Home » Justitie » După ani de procese interminabile, judecătorii mai mult se fac că-i pedepsesc pe contrabandiștii de țigări

După ani de procese interminabile, judecătorii mai mult se fac că-i pedepsesc pe contrabandiștii de țigări

de Marian MOCANU
După ce, în 2011, pentru prinderea lui Ion Giurcăneanu, din Fălciu, bănuit ca făcând contrabandă cu țigări, s-au tras în zadar mai multe focuri de armă, iar la locuința sa a fost găsită o cantitate impresionantă de țigări, acesta a scăpat doar cu o pedepasă cu suspendarea executării. Apelul procurorilor a fost în zadar, magistrații Curții de Apel Iași menținând sentința dată în luna iunie de judecătorii bârlădeni. 
În luna martie a anului 2011, polițiștii de frontieră vasluieni au depistat un bărbat care a trecut cu tractorul râul Prut și a ridicat de pe partea moldovenească a frontierei mai multe bachete voluminoase, după care a revenit pe teritoriul românesc. Porniți în urmărirea presupusului contrabandist, polițiștii au tras în zadar mai multe focuri de armă în încercarea de a-l ori: trei focuri în plan vertical și alte șase la intimidare. Bărbatul a distrus două dintre colete și s-a făcut nevăzut.
Câteva ore mai târziu, polițiștii de frontieră l-au identificat pe contrabandist în persoana lui Ion Giurcăneanu, un moldovean adoptat de o familie din Fălciu. Au urmat mai multe percheziții acasă la acesta și mai multe magazine din localitate, unde au fost descoperite mii de pachete de țigări. În plus, la locuința fratelui lui Giurcăneanu au fost descoperite, pe lângă țigări, și 2.800 euro și 1.400 lei, bani proveniți din vânzarea țigărilor de contrabandă.
A urmat o anchetă care a durat aproape doi ani, ulterior Ion Giurcăneanu, împreună cu soția sa, Mihaela Kati Giurcăneanu, și fratele său, Dumitru Panainte au fost trimiși în judecată, pentru comiterea infracțiunilor de infracțiuni la regimul vamal și contrabandă cu țigări, respectiv complicitate la aceste infracțiuni. După alți doi de procese, judecătorii bârlădeni au dat sentința în acest dosar. Ion Giurcăneanu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru contrabandă cu țigări, iar soția și fratele său la doar doi ani de închisoare, tot cu suspendarea executării pedepsei. Procurorii au apelat această sentință, însă în zadar, magistrații Curții de Apel Iași, chiar dacă au desființat sentința dată de judecătorii bârlădeni, au menținut pedepsele cu suspendare date inițial. Sentința Curții de apel este definitivă și irevocabilă, astfel că cei trei contrabandiști au scăpat de închisoare. Asta doar dacă nu-și vor relua obiceiurile și vor fi iar prinși făcând contrabandă cu țigări. Chiar și așa, justiția din România poate fi extrem de susrpinzătoare.

About Tehno Redactor