Home » Justitie » Cazul de la Lipovăț, în atenția Avocatului Poporului

Cazul de la Lipovăț, în atenția Avocatului Poporului

de Marian MOCANU

Cazul de la Lipovăț, unde mai mulți minori erau folosiți drept sclavi la muncile câmpului cu acordul părinților va face obiectul unei anchete deschise de Instuția Avocatului Poporului. Din câte se pare, de munca copiilor ar fi beneficiat și un consilier local al comunei.

O anchetă a reporterilor unui post central de televiziune făcută în mai multe județe din țară, a scos la iveală exploatarea prin muncă a unor minori, pe care părinții lor îi vindeau pur și simplu persoanelor interesate.

Un astfel de caz  a fost dezvăluit și în comuna Lipovăț, unde, în satul Fundu Văii, câțiva indivizi îi scot la vânzare ca pe niște obiecte și primesc un procent din câștigurile lor, cu acordul părinților. Din câte se pare, unul dintre cei implicați în această rețea este consilier local. Practic, părinții își lăsau copiii, cu vârste de 14 – 15 ani, pe mâna unor samsari de forță de muncă, în schimbul unor sume modice sau chiar a unor sticle cu băutură și câteva alimente. Copiii erau apoi plasați la diverse persoane care-i foloseau la muncă, inclusiv la muncile câmpului.

Valerian Hriscu, primarul comunei, s-a arătat a fi în necunoștință de cauză și a promis declanșarea unei anchete.

În același timp, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a declanșat o anchetă în cazul unor copii ce ar fi exploatați prin muncă de proprii părinți, în scopul de a le aduce beneficii financiare.

„Ancheta vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituție privind protecția copiilor și tinerilor și a Legii nr. 272/ 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată”, se arată în comunicatul Instituției Avocatului Poporului publicat vineri, 11 septembrie.

Ancheta este efectuată de către Biroul Teritorial Iași al Avocatului Poporului. Rezultatele vor fi făcute publice la finalizarea cercetărilor.

de Marian MOCANU Cazul de la Lipovăț, unde mai mulți minori erau folosiți drept sclavi la muncile câmpului cu acordul părinților va face obiectul unei anchete deschise de Instuția Avocatului Poporului. Din câte se pare, de munca copiilor ar fi beneficiat și un consilier local al comunei. O anchetă a reporterilor unui post central de televiziune făcută în mai multe județe din țară, a scos la iveală exploatarea prin muncă a unor minori, pe care părinții lor îi vindeau pur și simplu persoanelor interesate. Un astfel de caz  a fost dezvăluit și în comuna Lipovăț, unde, în satul Fundu Văii,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: