Home » Social » Ghid pentru amatorii de fonduri europene

Ghid pentru amatorii de fonduri europene

de Marian MOCANU

În contextul în care, în perioada 2014 – 2020, României îi sunt alocate importante fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a alcătuit un îndrumar, „Ghidul de prevenire a neregulilor privind crearea de condiții artificiale pentru obținerea fondurilor europene”. Ghidul, destinat celor care doresc să acceseze aceste fonduri, poate fi consultat gratuit pe site-ul instituție.

În perioada 2010 – 2013, multe dintre proiectele depuse pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile au fost respinse din diverse cauze, de cele mai multe ori nefiind corect întocmite. Nu în puține cazuri, documentațiile conțineau nereguli grave care ar fi putut face chiar obiectul unor dosare penale. Pentru evitarea unor astfel de situații, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a întocmit un Ghid de prevenire a neregulilor privind crearea de condiții artificiale pentru obținerea fondurilor europene nerambursabile derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a decis alcătuirea acestui îndrumar pentru a furniza solicitanților și beneficiarilor fondurilor europene nerambursabile acordate prin PNDR un suport informativ complex pentru întreprinderea măsurilor și acțiunilor necesare în vederea prevenirii neregulilor în gestionarea fondurilor europene. În cuprinsul acestui ghid, toți cei interesați să depună proiecte de finanțare sau cei care deja beneficiază de fondurile acordate prin PNDR pot găsi informații privind definirea condițiilor artificiale, exemple concrete de nereguli și recomandările pe care instituția le face pentru evitarea acestor situații. Prevederile Ghidului de Prevenire a Neregulilor se completează cu legislația națională și comunitară specifică în vigoare.

Responsabilitatea mare față de Uniunea Europeană și Guvernul României, dar și față de toți cei care investesc bani și timp în implementarea proiectelor de investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală s-a materializat în acest ghid de prevenire a neregulilor generate de crearea de condiții artificiale. AFIR sprijină permanent solicitanții în scopul obținerii regulamentare, corecte și legale a finanțării nerambursabile și recomandă acestora acordarea atenției cuvenite și implicarea activă în derularea proiectelor proprii, pentru a evita apariția neregulilor în implementarea PNDR. Aici trebuie spus că există indicatori fizici, juridici și contabili ai condițiilor create artificial care, atunci când sunt analizați individual nu reprezintă în mod obligatoriu o neregulă. Din acest motiv, pentru constatarea condițiilor artificiale este necesară identificarea interconectării acelor elemente care aparent sunt independente. Am constatat că de multe ori în etapa de implementare, indicatori nu pot conduce în mod clar la o concluzie privind crearea în mod artificial a condițiilor de finanțare. Astfel, este necesar ca respectivele cazuri să fie evaluate în perioada ex-post, când se pot trage o concluzie clară dacă beneficiarii respectivi au creat condiții artificiale” a declarat Alin Dan Trifu, director OJFIR Vaslui.

Ghidul de prevenire a neregulilor privind crearea de condiții artificiale poate fi consultat de toți solicitanții de fonduri europene nerambursabile pe pagina oficială de internet a agenției: www.afir.info, domeniul Informații utile, secțiunea Proceduri de lucru.

About Tehno Redactor