prin măsurile de promovare luate în cadrul proiectului, cât mai ales princampaniile de ecologizare efectuate în special cu elevi, și acest obiectiv a fost atins.

„Ca reprezentant al autorității publice locale, sigur că acesta a fost un proiect bun pentru ambele orașe, Vaslui și Cahul, pentru că au fost suplimentate numărul utilajelor de curățenie, și nu oricum, ci cu unele noi, cele mai moderne din gama lor. La fel de importantă este educția cetățenilor, componentă a acestui proiect. Trebuie să recunoaștem, producem foarte mult gunoi, care este depozitat sau chiar aruncat peste tot, lângă conteinere, la marginea drumurilor, ori la colțul blocului. Acest lucru trebuia să ne dea de gândit! Odată cu implementarea acestui proiect, atât prin campaniile de ecologizare, cât și cele din mass-media, parcă ceva s-a schimbat, lucru vizibil la nivelul municipiului Vaslui. Ușor-ușor intrăm în normalitate! Oamenii au văzut eforturile autorităților ocale și au început să păstreze curățenia, lucru care este și în sprijinul  nostru. Mi-aș dori să implementăm și alte proiecte, cu atât mai mult cu cât consider că acesta a fost unul de un real succes”, a declarat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

de Marian MOCANU Pe lângă dotarea cu echipamente a operatorilor de salubritate, proiectul „Creșterea capacității de management al deșeurilor pentru un mediu mai curat în orașele Vaslui și Cahul” are și alte efecte benefice. Datorită campaniilor de ecologizare, în care au fost implicați mai ales elevi, dar și a promovării acestui proiect, cetățenii au devenit mai responsabili atât în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, dar și păstrarea curățeniei. Cu toate acestea, mai avem mult până vom ajunge la un standard de civilizație comparativ cu țările din vestul Europei, cred factorii responsabili la nivel municipal sau județean. Ieri, a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. ba da’ ce-l mai tineti in brate…..

%d blogeri au apreciat: