Home » Sanatate » Babeș-Papanicolaou, testul care îți poate salva viața

Babeș-Papanicolaou, testul care îți poate salva viața

de Roxana NĂSTASĂ

Din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de cancer de col uterin, Ministerul Sănătății a inițiat, în urmă cu doi ani, un program de screening în rândul femeilor. Acest program continuă, în județul Vaslui prin două rețele de screening organizate de Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși, acestea având incluse 150 centre de informare și consiliere, 60 centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal și opt laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale. Centrele de informare și consiliere sunt cabinete de asistență medicală primară aflate în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

Pentru a face testul, pacienta se prezintă la medicul de familie unde primește formularul FS1 și o listă a centrelor de recoltare și programul de lucru al fiecărui centru de recoltare alocat programului de screening. Ulterior pacienta se prezintă la centrul de recoltare (în baza programului anunțat sau pe baza de programare, după caz) cu formularul FS1, unde i se va recolta frotiul cito-vaginal. Rezultatele testului vor fi comunicate de către medicul de familie în maximum 30 de zile. Acesta va înmâna femeii rezultatul la test și o va consilia privind măsurile pe care le are de luat. În cazul unui test negativ, va fi reprogramată la următoarea rundă de testare peste 5 ani, iar în cazul unor afecțiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum și a unor rezultate neconcludente va primi bilet de trimitere către un specialist pentru continuarea investigațiilor.

Programul constă în testarea gratuită, prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou a populației feminine, cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Se exclud de la testare femeile care, deși au între 25-64 ani, au diagnostic de cancer de col uterin sau alt cancer genital deja confirmat și femeile cu histerectomie totală pentru afecțiuni benigne.

În județul Vaslui, în primele șase luni ale acestui an au fost testate gratuit 784 de femei, din care 47 au fost trimise către medicii specialiști pentru investigații suplimentare având rezultatul pozitiv.

de Roxana NĂSTASĂ Din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de cancer de col uterin, Ministerul Sănătății a inițiat, în urmă cu doi ani, un program de screening în rândul femeilor. Acest program continuă, în județul Vaslui prin două rețele de screening organizate de Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși, acestea având incluse 150 centre de informare și consiliere, 60 centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal și opt laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale. Centrele de informare și consiliere sunt cabinete de asistență medicală primară aflate în relație contractuală cu Casa…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: