Home » Administratie » Scandalul Chevron are urmări – Se va face referendum pentru demiterea primarului comunei Pungești!

Scandalul Chevron are urmări – Se va face referendum pentru demiterea primarului comunei Pungești!

de Marian Mocanu

La mai bine de un an de când americanii au abandonat perimetrul de la Siliștea – Pungești, scandalul Chevron are încă repercursiuni. Curtea de Apel Brașov a dispus ieri obligarea prefectului Județului Vaslui la organizarea referendumului pentru demiterea primarului comunei Pungești. În luna octombrie 2013, peste o mie de locuitori ai comunei au semnat un document pentru demiterea primarului Vlasă, considerat un apropiat al companiei ce dorea să exploreze și ulterior să exploateze prin metoda facturării hidraulice gaze de șist în zonă. 

primar pungestiÎn luna octombrie a anului 2013, pe fondul mișcărilor populare generate de intenția Chevron de a începe lucrări de explorare a gazelor de șist într-un perimetru de pe teritoriul comunei Pungești consilierii locali din comună au adoptat o hotărâre privind organizarea unui referendum care sa vizeze consultarea populației în legătură cu acest subiect. Tot atunci, pe ordinea de zi urma să fie dezbătut și un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum cu privire la destituirea din funcție a primarului din Pungești, Mircia Vlasă, hotărâre care, până la urmă, nu a mai fost adoptată. Ulterior, la inițiativa membrilor Grupării de Rezistență de la Pungești, formată din localnici și activiști de mediu care se împotriveau explorării și exploatării gazelor de șist, au fost strânse peste o mie de semnături pentru demiterea primarului. Motivul acestui memoriu îl constituia faptul că oamenii considerau că primarul Vlasă ar fi sprijinit compania americană în vederea obținerii autorizațiilor necesare, cu atât mai mult cu cât terenul pe care a fost amplasată sonda, în ciuda protestelor localnicilor, era chiar a primarului. Mai mult, oamenii imputau faptul că respectivul teren ar fi fost obținut de Mircia Vlasă pe căi nu tocmai ortodoxe, printr-un schimb de terenuri cu comuna vecină.

Prefectul de la acea vreme, Radu Renga, a tergiversat luarea unei decizii cu privire la cererea cetățenilor de organizare a referendumului pentru demiterea primarului și a declarat ilegală hotărârea Consiliului Local Pungești de organizare a unui referendum cu privire la problematica gazelor de șist și exploatării hidraulice a acestora. Ulterior, pe motiv că o parte din semnăturile din memorandumul înaintat de locuitorii Pungeștiului nu sunt în regulă, prin ordin de prefect, Radu Renga a respins și cererea locuitorilor de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului.

O organizație nonguvernamentală, „Salvați Bucureștiul”, s-a sesizat și a atacat în instanță acest lucru. După ce a pierdut inițial, la tribunalul Vaslui, ONG-ul a făcut apel și a cerut ca dosarul să fie mutat la o altă instanță decât Curtea de Apel Iași.

Ieri, Curtea de Apel Brașov a dispus obligarea prefectului Județului Vaslui la organizarea referendumului pentru demiterea primarului comunei Pungești. „Este o decizie istorică pentru democrația din România. Oamenii trebuie să fie conștienți că primarul trebuie să acționeze pentru a rezolva problemele oamenilor și pentru a acționa în interesul lor, iar atunci când primarul încalcă aceste obligații, cetățenii au posibilitatea legală de a-l demite”, a declarat Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”. Decizia este definitivă și ar trebui pusă în aplicare imediat de Instituția prefectului Județului Vaslui. Problema este că, până se scrie motivarea sentinței și se comunică către prefectură, s-ar putea ca organizarea referendumului să nu mai fie posibilă. Legea electorală nu permite organizarea de alegeri locale în timp de mai puțin de șase luni până la alegerile locale obișnuite, programate a avea loc la jumătatea anului viitor! Totuși, Instituția prefectului Județului Vaslui va trebui să dea curs sentinței judecătorești. Chiar și în eventualitatea în care, în urma referendumului, primarul Mircia Vlasă ar fi demis, acesta va putea din nou candida pentru funcția de primar, având totuși șanse de a fi ales pentru un al patrulea mandat.

de Marian Mocanu La mai bine de un an de când americanii au abandonat perimetrul de la Siliștea - Pungești, scandalul Chevron are încă repercursiuni. Curtea de Apel Brașov a dispus ieri obligarea prefectului Județului Vaslui la organizarea referendumului pentru demiterea primarului comunei Pungești. În luna octombrie 2013, peste o mie de locuitori ai comunei au semnat un document pentru demiterea primarului Vlasă, considerat un apropiat al companiei ce dorea să exploreze și ulterior să exploateze prin metoda facturării hidraulice gaze de șist în zonă.  În luna octombrie a anului 2013, pe fondul mișcărilor populare generate de intenția Chevron de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: