Home » Justitie » Dezinfectantele diluate care au aruncat în aer Sănătatea, folosite bine-merci în județul Vaslui

Dezinfectantele diluate care au aruncat în aer Sănătatea, folosite bine-merci în județul Vaslui

de Bogdan RUSU

Chiar dacă Ministerul Sănătății a cerut retragerea produselor de dezinfecție comercializate de Hexi Pharma din toate unitățile sanitare, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui încă le folosește fără restricție. Acum s-ar putea explica de ce în doar un an, numărul infecțiilor intraspitalicești de la SJU s-a dublat. Și tot dezinfectanții diluați ar putea fi explicația apariției, în luna ianuarie, a cazurilor de infectare cu bacteria clostridium, o bacterie ce poate fi mortală, din cauza căreia, la nivelul spitalului a fost declanșată o anchetă epidemiologică de care nu s-a mai auzit nimic. 

În ciuda faptului că SJU Vaslui folosește dezinfectanți Hexi Pharma, unitatea nu figurează pe lista spitalelor care utilizează aceste produse publicată de ministerul Sănătății. În perioada ianuarie-martie 2016, SJU Vaslui a cheltuit aproape 3,5 miliarde de lei vechi pe dezinfectante, iar pe graficele de dezinfecție ale spațiilor spitalului județean se precizează că femeile de serviciu trebuie să utilizeze produse din gama “Hexi” ale firmei Hexi Pharma. Direcția de Sănătate Publică Vaslui și conducerea SJU refuză să discute despre dezinfectanții folosiți.

ana_rinderDeși firma Hexi Pharma a decis retragerea produselor de dezinfecție comercializate ca urmare a scandalului privind concentrația de substanțe active din acestea, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui continuă să le utilizeze. Direcția de Sănătate Publică Vaslui și conducerea SJU refuză să dea declarații detaliate pe această temă, motivul fiind acela că dezinfectanții fac subiectul unei anchete a Parchetului General.

Zilele trecute, Victor Strâmbu, secretar de stat în Minsiterul Sănătății declara că retragerea produselor trebuie să se facă imediat. Cu toate acestea, ieri, în graficele de dezinfecție aferente spațiilor SUJ Vaslui erau menționate ca materiale de dezinfecție produsele Hexi Pharma din gama “Hexio”. Este vorba de: Hexio-Cid, Hexio-Spray, Terasept, Hexio-Sept (Thor). Produsul Hexio Sept (Thor) este unul dintre cele cu probleme, analizele scoțând la iveală că este diluat de trei ori.

Am încercat să aflăm de la Ana Rinder, manager al SJU Vaslui, o serie de informații legate de problema dezinfectanților folosiți de unitatea pe care o conduce, produse pentru care instituția a plătit în perioada ianuarie-martie 2016 suma de 347.523 de lei (aproape 3,5 miliarde de lei vechi). Nu ni s-a spus însă nimic. Singura informație primită a fost aceea că nu i s-a ordonat retragerea niciunui produs de dezinfecție și ni s-a cerut să formulăm în scris întrebările la care dorim răspuns. Am dorit să știm, printre altele, cât din cele 3,5 miliarde de lei vechi s-au cheltuit pe produse Hexi Pharma. Statistic vorbind, în ianuarie 2016, SJU a achitat facturi pentru dezinfectanți în valoare de 46.163 de lei, în februarie suma achitată pe dezinfectante a fost de 115.558 lei, iar în martie de 185.802 lei.

About Simona Vasile

One comment

  1. Da , da ,da….in judetul Vaslui sistemul mafiot este pus perfect la punct a depasit cu mult mafia siciliana .

%d blogeri au apreciat: