Home » Social » Regal pascal oferit la Șuletea de meșterul popular bârlădean Dan Horgan

Regal pascal oferit la Șuletea de meșterul popular bârlădean Dan Horgan

Tradiția populară se transmite mai departe. În ajunul Paștelui, căminul cultural „Virgil Caraivan”, împreună cu biblioteca comunală cu același nume din Șuletea au organizat o expoziție de icoană pe sticlă cât și un atelier de ou încondeiat.

Simpozion Suletea 06Ca în fiecare an, în vinerea mare, meșterul popular bârlădean Dan Horgan, a încântat sub vraja poveștilor, a legendelor și tradițiilor legate de oul încondeiat, pe cei prezenți în foaierul căminului cultural. Atât cei mari, cât și cei mici, au privit fascinați cum dintr-un banal ou de găină apar simboluri însoțite de o explicație ce a avut darul de a edifica participanții la atelier, în tehnicile oului încondeiat.

„Timp de trei ore, fiecare copil dar și adult, au putut să încerce pe viu încondeierea unui ou, nu cu chișița, ci cu carioca. Chiar dacă acțiunea nu s-a desfășurat în joia mare și chiar dacă satele din zona Vasluiului nu au fost bogate în tradiții de ou încondeiat, totuși încercăm prin orice mijloc să aducem în atenția celor prezenți la astfel de manifestări, că suntem un popor și o țară bogată în astfel de tradiții și pentru a nu ne pierde identitatea, ar trebui păstrate vii în amintirea noastră dar și în suflete. Aceleași tradiții le putem spune și despre icoană. Nu se poate, când vorbim despre tradiții pascale, să nu amintim și de icoană. Mai precis icoana pe sticlă, pictată de către țărani pentru țărani. Icoana pe sticlă, care la noi în zona Tutovei nu are o tradiție, ca și oul încondeiat, ajunsă pe plaiurile moldave prin colportorii ce făceau legătura dintre Transilvania și Moldova. Această icoană, de o simplitate debordantă, farmecă la fel ca acum două sute de ani ochiul și inima românilor si nu numai.”, așa cum ne-a declarat meșterul popular Dan Horgan.

O întreagă legendă stă în spatele unui ou încondeiat a acelor linii ce, de fapt, conțin o adevărată poveste. Această poveste a vrăjit-o și pe ElenaSimpozion Suletea 04 Maria Cordun, cea mai talentată elevă a meșterului Dan Horgan, prezentă și ea la Șuletea la atelierul de încondeiat ouă. De-a lungul sutelor de ani, țăranii au încondeiat ouă cu migală și cu multă dragoste făcând din asta o adevărată artă, o artă care dacă nu este promovată, riscă să se piardă cu timpul.

Motivele cu care s-au încondeiat ouăle au fost arhaice, acele motive ce se regăsesc încrustate pe majoritatea obiectelor din casa țărănească: fierul plugului, grebla, hârlețul, vârtelnița, discul solar, coarnele berbecului, talpa gâștii, creasta cocoșului, calea rătăcită, voluta, meandrul ș.a. Activitatea a fost emoționantă și pentru directorul căminului cultural din Șuletea.

„Se știe că veșnicia s-a născut la sat, și ca director de cămin cultural, îmi doresc ca aceste tradiții frumoase să rămână în sufletul nostru și să fie promovate tocmai în arealul în care s-au născut. De aceea doresc prin orice modalitate promovarea meșteșugurilor populare autentice. Profesorul și meșterul popular Dan Horgan a răspuns întotdeauna pozitiv la invitațiile mele și astăzi ne bucurăm, toți cei aflați prezenți la această manifestare-atelier, că am putut cădea sub minunata vrajă a oului încondeiat”, a declarat Silviu Popa, directorul Căminului Cultural „Virgil Caraivan” Șuletea. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: