Home » Social » Alexandru Pastia și Manolache Costache Epureanu, în memoria bârlădenilor

Alexandru Pastia și Manolache Costache Epureanu, în memoria bârlădenilor

de Mihaela NICULESCU

Ieri, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Bârlad a organizat conferința cu titlul „Un aristocrat bârlădean în învățământul farmaceutic românesc”. Activitatea a fost dedicată personalității și activității marelui farmacist Alexandru Pastia, de la a cărui naștere s-au împlinit, pe 25 august, 100 de ani.

Afis MC Epureanu CARP 1„Pastia a fost un bârlădean cu o activitate științifică remarcabilă în domeniul farmaceutic, redactând pe parcursul îndelungatei activități didactice și de cercetare peste 200 de lucrări științifice. Deține 25 de brevete de invenție. Este cel care a inventat aparatul de distilare cu debit continuu și presa pentru omogenizarea supozitoarelor, pentru Antibiotice Iași. Alexandru Pastia a făcut parte din echipa științifică ce a scos pe piață Moldaminul, Oxacilina pulbere injectabilă și Trimagul, produse de Antibiotice Iași. Același Pastia a fost primul din țară care a introdus masa de laborator, receptura, în facultatea ieșeană. Este un bârlădean cu care concitadinii săi ar trebui să se mândrească. Eu, o dată în plus, pentru că sunt farmacist și pentru că mama mea a fost eleva contelui Pastia, cum era numit pentru caracterul frumos și alura sa impozantă”, a declarat farmacistul Ștefan Constantinciu, cel care a susținut conferința.

Tot ieri, CARP a organizat și conferința „Manolache Costache Epureanu – O pagină din istoria politică a României”. Născut tot la Bârlad, pe 22 august 1820, Manolache Costache Epureanu a fost prim-ministrul României în două rânduri, în 1870 (1 mai – 26 decembrie) și în 1876 (6 mai – 5 august), dar și ministru de Interne în anul 1870 și al Justiției în 1873.

În semn de respect pentru omul de stat bârlădean, a fost ridicat în fața sediului Poliției Municipale un bust al lui Manolache Costache Epureanu. Cel care a readus în memoria bârlădenilor figura șui Epureanu, a fost comisarul șef Vasile Chelaru, șeful Poliției Municipiului Bârlad.

de Mihaela NICULESCU Ieri, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Bârlad a organizat conferința cu titlul „Un aristocrat bârlădean în învățământul farmaceutic românesc”. Activitatea a fost dedicată personalității și activității marelui farmacist Alexandru Pastia, de la a cărui naștere s-au împlinit, pe 25 august, 100 de ani. „Pastia a fost un bârlădean cu o activitate științifică remarcabilă în domeniul farmaceutic, redactând pe parcursul îndelungatei activități didactice și de cercetare peste 200 de lucrări științifice. Deține 25 de brevete de invenție. Este cel care a inventat aparatul de distilare cu debit continuu și presa pentru omogenizarea supozitoarelor, pentru Antibiotice…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: