Home » Justitie » Doctorițele șpăgare, în arest la domiciliu!

Doctorițele șpăgare, în arest la domiciliu!

de Marian MOCANU

La aproape șapte luni de la arestarea preventivă a celor doi medici ginecologi de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Simona Botez și Doina Andrei au fost eliberate din Penitenciarul Bacău și au ajuns acasă, unde vor sta în arest la domiciliu. Interesant este că au fost eliberate tot de judecătorii Curții de Apel Iași, cei care pe data de 15 februarie, admiteau contestația procurorilor DNA formulată împotriva deciziei magistraților vasluieni, de cercetare a doctorițelor în stare de libertate, fără drept de practică medicală.

Vineri, 4 septembrie, magistrații Curții de Apel Iași au admis contestația doctorițelor Simona Botez și Doina Andrei formulată împotriva deciziei judecătorilor Tribunalului Vaslui, care, pe data de 31 august, prelungiseră mandatul de arestare a acestora. În consecință, dele două doctorițe acuzate de luare de mită au fost eliberate din penitenciarul Bacău, unde erau reținute, urmând a sta în arest la domiciliu cel puțin o perioadă de 30 de zile.

Tot vineri, judecătorii ieșeni au reespins contestația medicului Adrian Tănăsescu, inculpat în același dosar, care ceruse ridicarea măsurii de control judiciar instituită asupra sa încă din luna februarie. Interesant este faptul că cele două doctorițe au fost eliberate tot de judecătorii Curții de Apel Iași, aceiași care, în cinci rânduri, nu fuseseră de acord cu deciziile colegilor lor vasluieni de eliberare a celor două din arest preventiv.

Chiar și arestarea preventivă a Simonei Botez și Doinei Andrei fusese decisă, pe data de 15 februarie, tot de judecătorii ieșeni. Inițial, cu câteva zile înainte, judecătorii Tribunalului Vaslui respinseseră cererea procurorilor DNA de arestare preventivă, considerând că cele două doctorițe pot fi judecate în libertate, interzicându-le acestora însă dreptul la practică medicală atât la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, cât și la cabinetele particulare a acestora.

Cele două doctorițe, Simona Botez și Doina Andrei au fost arestate la începutul lunii februarie a acestui an, în urma unui fragrant organizat de către procurorii DNA la cabinetele lor din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Atunci, un ofițer sub acoperire a oferit drept mită doctoriței Simona Botez suma de 1.100 lei pentru o întrerupere de sarcină.

Colega sa, Doina Andrei, auzind de „vizita” în spital a procurorilor DNA, a încercat să scape, trimițându-și asistenta să taie mai multe chitanțe în scopul de a justifica sumele pe care le avea asupra ei, bani primiți drept mită de la alți pacienți. Ulterior, după ce procurorii DNA au ridicat mai multe documente și calculatoarele de la cabinetele medicale atât din spital cât și cele particulare, le-au reținut pe cele două doctorițe pentru luare de mită.

De altfel, Simona Botez, Doina Andrei și Adrian Tănăsescu erau monitorizați de procurorii anticorupție încă din vara anului 2014, drept dovadă fiind înregistrările telefonice probă la dosar, înregistrări care conțin discuții între doctori cu privire la „aranjamentele” acestora.

În consecință, procurorii au trimis în judecată pe Simona Botez pentru comiterea a nu mai puțin de 14 infracțiuni de luare de mită și patru infracțiuni de fals intelectual, pe când colega acesteia, Doina Andrei, a fost acuzată de nu mai puțin de 25 de infracțiuni de luare de mită, patru infracțiuni de fals intelectual și o infracțiune de sustragere de înscrisuri, pentru care ar putea primi până la opt ani de închisoare.

Culmea este că, de la arestarea lor și până acum, legile privind primirea „atențiilor” din partea pacienților de către doctori s-au schimbat. Șpaga medicilor a fost pur și simplu legalizată, cu condiția ca medicii să declare acestei atenții și să plătească impozite către stat. Practic, pacienții care doresc niște servicii medicale normale ar putea fi obligați de doctori la plata unor sume, fără ca aceștia din urmă să se mai teamă că ar putea intra în vizorul procurorilor. Mai pe românește spus, s-a dat dat liber la mită! Dacă cei trei medici vasluieni ar fi știut ce se pregătește, poate ar fi stat cuminți o perioadă, și nu ar mai fi petrecut aproape șapte luni după gratii în arest preventiv.

de Marian MOCANU La aproape șapte luni de la arestarea preventivă a celor doi medici ginecologi de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Simona Botez și Doina Andrei au fost eliberate din Penitenciarul Bacău și au ajuns acasă, unde vor sta în arest la domiciliu. Interesant este că au fost eliberate tot de judecătorii Curții de Apel Iași, cei care pe data de 15 februarie, admiteau contestația procurorilor DNA formulată împotriva deciziei magistraților vasluieni, de cercetare a doctorițelor în stare de libertate, fără drept de practică medicală. Vineri, 4 septembrie, magistrații Curții de Apel Iași au admis contestația doctorițelor Simona…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: