Home » Justitie » Una dintre doctorițele șpăgare și-a recunoscut vina

Una dintre doctorițele șpăgare și-a recunoscut vina

de Marian MOCANU

Medicul Gabriela Rusu, acuzată de abuz în serviciu în dosarul doctorițelor șpăgare, și-a recunoscut vina în fața judecătorilor. Ea a ales calea procedurii simplificate de recunoaștere a vinovăției, lucru care-i reduce cu o treime posibila condamnare. Tot pentru a scăpa cu o pedeapsă mai ușoară, doctorița Rusu, fosta șefa a secției de ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, a achitat și prejudiciul calculat de procurorii DNA, de peste 17.000 lei. O altă inculpată, doctorița Simona Botez, a făcut o cerere de strămutare a dosarului la altă instanță, pentru a scăpa din atenția mass media și a opiniei publice vasluiene.

gabriela rusu2Lovitură de teatru în dosarul doctorițelor șpăgare: una din acuzate, medicul Gabriela Marcela Rusu, fosta șefă a secției de ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, a ales calea recunoașterii vinovăției. În declarația dată în fața judecătorului de la Tribunalul Vaslui, în cadrul ședinței de judecată de ieri, 26 septembrie, aceasta s-a recunoscut vinovată de infracțiunea de abuz în serviciu de care este acuzată. „Recunosc infracțiunea și regret comiterea ei. Îmi este foarte rușine că faptele s-au întâmplat sub umbrela mea”, a declarat în fața instanței medicul Gabriela Rusu.

A doua parte a declarației doctoriței se referă la faptul că, practic, ea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru că, în calitate de șefă a secției de ginecologie, ar fi trebuit să verifice activitatea medicilor din subordine, inclusiv a celorlalți inculpați în dosar, Simona Botez, Doina Andrei și Adrian Tănăsescu. Dealtfel, acuzația de abuz în serviciu adusă Gabrielei Crețu se referă la faptul că nu și-a îndeplinit așa cum ar fi trebuit atribuțiile de servici: „Activitatea infracțională a celor trei inculpați s-a desfășurat pe fondul îndeplinirii defectuoase a îndatoririlor de serviciu de către inculpata Rusu Gabriela Marcela, care în calitate de șef secție Obstetrică – Ginecologie (în perioada ianuarie 2014 – 09.02.2015), nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, neverificând modalitatea în care se efectuează înregistrarea pacienților, completarea, păstrarea foilor de observație și încasarea sumelor de bani pentru proceduri medicale la cerere, organizând în mod defectuos activitatea în cadrul secției, și neluând măsuri pentru evidențierea pe o condică separată a prescripțiilor medicale pentru prescrierea preparatelor cu substanțe stupefiante și psihotrope, provocând astfel un prejudiciu Spitalului Județean de Urgență Vaslui, cu referire la neîncasarea sumelor de bani conform planului tarifar (2080 lei), cât și C.J.A.S. Vaslui prin acordarea asistenței medicale gratuite, cu decontarea cheltuielilor de la bugetul de stat, pentru cazuri care nu reprezentau, de fapt, urgențe medicale (15.363,16 lei)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Gabriela Rusu a achitat prejudiciul calculat în rechizitoriu, care este de peste 17.000 lei, astfel că instanța a făcut adrese către cele două instituții, CJAS Vaslui și SJU Vaslui pentru ca acestea să precizeze dacă se mai constituie parte civilă în cazul Gabrielei Rusu. Prin recunoașterea faptelor în fața instanței, respectiv alegerea de către doctorița acuzată a procedurii simplificate de recunoaștere a vinovăției, ea va beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei. Ea are astfel șansa să fie condamnată la o pedeapsă cu suspendare, cu atât mai mult cu cât nici faptele de care este acuzată nu sunt foarte grave.

Nu același lucru se poate spune despre ceilalți trei inculpați, Simona Botez, Doina Andrei și Adrian Tănăsescu, în sarcina cărora procurorii au reținut mai multe capete de acuzare de luare de mită, fals intelectual și întreruperi ilegale de sarcină. Poate de aceea, dar și pentru a scăpa din atenția presei și a opiniei publice vasluiene, Simona Botez a făcut o cerere de strămutare a procesului la altă instanță. Cererea a fost înaintată Curții de Apel Iași pentru soluționare. Spre deosebire de șefa ei, Gabriela Rusu, Simona Botez este acuzată de comiterea a nu mai puțin de 14 infracțiuni de luare de mită, patru infracțiuni de fals intelectual și trei infracțiuni de întreruperea cursului sarcinii, în timp ce Doina Andrei este acuzată de săvârșirea a nu mai puțin de 25 infracțiuni de luare de mită, patru infracțiuni de fals intelectual și trei infracțiuni de întreruperea cursului sarcinii. Acesta este și motivul pentru care, din momentul descinderii procurorilor DNA, la jumătatea lunii februarie, la cabinetele celor două doctorițe, ele au petrecut luni bune în arest preventiv, în acest moment fiind judecate în stare de arest la domiciliu, pe când doctorița Rusu a fost cercetată în libertate. Astfel, pentru a participa la botezul nepoțelului ei, Simona Botez a cerut încuviințarea judecătorilor să părăsească, pentru opt ore, domiciliul unde este arestată. Cererea a fost aprobată ieri de judecătorii vasluieni, cu condiția ca ea să fie supravegheată de polițiști pe durata petrecerii. Și în cazul doctoriței Doina Andrei, gravitatea faptelor de care este acuzată a făcut ca judecătorii vasluieni să respingă ieri cererea acesteia de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar. Mai mult, instanța a dispus prelungirea cu încă 60 de zile, a arestului la domiciliu în cazul doctorițelor Doina Andrei și Simona Botez. Următorul termen de judecată în acest dosar este pe data de 20 octombrie.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: