Home » Invatamant » Locuri speciale pentru rromi la licee. Câte sunt puse la dispoziție în județul Vasluil!

Locuri speciale pentru rromi la licee. Câte sunt puse la dispoziție în județul Vasluil!

Duminică, 15 mai, Comisia de admitere județeană Vaslui a stabilit numărul de locuri la liceu pentru elevii rromi. Pentru anul școlar 2016-2017, etnia rromă din județul nostru are la dispoziție peste 100 de locuri speciale. Potrivit legislației în vigoare, în funcție de opțiunile elevilor, aceștia pot ocupa câte două locuri în fiecare clasă de liceu sau școală profesională. După evaluările naționale, elevii vor fi repartizați pe locurile speciale în funcție de medii.

În ultimii ani, numărul de elevi de etnie rromă care s-au înscris pe locuri speciale a fost foarte mic, deși toate liceele din județ le-au rezervat câte două locuri/clasă. În anul școlar 2015-2016, de exemplu, 16 elevi au fost admiși pe asemenea locuri, iar în anul școlar anterior, doar 12. Nici în anul școlar 2013-2014 șansa de a studia pe locuri speciale nu i-a atras pe cei de etnie rromă, doar 13 accesând oferta instituțiilor de învățământ.

Elevii rromi au putut  declara până la 15 mai la ce licee sau școli profesionale ar dori să studieze. În baza acestor opțiuni se rezervă locuri în fiecare clasă, iar după terminarea testelor naționale, în ordinea mediilor, candidații vor fi repartizați pe locurile pentru minorități. Practic, pentru a ocupa un loc la liceu, elevii au nevoie de recomandări scrise de Partida Romilor și de simpla prezență la examenele naționale. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor