Home » Social » Transfugi la marginea Vasluiului

Transfugi la marginea Vasluiului

de Marian MOCANU

Unul din principalele centre de primire a transfugilor solicitanți de azil politic se află chiar în apropierea județului Vaslui. Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil (CRCPSA) Galați are o capacitate de 250 locuri și, în caz de aflux de imigranți, mai pot fi amplasate corturi pentru alți două – trei sute de persoane. În prezent, la Galați sunt găzduiți 12 imigranți, din Siria, Iran, Irak, Sri Lanka și Republica Moldova, de la începutul anului trecând prin acest centru circa 130 persoane. În acest an, 26 de persoane, afgani și sirieni, au fost predați autoritpților moldovenești, unde aveau statut de azilant.

Autoritățile române sunt pregătite să preia din fluxul de imigranți proveniți în special din țările arabe care în aceste zile sufoacă Europa. Unul dintre centrele de primire a solicitanților de azil politic se află chiar în apropierea județului Vaslui, la Galați. Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil (CRCPSA) Galați are o capacitate de 250 locuri și poate fi extinsă cu încă 30 de locuri.

De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Galați, poate pune la dispoziție un fost internat, racordat la toate utilitățile, apă, curent, canalizare, cu încă o sută de locuri. În caz de aflux mare de imigranți pot fi amplasate 200-300 de corturi sau locuințe modulare în curtea centrului pe o suprafață de trei hectare. Solicitanții de azil pot rămâne în această locație câteva luni, până la procesarea cererii de azil și comunicarea răspunsului, dar au fost cazuri când imigranți au stat și trei ani.

„Nu cred că o să fim ocoliți de criza imigranților. Suntem pregătiți să primim afluxul care o să fie. Nu putem ști ce se va întâmpla în viitor, dar la ceea ce se preconizează și la cifra care se hotărâse la un moment dat, o cotă de 2.500-2.700 de imigranți găzduiți de România, în următorii doi ani, eu zic că se poate face față, nu e nicio problemă”, a declaratcomisarul șef Dorinel Geru, directorul centrului de primire de la Galați.

CRCPSA Galați funcționează din 2004, și are compentență pe linia depunerii cererilor de azil pe șapte județe: Galați, Tulcea, Brăila, Constanța, Bacău, Vrancea, Vaslui. De la începutul anului, au trecut prin centru aproximativ 130 de solicitanți de azil, iar în anul 2014, numărul acestora a depășit 200. Cei mai mulți sunt din Siria, dar și din Afganistan, Republica Moldova, Sri Lanka, Algeria, Irak și Iran. La ora actuală, în centru sunt 12 imigranți din Siria, Iran, Irak, Sri Lanka și Republica Moldova.

La nivelul județului Vaslui, în acest an, nu a fost predat nici un transfug către CRCPSA Galați.

„Singurele cazuri de persoane care au trecut în mod ilegal frontiera de stat, este vorba de 18 afgani, și 8 sirieni, aveau statut de azilant politic în Republica Moldova. Conform protocolului încheiat la nivelul celor două state, România și Moldova, persoanele respective au fost predate autorităților din țara vecină. Dacă vor fi cazul de transfugi care nu au acest statut de azilant pe teritoriul moldovenesc, ei vor fi predați Centrului de la Galați, unde vor putea face cerere pentru a primi azil politic”, a declarat inspectorul principal de poliție Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui.

de Marian MOCANU Unul din principalele centre de primire a transfugilor solicitanți de azil politic se află chiar în apropierea județului Vaslui. Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil (CRCPSA) Galați are o capacitate de 250 locuri și, în caz de aflux de imigranți, mai pot fi amplasate corturi pentru alți două - trei sute de persoane. În prezent, la Galați sunt găzduiți 12 imigranți, din Siria, Iran, Irak, Sri Lanka și Republica Moldova, de la începutul anului trecând prin acest centru circa 130 persoane. În acest an, 26 de persoane, afgani și sirieni, au fost predați…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile