Home » Politic » Fiecare partid va ocupa câte o pagină din buletinul de vot cu candidații la Consiliul Județean

Fiecare partid va ocupa câte o pagină din buletinul de vot cu candidații la Consiliul Județean

Listele cu candidați pentru Consiliul Județean Vaslui vor fi câte una singură pe câte o pagină întreagă a buletinului de vot pentru alegerile locale din 5 iunie, hotărâre luată în cadrul Biroului Electoral Județean (BEJ) Vaslui.

Fiecare partid va ocupa câte o pagină din buletinul de vot cu candidații la Consiliul Județean, la alegerile din 5 iunie. Hotărârea a fost luată în cadrul Biroului Electoral Județean Vaslui, în urma unui vot care a fost decis, în final, de către președintele BEJ, după o egalitate perfectă de voturi între membrii biroului. Astfel, buletinul de vot va fi deschis, pe pagina trei, de lista de consilieri ai PSD, urmat de PNL, pe pagina patru, ALDE, pe pagina cinci, UNPR, pe pagina șase, și celelalte formațiuni politice neparlamentare, în ordinea tragerii la sorți efectuată tot în cadrul BEJ.

Această variantă, cu un singur partid pe fiecare pagină a buletinului de vot, a fost agreată de președinte și locțiitorul acestuia din BEJ, precum și de reprezentanții Biroului Electoral Județean în BEJ ai PSD, UDMR, ALDE și PDIN. Cea de-a doua variantă, cu câte două partide pe pagină, a fost votată de reprezentanții PNL, PMP, UNPR, PRU, PER și Asociația Partida Romilor. Cum reprezentantul partidului lui Geoană, PSRo, a lipsit de la vot, s-a înregistrat balotaj, astfel încât, conform legii, președintele BEJ, Elena Sârghi, a avut dreptul la vot dublu, menținându-și poziția inițială.

În ceea ce privește buletinele de vot pentru consiliile locale și primari, ordinea este aceeași ca și la Consiliul Județean, respectiv PSD, PNL, ALDE și UNPR, așezarea în pagină a listelor cu candidați fiind în funcție de numărul acestora. De exemplu, în mediul rural, în majoritatea cazurilor, toate cele patru formațiuni parlamentare sunt pe aceeași pagină, la fel cum se întâmplă și în cazul primarilor.

În comunele sau orașele unde sunt mai multe formațiuni, ordinea pe buletinele de vot a partidelor sau candidaților la primărie a fost stabilită de fiecare Birou Electoral de Circumscripție în parte, prin tragere la sorți, acestea venind în completarea formațiunilor parlamentare. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor