Home » Administratie » Pregătiri pentru alegerile din 2016

Pregătiri pentru alegerile din 2016

de Marian MOCANU
Dacă la nivel național, pentru recrutarea de operatori de calculator în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare, numărul cererilor depășește deja pe cel al posturilor disponibile, nu același lucru se întâmplă în județul Vaslui. Sunt comune în care nu este nici un astfel de candidat, sau al căror număr nu este la jumătatea cererilor, cum este cazul inclusiv în municipiul Bârlad. Mai mult, a început și lupta pentru câștigarea alegerilor, prin „epurarea” la nivelul Direcțiilor Județene de Statistică, unde au fost scoase la concurs posturile de directori executivi, posturi care, până acum, erau ocupate de oameni din rândurile PSD.
 
Conform unui comunicat remis de Autoritatea Electorală Permanentă, în primele cinci săptămâni de la demararea campaniei de recrutare a operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, au fost înregistrate 23.778 de cereri la nivel național, pentru un necesar de 23.637  de astfel de posturi aferente 18.597 de secții de votare existente.
La nivelul județului Vaslui, se regăsește aceeași situație, până vineri, 11 decembrie, fiind înregistrate 742 de cereri în vederea ocupării unui post de operator de calculator în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare, pentru un necesar de 656 posturi. Din păcate în acest caz, aritmetica nu corespunde cerințelor, dat fiind că, dacă în unele birouri electorale locale, numărul cererilor este dublu față de numărul locurilor disponibile, în altele, este departe de a fi acoperit. De exemplu La Arsura au fost depuse 15 cereri, de trei ori mai multe față de numărul posturilor disponibile, la Băcești, numărul candidaților este de 1,5 pe loc, la fel ca la Murgeni, sau ca în municipiul Vaslui – 100 cereri pentru 70 de posturi de operator calculator la secțiile de votare. La Epureni au fost depuse 11 cereri pentru 5 locuri disponibile. În același timp, la Bunești Averești, comună vecină cu Arsura, nu a fost nici o astfel de solicitare pentru cele 6 posturi disponibile, în timp ce, la Vinderei, este o singură cerere pentru opt posturi de operator calculator. În alte comune, cum ar fi Gherghești sau Gârceni, numărul cererilor este la jumătate față de ofertă. Aceeași problemă o are și Biroul electoral de la Bârlad, unde au fost depuse doar 34 de cereri pentru un număr de 56 de posturi de operator de calculator. La Negrești numărul cererilor depuse este de 18, pentru 12 posturi.
În situațiile în care numărul de posturi nu este acoperit de cel al cererilor, principalul motiv ar fi proasta popularizare a acestei acțiuni, dat fiind faptul că, pentru ocuparea acestui post nu este nevoie de specialiști în IT, condițiile minime fiind doar absolvirea învățământului general obligatoriu și cunoștințe minime de internet, introducerea și validarea datelor, abilități pe care le are aproape orice utilizator al unui computer.
Conform comunicatului AEP, „Persoanele interesate să devină operatori de calculator se pot adresa în acest sens birourilor județene ale Autorității, ale căror coordonate se găsesc la adresa de web http://www.roaep.ro/prezentare/filiala. Mai multe informații privind modalitatea de selectare și desemnare a operatorilor de calculator și formalitățile de înscriere la sesiunea de examinare practică a competențelor se regăsesc la adresa de web http://www.roaep.ro/instruire/?page_id=141. De asemenea, cei interesați să devină operatori ai secțiilor de votare se pot documenta rapid vizionând clipul de informare realizat de AEP, care se regăsește pe pagina oficială de Facebook a Autorității, accesibilă la următoarea adresă: https://www.facebook.com/AutoritateaElectoralaPermanenta/”.
În același timp cu acțiunea de recrutare a operatorilor de calculator a secțiilor de votare, cea de pregătire a alegerilor locale și parlamentare de anul viitor este în plină desfășurare. Guvernul tehnocrat a decis schimbarea tuturor șefilor Direcțiilor Județene de Statistică, directori care, în cea mai mare parte, fac parte din Partidul Social Democrat, fost până de curând la guvernare. Pentru a se da o alura de legalitate, posturile respective vor fi ocupate prin concurs, care va avea loc pe data de 11 ianuarie. Dat fiind perioada scurtă dintre publicarea anunțului de către Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și data concursului, imediat după sărbătorile de iarnă, este de așteptat ca aceste posturi să fie ocupate de oameni apropiați actualei puteri, respectiv PNL, care se consideră la guvernare. Acest lucru este foarte important în perspectiva alegerilor.
de Marian MOCANU Dacă la nivel național, pentru recrutarea de operatori de calculator în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare, numărul cererilor depășește deja pe cel al posturilor disponibile, nu același lucru se întâmplă în județul Vaslui. Sunt comune în care nu este nici un astfel de candidat, sau al căror număr nu este la jumătatea cererilor, cum este cazul inclusiv în municipiul Bârlad. Mai mult, a început și lupta pentru câștigarea alegerilor, prin „epurarea” la nivelul Direcțiilor Județene de Statistică, unde au fost scoase la concurs posturile de directori executivi, posturi care, până acum, erau ocupate de oameni…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: