Home » Social » Părinții bețivi își vor înapoi copiii

Părinții bețivi își vor înapoi copiii

Răzvan CĂLIN

Părinții celor patru copii scoși din mediul familial de DGASPC Vaslui regretă că s-a ajuns în această situație. Însă, ei vor trebui să facă mult mai mult pentru a-i convinge pe judecători că de acum înainte vor avea grijă de cele patru suflete nevinovate.

Într-una din edițiile trecute ale cotidianului nostru am prezentat pe larg cazul a patru frați (cu vârste cuprinse între șapte luni și șase ani) din Bârlad care au fost scoși din mediul familial de către autorități din cauză că aveau parte de un trai de coșmar. Totul s-a petrecut la începutul săptămînii în curs, când o echipă formată din specialiști ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, un executor judecătoresc și lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Vaslui, au descins acasă la acești copii și i-au luat de acolo în baza unui mandat de scoatere emis de Tribunalul Vaslui.

Așa cum am precizat și atunci, părinții celor patru frați nu au realizta prea bine ce li se întâmplă, mai ales că erau atât de „afumați” încât cu greu mai știau pe ce lume sunt. Între timp, însă, se pare că și-au mai revenit cât de cât și au cam început să-și dea seama că, cel puțin pentru moment, au rămas fără copii. Ba chiar s-au deplasat la sediul DGASPC Vaslui și, spășiți, au cerut să le fie înapoiați copiii.

„Mama și bunicul copiilor au venit la Vaslui și ne-au spus că regretă cele întâmplate și că acum ar vrea să li se dea copiii din nou în grija lor. Din păcate, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. În primul rând, când s-a luat decizia scoaterii în regim de urgență a copiilor, totul a avut la bază existența unor riscuri pentru sănătatea și viața copiillor. Prin urmare, li s-a explicat că în momentul de față sunt suspendați temporar din exercitarea drepturilor părintești și că această măsură d eprotecție nu va fi schimbată până ce ei nu vor face dovada că s-au îndreptat și că sunt niște buni părinți. Până la urmă, interesul nostru este ca fiecare copil să trăiască și să se dezvolte în sânul familiei sale, dar dacă nu se poate așa ceva, atunci se impune să intervenim și să găsim alte modalități cât mai benefice pentru copii”, ne-a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Deși încă nu a fost luată în calcul această variantă, este foarte posibil totuși ca părinții celor patru frați să fie decăzuți din drepturi pentru totdeauna. Autoritățile au fost nevoite să intervină în acest caz pentru că cei patru copii trăiau de mai mult timp în niște condiții mai mult decât mizere și, culmea, principalii vinovați pentru acest calvar erau chiar cei care i-au adus pe lume. Familia respectivă locuiește în cartierul Podeni și de mai mult timp era monitorizată de Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bârlad. Mama copiilor este cunoscută ca suferind de anumite afecțiuni psihice și la fel ca și soțul său nu are nici un servici. Tatăl copiilor obișnuia să muncească cu ziua pe la diferiți oameni care îl solicitau pentru felurite treburi casnice. Însă, nu se spetea la fel de tare precum „îndârjirea” cu care consuma băuturi alcoolice, „sport” practicat cu profesionalism și de soția.

Vecinii au fost cei care au sesizat autoritățile despre contextul familial extrem de nociv în care cei patru micuți trăiau. Cum părinții erau mai toate zilele „afumați”, copiii erau practic lăsați de izbeliște. Flămânzi, așteptând câte o bucată de pâine de la vecinii miloși, lăsați singuri în casă mai tot timpul, nespălați și neîngrijiți, copiii erau într-o stare jalnică ce se agrava cu fiecare zi care trecea.

Autoritățile au fost convinse că trebuie intervenit rapid după ce mama copiilor a fost nevoită să se interneze împreună cu fiul cel mic de doar șapte luni în Spitalul de copii „Sfânta Maria” din Iași. Și asta pentru că micuțul prezenta un sindrom de malabsorbție și din această cauză era și distrofic. Medicii de la Iași au fost primii care au tras un semnal de alarmă mai puternic, solicitând autorităților să ia taurul de coarne în acest caz până nu este prea târziu. Cadrele medicale de la spitalul ieșean au fost îngrijorate în momentul în care au surprins-o pe mama copilului cum îl agresa fizic. Pur și simplu, femeia l-a îmbrâncit de mai multe ori, l-a luat în mâini și l-a zgâlțâit de câteva ori, totul pe fondul unor accese de furie necontralată și total nejustificate. Aceasta a fost picătura care a umplut paharul și i-a făcut pe cei de la DGASPC să solicite instanței scoaterea în regim de urgență a celor patru copii.

Răzvan CĂLIN Părinții celor patru copii scoși din mediul familial de DGASPC Vaslui regretă că s-a ajuns în această situație. Însă, ei vor trebui să facă mult mai mult pentru a-i convinge pe judecători că de acum înainte vor avea grijă de cele patru suflete nevinovate. Într-una din edițiile trecute ale cotidianului nostru am prezentat pe larg cazul a patru frați (cu vârste cuprinse între șapte luni și șase ani) din Bârlad care au fost scoși din mediul familial de către autorități din cauză că aveau parte de un trai de coșmar. Totul s-a petrecut la începutul săptămînii în curs,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: