Home » Justitie » Speranțe spulberate pentru violatorii din Văleni

Speranțe spulberate pentru violatorii din Văleni

de Marian MOCANU

Celor șapte tineri din Văleni condamnați în primă instanță la ani grei de închisoare pentru că au violat o elevă li s-a respins cererea de strămutare la altă instanță de judecată a procesului. Dacă respectiva cerere ar fi fost aprobată de judecătorii Curții de Apel Iași, cei șapte tineri ar fi putut rejudecarea dosarului finalizat de Judecătoria Vaslui la jumătatea lunii august. În aceste condiții, până la judecarea apelului, cei șapte violatori vor rămâne în continuare după gratii, așa cum au cerut procurorii vasluieni.

Judecătorii Curții de Apel Iași au respins ca nefondată cererea de strămutarea procesului formulată de trei dintre cei șapte violatori din Văleni. În aceste condiții, sentința dată de judecătorii vasluieni, de condamnare a celor șapte tineri din Văleni la pedepse cuprinse între cinci ani și opt luni și opt ani și patru luni de închisoare, chiar dacă nu este definitivă, rămâne valabilă.

Pe data de 17 august, în ciuda opoziției apărătorilor, magistrații Judecătoriei Vaslui au pronunțat sentința în cazul celor șapte tineri din Văleni care, în luna nopiembrie 2014, au violat o elevă în vârstă de 18 ani. Anterior, pe data de 29 iulie, trei dintre inculpați, Ovidiu Silviu Burada, Silviu Avădăni și Petrică Ionuț Bolboceanu dormulaseră, la Curtea de Apel IAși, o cerere de strămutare a procesului. În cererea de strămutare, cei trei pretindeau că, din cauza presiunii opiniei publice, la Judecătoria Vaslui nu s-ar putea înfăptui un act de justiție corect. În așteptarea judecării cererii de strămutare, ultimul termen de judecată a fost unul plin de evenimente, apărătorii celor șapte tineri acuzați de viol încercând să amâne procesul. În acest scop, ei au recuzat de nu mai puțin de patru ori judecătorul de ședință, sperând ca astfel să fie acordat un nou termen de judecată după data de 2 septembrie, când se judeca la Iași cererea de strămutare.

Ulterior, după pronunțarea sentinței, cei șapte fiind condamnați la un total de 47 de ani de închisoare cu executare, aceștia sperau că judecătorii ieșeni vor admite cererea de strămutare. În acest caz, s-ar fi putut ajunge la desființarea hotărârii pronunțate pe data de 17 august de judecătorii vasluieni și reluarea procesului la altă instanță din aria de competență a Curții de Apel Iași.

Mai mult decât atât, cei șapte condamnați ar fi putut chiar și eliberați, dat fiind faptul că judecătorii au admis cererea procurorilor de rearestare preventivă a celor șapte violatori și menținerea lor după gratii până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Cei șapte tineri, Silviu Burada, Silviu Avădăni, Paul Andrei Burlacu, Petrică Ionuț Bolboceanu, Ionuț Boicu, Alin Rotaru și Ioan Surleac sunt în prezent închiși la Penitenciarul Vaslui, în curând urmând a fi scoși din sectorul de carantină și cazați împreună cu ceilalți deținuți din instituție. Singura lor șansă pentru a mai petrece câteva zile de libertate înaintea condamnării definitive ar fi ca, în momentul judecării apelului, judecătorii ieșeni să fie de acord cu înlocuirea măsurii arestului preventiv cu altă măsură preventivă mai ușoară.

de Marian MOCANU Celor șapte tineri din Văleni condamnați în primă instanță la ani grei de închisoare pentru că au violat o elevă li s-a respins cererea de strămutare la altă instanță de judecată a procesului. Dacă respectiva cerere ar fi fost aprobată de judecătorii Curții de Apel Iași, cei șapte tineri ar fi putut rejudecarea dosarului finalizat de Judecătoria Vaslui la jumătatea lunii august. În aceste condiții, până la judecarea apelului, cei șapte violatori vor rămâne în continuare după gratii, așa cum au cerut procurorii vasluieni. Judecătorii Curții de Apel Iași au respins ca nefondată cererea de strămutarea procesului…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: