Home » World » Comisia Europeană propune un sistem permanent de distribuire a refugiaților în statele UE. Polonia, Ungaria și Cehia se opun. Ministrul ungar de Externe: „E un șantaj, e o propunere inacceptabilă”

Comisia Europeană propune un sistem permanent de distribuire a refugiaților în statele UE. Polonia, Ungaria și Cehia se opun. Ministrul ungar de Externe: „E un șantaj, e o propunere inacceptabilă”

Comisia Europeană a propus, miercuri, un sistem permanent de distribuire a refugiaților în țările Uniunii Europene, statele putând refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitând în schimb contribuții de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat. 

Comisia Europeană a publicat miercuri o propunere legislativă care prevede reformarea Sistemului Dublin, privind procedurile de azil. Propunerile prevăd activarea unui „mecanism echitabil” prin care cele 28 de state ale Uniunii Europene vor avea cote de primire a refugiaților.

Cotele vor fi stabilite în funcție de criterii precum numărul de locuitori și situația economică. În cazul în care un stat se va confrunta cu un aflux de solicitanți de azil cu 50 la sută mai mare decât cota stabilită, va putea distribui extracomunitarii în alte țări.

Un stat poate refuza refugiații timp de un an, dar va trebui să achite contribuții de 250.000 de euro pentru fiecare persoană refuzată.

Propunerile includ măsuri de accelerare a procesării solicitărilor de azil și controale suplimentare asupra deplasărilor imigranților.

Proiectul va fi supus dezbaterii în Parlamentul European și va trebui aprobat de Consiliul Uniunii Europene.

Polonia, Ungaria și Cehia resping noua propunere a CE privind distribuirea refugiaților

Polonia, Ungaria și Cehia au anunțat, miercuri, că se opun inițiativei Comisiei Europene de creare a unui sistem permament de distribuire a imigranților pe bază de cote obligatorii.

În cadrul unui comunicat comun, Polonia, Ungaria și Cehia au respins inițiativa Comisiei Europene.

„Noua propunere nu are niciun sens, încalcă drepturile statelor membre UE”, a acuzat ministrul polonez de Interne, Mariusz Blaszczak.

„Este vorba de o formă de șantaj. Este o propunere inacceptabilă și noneuropeană”, a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: