Home » Social » Amenzi „la greu” pentru angajatori

Amenzi „la greu” pentru angajatori

de Roxana NĂSTASĂ

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui i-au pedepsit aspru pe angajatorii prinși că nu respectau legea. Așa se face că, au efectuat 124 de controale, în luna august și au constatat că jumătate din agenții economici pe la care au trecut, încălcau legea. Munca la negru continuă să fie principala problemă și cea pentru care se aplică cele mai mari sancțiuni.

Și luna august a adus amenzi uriașe agenților economici care nu respectă legea privind protecția muncii. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții ITM Vaslui, luna trecută au fost efectuate 65 de controale în domeniul relații de muncă și 59 de controale în domeniul securității și sănătății în muncă. Din numărul total de angajatori verificați, jumătate din ei, mai exact 64, au fost prinși de către inspectorii de muncă cu neconformități. Aceștia au fost amendați, fiind aplicate 118 sancțiuni contravenționale. Munca la negru continuă să reprezinte principala problemă în județ. Din păcate, nici măcar amenzile mari nu reușesc să stăpânească acest fenomen. În luna august, pentru munca fără forme legale au fost sanctionați șase angajatori care foloseau un număr de 17 persoane fără forme legale de angajare, fiind aplicate amenzi în valoare de 170.000 lei.
Alte amenzi, în valoare de 27.600 de lei au fost aplicate pentru: neprezentarea documentelor, nerespectarea prevederilor legale privind evidența orelor lucrate, a orelor prestate peste programul normal de lucru, neacordare repaos săptămânal, nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte sau registrul general de evidență al salariaților.
În domeniul securitătii și sănătătii în muncă au fost aplicate 96 de sancțiuni, în valoare totală de 30.000 de lei, pentru neelaborarea de instrucțiuni proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare și periodic, neefectuarea instructajului de protecția muncii, lipsa echipamentului de lucru și de protecție, neasigurarea materialelor necesare informării și instruirii lucrătorilor și neevaluarea riscurilor locurilor de muncă.
Totodată, în cursul lunii august, angajatorii au comunicat ITM-ului șapte accidente de muncă care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii împrejurărilor și încadrării legale.

de Roxana NĂSTASĂ Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui i-au pedepsit aspru pe angajatorii prinși că nu respectau legea. Așa se face că, au efectuat 124 de controale, în luna august și au constatat că jumătate din agenții economici pe la care au trecut, încălcau legea. Munca la negru continuă să fie principala problemă și cea pentru care se aplică cele mai mari sancțiuni. Și luna august a adus amenzi uriașe agenților economici care nu respectă legea privind protecția muncii. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții ITM Vaslui, luna trecută au fost efectuate 65 de controale în domeniul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: