Home » Social » Din mizeria ghetoului bârlădean, direct în marile facultăți ale țării

Din mizeria ghetoului bârlădean, direct în marile facultăți ale țării

de Mihaela NICULESCU

Cu ajutorul asociației „Inima Reginei”, doi tineri rromi au avut ambiția de a-și croi drum în viață pentru ca fii lor să nu crească în mizeria în care au trăit ei. Unul este student în anul IV la Facultatea de drept, iar celălalt este în același an, la Conservatorul din Cluj.

Mihai Grigore și Fabian Tănase sunt doi tineri de etnie rromă, care au reușit să-și croiască un drum în viață grație unei asociații umanitare din Bârlad, coordonată de medicul Adriana Tunaru, un suflet mare, cum puține sunt.
„Sunt student în anul IV la Drept, la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași. Nu aș fi ajuns aici, dacă nu aș fi mers, în urmă cu șapte ani, la Asociația «Inima Reginei». Am 22 de ani și toată viața înainte. Îmi doresc să ajung avocat și să ajut oamenii, inclusiv pe cei din etnia mea”, a declarat Fabian Tănase.
Tânărul recunoaște că a ales să între în asociație din pasiune pentru muzică. A aflat că Asociația „Inima Reginei” are un proiect muzical, de alcătuire a uni taraf, cu copii defavorizați. A decis să facă parte din taraful asociației. Cânta la contrabas. Încetul cu încetul, după ce a făcut turnee în mai multe țări și a văzut cum sunt educați copiii care deja beneficiaseră de serviciile asociației, a hotărât să se alăture lor.
„Provin dintr-o familie săracă. Nu îmi este rușine să recunosc. Ai mei se mândresc cu mine. N-ar fi sperat niciodată să ajung student la Drept pentru că nu ar fi avut posibilități materiale de a mă întreține la facultate. Ajutat de această asociație, și apoi prin munca mea, am reușit să ajung în anul IV ca bursier”, a mai spus Fabian Tănase.
Printre tinerii defavorizați, care au avut sprijinul Asociației „Inima Reginei”, se numără și Mihai Grigore. Inițial, și el a venit la taraf. Cânta la clarinet și s-a gândit că ar putea urma o carieră muzicală. Visul este pe cale să i se împlinească. Are 25 de ani, a terminat seminarul teologic de la Huși și este student în anul IV la Conservatorul din Cluj, secția pedagogie muzicală.
„Asociația asta m-a făcut om. Vă închipuiți că la ghetou, unde locuiam, nu aveam condițiile necesare pentru a învăța. Stăteam la lumânare seara, hrana nu ne ajungea pentru că eram frați mulți, părinții erau săraci, cu probleme de sănătate. În 2008 am aflat că viața poate fi și frumoasă, dacă ai alături oameni cu suflet. Domnișoara Tunaru este pentru noi, toți cei zece copii care au ajuns oameni datorită asociației, mai mult decât o mamă eroină. S-a lăsat pe ea și ne-a dat nouă, chiar din banii personali. Să vă spun că a început construcția unei case în Vrancea, cu bani din salariul domniei sale și din vânzarea unei moșteniri de familie? Este o casă pe care a promis că mi-o va da mie dacă reușesc să termin facultatea”, a mărturisit Mihai Grigore.
Din păcate, Mihai este nevoit să înghețe anul, pentru că are deja o familie pe care trebuie s-o întrețină. Are o soție și un băiat de doi ani și așteaptă un alt copil. Încearcă să se angajeze ca profesor suplinitor dar nu renunță la ideea a a absolvi Conservatorul.

La rândul lor, își ajută semenii

Deși tinerii au învățat să se descurce pe propriile picioare, ajutorul primit de la asociație nu a fost suficient pentru a acoperi toate cheltuielile cu facultatea. În 2009, au înființat un ONG – Asociația „Elita Școlii”. Scopul acesteia a fost acela de a forma o elită de activiști care să promoveze valorile culturale ale rromilor.
„Am accesat trei proiecte. Primul, în 2010, finanțat de Consiliul Județean, în valoare de 4.000 de lei; al doilea, în 2012, finanțat de Agenția Națională pentru Rromi, în valoare de 25.000 de lei și al treilea, în 2014, în valoare de 22.000 de euro, finanțat din fondul norvegian EEA Grants”, a mai declarat Fabian Năstase.
Ultimul proiect se va finaliza în curând, pe 9 octombrie.
„Proiectul acesta a constat în realizarea unei piese de teatru antidiscriminatorie. Au participat 13 copii rromi și șapte români. S-au înțeles de minune, așa cum ar trebui să se-ntâmple și-n societate”, a completat Fabian.
Mihai și Fabian sunt doi tineri cărora șansa le-a surâs atunci când aveau nevoie cel mai mult. Au învățat repede lecția că în viață trebuie să fii perseverent și că fără școală nu se poate. Recunosc faptul că există o barieră între rromi și români care se numește educație. Pentru că au fost ajutați, și-au propus, la rândul lor, să ajute. În vacanță, de exemplu, Fabian a făcut voluntariat la căsuțele din strada Cpt. Grigore Ignat, repartizate familiilor de rromi, acolo unde există un spațiu alocat activităților educative after school, pentru copiii rromi. Chiar dacă a fost vacanță, interesul copiilor rromi pentru învățătură a fost destul de crescut. Sub îndrumarea unui tânăr din etnie, a fost și mai ușor și plăcut pentru ei să scrie, să citească sau să facă probleme de matematică.
Mihai s-a ocupat pe îndelete de educația propriului său copil. Nu dorește ca acesta să treacă prin ce a trecut el în copilărie, să tremure de frig și să mănânce chiar și de la container.
Educația primită la „Inima Reginei” i-a făcut pe cei doi să fie recunoscători. Recunoștința se îndreaptă către englezii care au finanțat din 2000 asociația, dar și către Adriana Tunaru, femeia care a avut curajul să creadă că orice copil, chiar din întunecatul ghetou de tristă amintire, are o șansă să ajungă cineva în viață.

de Mihaela NICULESCU Cu ajutorul asociației „Inima Reginei”, doi tineri rromi au avut ambiția de a-și croi drum în viață pentru ca fii lor să nu crească în mizeria în care au trăit ei. Unul este student în anul IV la Facultatea de drept, iar celălalt este în același an, la Conservatorul din Cluj. Mihai Grigore și Fabian Tănase sunt doi tineri de etnie rromă, care au reușit să-și croiască un drum în viață grație unei asociații umanitare din Bârlad, coordonată de medicul Adriana Tunaru, un suflet mare, cum puține sunt. „Sunt student în anul IV la Drept, la Universitatea…

Review Overview

User Rating: 3.18 ( 3 votes)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: