Home » Business » 5 greșeli financiare pe care le fac majoritatea oamenilor

5 greșeli financiare pe care le fac majoritatea oamenilor

Chiar dacă nu este scrisă pe hârtie, fiecare dintre noi avem o anumită strategie cu ajutorul căreia ne gestionăm banii, fie că am „moștenit-o” de la părinți, fie că am învățat-o în decursul timpului. Totuși, nu toate strategiile sunt la fel de eficiente, după cum se poate vedea în succesul financiar al unor persoane și în eșecul altora.
O strategie financiară implică numeroase elemente, însă pentru a te menține pe linia de plutire și pentru a aduna și ceva bani în plus, e suficient să eviți câteva dintre cele mai răspândite greșeli legate de bani pe care le fac majoritatea oamenilor.
Experții în finanțe personale au conturat 5 greșeli de bază pe care le comit cei mai mulți oameni când vine vorba de banii lor:
1. Nu economisesc pentru pensie
Desigur, este foarte greu să știi cu exactitate câți bani trebuie să pui deoparte pentru a avea la pensie nivelul de trai pe care ți-l dorești. Pentru a ști o sumă exactă pe care s-o pui deoparte lunar, trebuie să ții cont de dobânzile din piață, de evoluția instrumentelor de economisire și investiție, de inflație și de atâția alți factori. Asta nu înseamnă, însă, că subiectul de discuție trebuie evitat. Dimpotrivă, anii trec mai repede decât ne imaginăm și, dacă imediat după absolvirea facultății pensia pare un moment foarte îndepărtat, spre 40 de ani perspectiva se schimbă dramatic. Și, dacă nu ai economisit nimic până atunci, eforturile vor trebui să fie cu mult mai mari. Potrivit specialiștilor în finanțe personale, dacă vei economisi din primul an în care te-ai angajat echivalentul sumei de 100 de dolari lunar, poți fi convins că te vei bucura de o bătrânețe fără griji financiare.
2. Nu-și fac un buget
La început un buget personal, iar după căsătorie un buget al familiei, este dovada principală a organizării financiare. O persoană care are un buget nu va spune niciodată că nu știe pe ce s-au dus banii și nici nu va rămâne fără niciun leu până la salariu, din simplul motiv că este organizată cu banii. Un buget presupune organizarea pe hârtie a tuturor categoriilor de venituri și de cheltuieli încă înainte ca acestea să se întâmple. Având un buget, vei ști întotdeauna de unde poți să tai pentru a economisi și care sunt domeniile vieții unde trebuie să aloci mai mulți bani.
3. Își cumpără mașini noi
În cartea „Milionarul de la ușa vecină” („The Millionaire Next Door”) autorii Stanley și Danko, conturează imaginea unor americani care au ajuns milionari. Unul dintre lucrurile care îi ajută pe aceștia să ajungă și să rămână bogați este faptul că își cumpără mașini la mâna a doua. E adevărat, ei nu iau orice model de autoturism, ci doar unul de calitate care își menține valoarea pe parcursul timpului, cum ar fi un Lexus high-end. Apoi, la fiecare câțiva ani, vând mașina la aproximativ același preț cu care au cumpărat-o și își achiziționează apoi un alt automobil. Este util de știut că o mașină nouă își pierde valoarea în minutul următor celui în care ai ieșit pe poarta showroom-ului.
4. Nu au un fond de urgență
Urgențele li se întâmplă tuturor, la un moment dat. Și atunci, ai nevoie urgentă de sume relativ mari de bani într-un timp extrem de scurt. Dacă nu te poți asigura în niciun fel împotriva producerii urgențelor, cel puțin te poți asigura că ai niște bani puși deoparte care să-ți ofere un confort financiar atunci când ele se întâmplă. Experta în finanțe personale Suze Orman ne recomandă să avem un fond de urgențe în valoare cu veniturile noastre pe opt luni de zile. Cu siguranță, a economisi este mai ieftin decât a contracta rapid un credit sau de a deschide un overdraft.
5. Economisesc înainte de a-și plăti datoriile
Unii dintre specialiștii financiari îi încurajează pe oameni să înceapă să economisească indiferent de situația financiară în care se află. Totuși, dacă dobânda pe care o obții pentru economiile tale este mai mică decât dobânda pe care o plătești pentru datorii, atunci, de fapt, piezi bani. Așa că achitarea datoriilor trebuie să fie prioritară dacă vrei să-ți asiguri independența financiară. Pentru asta, asigură-te că rata pe care o plătești este mai mare decât minimul necesar și, în acest fel, creditul va fi stins mai repede decât perioada contractată inițial.
Sursa: money.ro

 

Chiar dacă nu este scrisă pe hârtie, fiecare dintre noi avem o anumită strategie cu ajutorul căreia ne gestionăm banii, fie că am „moștenit-o” de la părinți, fie că am învățat-o în decursul timpului. Totuși, nu toate strategiile sunt la fel de eficiente, după cum se poate vedea în succesul financiar al unor persoane și în eșecul altora. O strategie financiară implică numeroase elemente, însă pentru a te menține pe linia de plutire și pentru a aduna și ceva bani în plus, e suficient să eviți câteva dintre cele mai răspândite greșeli legate de bani pe care le fac majoritatea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: