Home » National » Locul din România de care statul român și-a bătut joc. Zeci de mii de străini îl vizitau anual

Locul din România de care statul român și-a bătut joc. Zeci de mii de străini îl vizitau anual

În 1873, câștiga medalia de aur la Târgul Internațional de la Viena. Trei ani mai târziu ridica medalia de argint la Berlin pentru ca în 1878 să obțină diploma de onoare a Târgului Internațional de la Paris. Astăzi, stațiunea Borsec este în paragină. 

Povestea locului supranumit „Perla Carpaților” începe în 1803, atunci când un austria pe nume Valentin Gunther a urmat un tratament la băile termale și s-a vindecat de o boală considerată incurabilă. Întors la Viena, Gunther îi propune unei rude să facă comerț cu apă adusă de la Borsec; pentru această afacere, cei doi au arendat localitatea Borsec de la comunele Lazărea și Ditrău, care erau proprietarele.

În 1804, membri ai familiei Gunther reușesc să negocieze un contract valabil timp de 28 de ani și pornesc construcția unei fabrici de sticlă, pentru a putea îmbutelia apa. Producția a început în 1806, an în care au fost îmbuteliați peste 3 milioane de litri de apă minerală. Un detaliu interesant: apa îmbuteliată provenea doar de la izvoarele 1 și 2, iar procesul avea loc doar în zilele cu soare, atunci când presiunea atmosferică era maximă (prin urmare, și conținutul de dioxid de carbon era crescut).

A urmat o perioadă de glorie pentru Borsec, transformată spre sfârșitul anilor 1800 într-o stațiunea luxoasă, cunoscută pentru proprietățile benefice ale apelor de acolo. În perioada interbelică și comunistă, Borsecul a continuat să prospere. La mijlocul anilor ’70, în localitatea harghiteană erau peste o sută de unități de cazare. Astăzi, au rămas mai puțin de zece.

Momentul revoluției a fost momentul în care Borsec a început să se stingă. Privatizările din anii ’90  au fost făcute în grabă, fără să se dea atenție cui și în ce condiții sunt vândute spațiile. În doar câțiva ani, „Perla Carpaților” și-a pierdut toată strălucirea.

Lovitura de grație a fost dată de închiderea bazei de tratament balnear din 2001, moment în care localitatea și-a pierdut statutul de stațiune balneo-climaterică primit în 1953, dar și pe cel de stațiune turistică de interes național, iar vilele au început să se degradeze, ducând la „un aspect estetic dezolant”, unul dintre punctele slabe trasate în interiorul Agendei Locale din 2005, valabil, se pare, și pentru 2012.

Sursa: money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: