Home » Administratie » 2015 – An financiar bun pentru Primăria Vaslui

2015 – An financiar bun pentru Primăria Vaslui

de Marian Mocanu

Procentul mare de încasare a obligațiilor fiscale și atragerea de surse importante de venituri pentru investiții au constituit baza pentru ca municipalitatea vasluiană să finalizeze, continue și să înceapă noi proiecte de dezvoltare a municipiului. Cetățenii orașului au dat încă odată dovadă de spirit civic, la sfârșitul primelor 11 luni a acestui an, impozitele și taxele locale fiind colectate în proporție de 94%, iar procentul total de încasări ajungând la 83%. Și în acest an se va înregistra un excedent la bugetul local, chiar mai mare ca în 2014, bani care vor fi folosiți pentru investițiile din 2016.

În cadrul conferinței de presă susținute vineri, 18 decembrie, de Primăria Municipiului Vaslui, primarul Vasile Pavăl a prezentat un prim bilanț al activității municipalității în anul 2015.

primar vasile paval sedinta cl„Din punct de vedere financiar, pot spune că anul 2015 a fost unul bun, în care am reușit finalizarea unor proiecte importante pentru oraș, continuarea altora și chiar demararea de investiții noi. Acest lucru nu s-ar fi putut realiza fără implicarea în primul rând al cetățenilor, atât persoane fizice, cât și juridice, care-și desfășoară activitatea pe raza municipiului Vaslui, care au înțeles nu doar să se achite de obligațiile fiscale, ci să ne și sprijine în activitatea intreprinsă. Nu pot să nu remarc și activitatea colaboratorilor mei din cadrul primăriei și a instituțiilor din subordine, care s-au achitat bine de sarcini și împreună cu care am reușit să atragem surse importante de venit de la instituțiile europene sau bugetul de stat pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a orașului. În general, anul 2015 a fost unul bun, dar se putea și mai bine. Poate nu au fost găsite modalitățile de a se lucra mai eficient, din motive atât obiective, cât și subiective. Procesul de dezvoltare și modernizare a municipiului Vaslui va continua, la fel și programul de accesare a fondurilor europene în perioada 2016 – 2020. Nevoia de fonduri este mare, iar resursele locale nu sunt pe măsura acestor nevoi, de aceea trebuie folosite cât mai eficient”, a declarat primarul Pavăl.

În ceea ce privește exercițiul financiar pentru anul 2015, gradul de realizare a veniturilor a fost de peste 82%, după primele 11 luni a acestui an. Sunt incluse aici taxele și impozitele locale, colectate în proporție de peste 94%, cotele defalcate din impozite pe venit și din cota de TVA, bani destinați în principal plății salariilor cadrelor didactice și a persoanelor cu handicap ori a însoțitorilor acestora. Totalul veniturilor municipiului Vaslui, incluzând și fondurile atrase din surse europene sau de la bugetul de stat, însumează 154,35 milioane lei. La acestea se adaugă excedentul de anul trecut, aproape 3 milioane lei. Dealtfel și în acest an, datorită faptului că nu s-a reușit implementarea unor proiecte sau, în alte cazuri, s-a realizat o economie, municipiul Vaslui va încheia exercițiul financiar cu un excedent poate chiar mai mare decât anul trecut. Acești bani vor fi folosiți la investițiile ce se vor derula anul viitor. Un alt fapt demn de remarcat este că, conform declarațiilor primarului Pavăl, primăria Vaslui nu înregistrează, la sfârșitul anului 2015, nici un fel de arierate sau plăți restante, municipalitatea fiind la zi cu plata către furnizorii de servicii, inclusiv pentru instituțiile din subordine. Au fost achitate toate drepturile personalului din învățământ și a drepturilor sociale pentru asistați.

„Pentru anul viitor se dorește creșterea veniturilor la bugetul local nu prin majorări a taxelor și impozitelor, ci prin lărgirea bazei de impozitare și întărirea disciplinei fiscale. Noul Cod Fiscal va intra în vigoare în ianuarie 2016 însă nu au fost majorate impozitele și taxele locale, cu excepția celor stabilite de guvern ori prin legile adoptate de Parlamentul României. Mai mult, pentru anul 2016, impozitul în cazul persoanelor juridice a scăzut cu 0,2 procente, de la 1,8% la 1,6%”, a declarat Eugen Boț, directorul economic al Primăriei municipiului Vaslui.

În ceea ce privește cheltuielile, acestea au fost realizate într-un procent de 77%, asta și pentru că finalizarea unuia dintre cele importante proiecte de dezvoltarea a infrastructurii, rutiere din municipiul Vaslui, prevăzut în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, a fost amânată pentru 30 iunie 2016.

„În ceea ce privește cheltuielile de funcționare a municipalității s-a acordat toată atenția bunei funcționări a activității primăriei și a societăților și instituțiilor din subordine, prin alocarea sumelor necesare plății subvențiilor pentru căldură, transport, a banilor necesari igienizării orașului, bunei funcționări a poliției locale. În centrul atenției s-au aflat și investițiile în reparații de drumuri, a școlilor și a rețelei de apă și canalizare. Au fost finanțate toate activitățile sportive, culturale sau sociale pe care ni le-am propus. În ceea ce privește partea socială, s-a asigurat plata venitului minim garantat pentru persoanele care au acest drept, acordarea de ajutoare sociale sau funcționarea cantinei sociale. În ceea ce privește investițiile, acestea s-au axat pe cele două componente, cele din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană și cele de investiții locale. În primul caz, ultimele două componente vor fi finalizate în curând, primul din ele, cel privind transportul în comun, urmând a fi finalizat chiar zilele viitoare. În ceea ce privește investițiile locale, în afara reabilitării unor străzi, amenajarea Centrului Socio-Cultural din Zona Gării și a Centrului de Zi pentru elevi de pe Gheorghe Racoviță, ori reabilitarea centralelor termice de la școala 5 și Liceul Kogălniceanu ori alte reparații la instituțiile de învățământ din Vaslui, au fost și alte proiecte la fel de importante. Este vorba, de exemplu, de închiderea vechii gropi de gunoi, de începerea lucrărilor de reabilitare a cartierelor Avram Iancu și 13 Decembrie, dar și pregătirea investițiilor viitoare, prin întocmirea de studii de fezabilitate pentru noul Spital Municipal, reabilitarea unor străzi, modernizarea punctului termic de pe strada Donici ori construcția noului bazar. Pot spune că, în anul 2015, activitatea executivului a fost amplă, derulată în conformitate cu normativele centrale și locale și a cuprins nu doar investițiile ce s-au derulat în acest an, fiind acordată o atenție deosebită și pentru pregătirea celor din 2016”, a mai declarat primarul Vasile Pavăl.

de Marian Mocanu Procentul mare de încasare a obligațiilor fiscale și atragerea de surse importante de venituri pentru investiții au constituit baza pentru ca municipalitatea vasluiană să finalizeze, continue și să înceapă noi proiecte de dezvoltare a municipiului. Cetățenii orașului au dat încă odată dovadă de spirit civic, la sfârșitul primelor 11 luni a acestui an, impozitele și taxele locale fiind colectate în proporție de 94%, iar procentul total de încasări ajungând la 83%. Și în acest an se va înregistra un excedent la bugetul local, chiar mai mare ca în 2014, bani care vor fi folosiți pentru investițiile din…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: