Home » Justitie » Procesul vamesilor de la Albița, reluat în ianuarie

Procesul vamesilor de la Albița, reluat în ianuarie

de Marian Mocanu
Ieri, la Tribunalul Vaslui, s-a scris o nouă filă în dosarul Albița 2, al vameștilor și polițiștilor de frontieră acuzați de luare de mită. Și de această dată, apărătorii inculpaților au ridicat obiecții cu privire la corectitudinea transcripturilor de pe probele video aflate la dosar. Procesul se va relua pe data de 11 ianuarie 2016, cu audierea martorilor DNA.
Pe 22 octombrie 2013, în urma unei acțiuni în forță a procurorilor DNA la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, 18 lucrători vamali și polițiști de frontieră au fost arestați preventiv și acuzați de luare de mită. Alte 8 persoane au fost cercetate în stare de libertate, cu toții fiind acuzați că, în schimbul neîndeplinirii sarcinilor de serviciu, aceștia ar fi pretins și primit diverse sume de bani, între 50 și 200 de euro, drept mită. Dintre toți acuzații, doar unul și-a recunoscut vina și a ales calea procedurii simplificate de recunoaștere a vinovăției în fața instanței, beneficiind astfel de o reducere a sentinței. Toți ceilalți inculpați în dosar au respins acuzațiile procurorilor DNA și se declară nevinovați. De aceea, ei au cerut instanței nu doar audierea martorilor acuzării, inclusiv a investigatorilor sub acoperire, dar și vizionarea tuturor înregistrărilor făcute de respectivii acuzatori. Pentru vizionarea casetelor, a trebuit ca procurorii DNA să pună la dispoziție soft-ul necesar.
Ieri, la Tribunalul Vaslui, timp de câteva ore, au fost vizionate alte câteva casete, la cererea inculpaților. Aceștia doreau să demonstreze instanței că transcripturile aflate la dosar, făcute de procurorii DNA, nu sunt conforme cu ceea ce apare în înregistrări. După ce au fost vizionate înregistrările efectuate cu camera ascunsă de investigatorul sub acoperire al DNA, apărătorii inculpaților au ridicat mai multe obiecții cu privire nu doar la calitatea înregistrărilor, dar și în legătură cu faptul că, la dosar, nu apar toate datele din înregistrare.
„Mai multe fraze, declarate de procurori ca fiind neinteligibile și care nu apăreau în dosar, în fapt se aud foarte bine. În plus, interpretarea cuvintelor acuzaților, așa cum apare din înregistrări, este făcută doar în favoarea acuzării, fără a ține cont de situația de fapt. Este ca și cum se dorește neapărat condamnarea unui om pe baza unor vorbe care nu au nici o legătură cu obiectul cauzei”, a declarat unul din apărătorii acuzaților. În mod sigur, clarificarea acuzațiilor va fi făcută după audierea martorilor acuzării, respectiv a persoanelor care au declarat că ar fi dat mită pentru a benefica de un control mai sumar la trecerea prin punctul de frontieră. Audierea acestor martori va fi făcută pe data de 11 ianuarie.
de Marian Mocanu Ieri, la Tribunalul Vaslui, s-a scris o nouă filă în dosarul Albița 2, al vameștilor și polițiștilor de frontieră acuzați de luare de mită. Și de această dată, apărătorii inculpaților au ridicat obiecții cu privire la corectitudinea transcripturilor de pe probele video aflate la dosar. Procesul se va relua pe data de 11 ianuarie 2016, cu audierea martorilor DNA. Pe 22 octombrie 2013, în urma unei acțiuni în forță a procurorilor DNA la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, 18 lucrători vamali și polițiști de frontieră au fost arestați preventiv și acuzați de luare de mită. Alte…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: