Home » Justitie » A început procesul cumătrului lui Băsescu de la Huși

A început procesul cumătrului lui Băsescu de la Huși

de Marian MOCANU
 
Vineri, la Tribunalul Vaslui, a avut loc primul termen de judecată a dosarului în care Romică Lorenț, fostul primar al municipiului Huși, Tiberiu Coatu, fostul primar al comunei Găgești, și alți trei funcționari publici sunt acuzați de fapte de corupție. Cei cinci inculpați sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și instigare la spălare a banilor pentru un „tun” în valoare de 1,1 milioane lei dat la Găgești. 
Procesul uneia dintre cele mai mari evaziuni fiscale din județ a început la Tribunalul Vaslui cu … o amânare, pentru ca unul din inculpați, Maricica Chelaru, să-și angajeze apărător. Protagoniștii principali ai acestui dosar sunt Romică Lorenț, fostul primar al municipiului Huși și Tiberiu Coatu, fostul primar al comunei Găgești, care au reușit să fure nu mai puțin de 1,1 milioane lei din fonduri europene. Suma fusese alocată la sfârșitul anului 2009 pentru lucrarea “Amenajare de poduri în localitățile Găgești, Tupilați și Popeni, și reparație pod armat în localitatea Peicani”, proiect cu o valoare totalăde 2.665.031 de lei. Licitația a fost câștigată de Trustul de Montaj Utilaj Chimic București – sucursala Iași, iar lucrările au fost subcontracta firmei Semnal Media Huși, aparținând lui Romica Lorenț. Ulterior, lucrările au fost executate de o firmă a finului lui Lorenț, Andrei Rusu. Practic, nici unul dintre poduri nu a fost finalizat, dar au fost întocmite situații false de lucrări, prin care firma lui Lorenț a primit circa 1,1 milioane lei. Mai mult decât atât, conform procurorilor DIICOT, nici lucrările executate nu prezintă prea mare siguranță în exploatare, cu atât mai mult cu cât reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții, care ar fi trebuit să verifice corectitudinea lucrărilor de turnare a pilonilor, semna „în orb” documentele.
Cercetările în acest caz au durat mai bine de trei ani, procurorii DIICOT stabilind că fostul viceprimar a municipiului Huși și președinte a organizației municipali a PDL, Romică Lorenț „în anul 2009 a instigat funcționarii primăriei Găgești pentru a deconta în mod nelegal și în baza unor documente false suma de aproximativ 1.005.000 lei, bani reprezentând contravaloarea reparațiilor pentru podurile situate în localitățile Tupilați, Găgești și Popeni și reparații la un pod din localitatea Peicani și a întocmit în fals documente în baza cărora s-au decontat, în mod nelegal, sumele de bani provenite de la bugetul de stat în baza unui program de infrastructuri rurale“. Romică Lorenț a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Vaslui, fiind acuzat de constituire de grup infracțional organizat, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu și fals. Din câte se pare, pentru a obține aceste contracte, el ar fi profitat de bunele relații pe care le avea cu fostul președinte Traian Băsescu care, pe vremea când era deputat de Vaslui, i-ar fi botezat lui Lorenț unul din copii.
de Marian MOCANU   Vineri, la Tribunalul Vaslui, a avut loc primul termen de judecată a dosarului în care Romică Lorenț, fostul primar al municipiului Huși, Tiberiu Coatu, fostul primar al comunei Găgești, și alți trei funcționari publici sunt acuzați de fapte de corupție. Cei cinci inculpați sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și instigare la spălare a banilor pentru un „tun” în valoare de 1,1 milioane lei dat la Găgești.  Procesul uneia dintre cele mai mari evaziuni fiscale din…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor