Home » Administratie » Două societăți vasluiene pe „lista rușinii”

Două societăți vasluiene pe „lista rușinii”

de Marian MOCANU

ANAF a publicat lista datornicilor, dar numai pentru societățile care au datorii mari la bugetul de stat sau al asigurărilor de stat mari. Pe unul dintre ultimele locuri, între cele 186 de mari societăți cu probleme se află și o societate vasluiană, cândva firmă fanion a județului: Comcereal SA. Culmea este că datoriile la bugetul de stat a acestei firme nu sunt foarte mari, doar de circa a 150 mii lei, adică nimica toată pe lângă cifra de afaceri a societății. În schimb, Rulmenți SA înregistrează datorii de peste trei milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, cel de șomaj, sau Fondul Unic național de asigurări, fiind pe poziția 68 în topul datornicilor

Fiscul a decis să amâne publicarea listei rușinii pe care s-ar regăsi 200.000 de persoane cu restanțe la stat. Reprezentanții Fiscului motivează decizia de amânare a publicării listei prin faptul că oamenii au început să își achite dările și că, în ultimele zile au fost interesați să își clarifice situația datoriilor. Lista trebuia să cuprindă numele tuturor persoanelor fizice care au datorii mai mari de 1.500 lei. În schimb, a fost publicată o listă „a rușinii” pe care figurează societățile mijlocii sau mari, cu datorii mai mari de 50.000 lei, respectiv 100.000 lei la bugetul consolidat al statului sau la cel al asigurărilor sociale de stat.

Pe această listă, care cuprinde 186 de societăți, sunt și două firme fanion ale județului Vaslui, Rulmenți SA și Comcereal SA. Rulmenți SA. Cea mai mare firmă din Bârlad apare pe poziția 68, chiar dacă nu are datorii la bugetul de stat. În schimb, datorează peste 2,2 milioane de euro la bugetul asigurărilor sociale de stat, peste o sută de mii de lei la bugetul asigurărilor de șomaj și 866 mii lei la Fondul Unic național de asigurări. Chiar și în aceste condiții, datoria de peste trei milioane de lei la stat este foarte mică comparativ cu cifra de afaceri, de peste 180 milioane lei. Trebuie menționat că societatea bârlădeană, care are peste 1.600 de angajați, a raportat pierderi de 36,6 milioane lei la nivelul anului 2014, acesta fiind poate și motivul pentru care nu și-a achitat toate datoriile la bugetul de stat.

Comcereal SA, figurează undeva la sfârșitul listei de datornici, pe poziția 178 din totalul de 186 de firme, pentru niște datorii care reprezintă puțin peste a mia parte din cifra de afaceri a societății înregistrată la nivelul anului 2014. Practic, în dreptul Comcereal apare suma de 102.477 lei drept obligații neachitate la bugetul de stat, alți 4.638 lei – datorie către bugetul asigurărilor de șomaj și 48.394 lei – către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale. Sumele sunt infime, mai ales în ceea ce privește datoria către bugetul asigurărilor de șomaj, cu atât mai mult cu cât Comcereal avea circa 460 angajați. Trebuie spus că, cândva una dintre cele mai mari firme din țară din domeniu agriculturii, din cauza crizei economice și a câtorva ani secetoși, Comcereal a început să aibă probleme în cursul anului trecut, atunci când prin executare silită, i-au fost scoasă la vânzare o parte din bunuri, inclusiv utilaje agricole.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: