Home » Justitie » Ani grei de închisoare pentru vasluianul care obliga femei să se prostitueze în Italia

Ani grei de închisoare pentru vasluianul care obliga femei să se prostitueze în Italia

de Marian MOCANU

Vasluianul Florin Adrian Frăsinescu și complicea sa, bistrițeanca Mihaela Monica Alexa, arestați în 2013 în provincia Siena, pentru proxenetism au fost condamnați la câte șase ani de închisoare, una dintre cele mai drastice pedepse acordate pentru acest tip de infracțiune. Cei doi amăgeau tinere din România cu promisiunea unui loc de muncă, după care, odată ajunse în Italia, victimele erau sechestrate și obligate prin bătaie să se prostituieze. 

În anul 2013, cu ocazia unei razii a polițiștilor și carabinierilor din provincia Siena, Italia, carabinierii italieni au destructurat o rețea de prostituție, în care erau implicate românce forțate să practice această meserie. Au fost arestate mai multe persoane, inclusiv un italian, proprietarul stabilimentului, și puși sub acuzare de autoritățile italiene sub infracțiunile de trafic de persoane, sclavie și complicitate în exploatarea prostituției în formă agravată. Printre acuzați se afla și un vasluian, Florin Adrian Frăsinescu, în vârstă de 37 ani, împreună cu complicea sa, o bistrițeancă în vârstă de 27 ani, Mihaela Monica Alexa.

Cei doi, recrutau, prin anunțuri la mica publicitate, tinere cărora le promiteau locuri de muncă ca bone sau menajere în Italia. Odată ajunse acolo, femeilor li se confiscau telefoanele mobile și actele și erau obligate prin bătăi și amenințări să se prostitueze, fiind sechestrate în locuința unui italian din localitatea Colonna del Grillo, din regiunea Siena.

În paralel cu procesul din Italia, Florin Adrian Frăsinescu și Mihaela Monica Alexa au fost trimisi în judecată și de procurorii români, sub acuzația de trafic de persoane și lipsire de libertate. Printre cele patru victime ale acestora se numără și două surori, care doreau să se angajeze în Italia ca menajere la un hotel și care, în final, au ajuns sclave în bordelul ilegal patronat de partenerul italian al celor doi români.

Dat fiind faptul că cei doi sunt judecați și în Italia, pentru aceleași fapte, Florin Adrian Frăsinescu fiind deținut în prezent la închisoarea din Arrezo, iar femeia, la închisoarea de la Sollicciano în Florența, dosarul de pe masa judecătorilor vasluieni a trenat multă vreme. În ciuda nenumăratelor adrese făcute de magistrații vasluieni, autoritățile italiene au întârziat în a trimite dosarul și, ulterior, a permite audierea celor doi proxeneți prin intermediul unei comisii rogatorii internaționale. Abia în vara acestui an s-a reușit acest lucru, astfel că, abia după aproape trei ani de la arestarea lor, cei doi proxeneți și-au primit pedeapsa.

Florin Adrian Frăsinescu și Mihaela Monica Alexa au fost condamnați la câte șase ani de închisoare cu executare, acestea fiind unele dintre cele mai mari condamnări acordate pentru proxenentism de magistrații vasluieni. În plus,  timp de trei ani după executarea pedepsei, cei doi vor fi privați de unele drepturi, printre care cele privind drepturile părintești, ori de a fi tutore ori curator al unui minor. Cei doi vor trebui să plătească în solidar celor patru victime daune morale cuprinse între 5.000 de euro și 5.000 de lei.

Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Iași, însă este greu de crezut că magistrații ieșeni vor reduce aceste sentințe. De cele mai multe ori, în cazul faptelor cu o gravitate socială ridicată, la apel, judecătorii ieșeni înăspresc sentințele inițiale, cel mai nou caz fiind cel al violatorilor din Văleni, a căror pedepse au fost mărite, în medie, cu un peste un an și opt luni de închisoare!

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: