Home » Administratie » Pesta porcină africană se apropie de granițele României!

Pesta porcină africană se apropie de granițele României!

de Răzvan CĂLIN

Autoritățile veterinare din județ sunt în alertă și au dispus închiderea tuturor târgurilor de animale.

Evoluția alarmantă a epidemiei de pestă porcină africană din Ucraina a băgat în priză și autoritățile sanitare veterinare din România. Principalele zone vizate sunt județele aflate la granița cu Ucraina.

Însă, și județul Vaslui se numără printre cele în care autoritățile sanitar-veterinare trebuie să ia măsuri profilactice pentru a preîntâmpina apariția unor focare de pestă porcină africană. Una dintre primele măsuri luate a fost interzicerea tuturor târgurilor de animale de pe raza întregului județ. Practic, este interzisă comercializarea porcilor, fiecare primărie din județ fiind înștiințată de această situație printr-o adresă trimisă la sfârșitul săptămânii trecute de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui.

”Am fost avertizați să închidem târgurile de animale pentru specia suine din cauza contextului ridicat de risc, existent ca urmare a epidemiei de pestă porcină africană din Ucraina”, ne-a declarat primarul comunei Coroiești, Cristian Lungu.

Mai mult, inspectorii veterinari vor monitoriza îndeaproape tot ceea ce înseamnă mișcare și comerțul cu porcine în zonă. Este o măsură de precauție luată pentru a preîntâmpina apariția vreunui caz de pestă porcină. Până în momentul de față, pe teritoriul României nu a fost semnalat nici un caz sau vreo suspiciune a cestei maladii ce este fatală pentru porci, dar care nu se transmite la om.

Pesta porcină africană este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează atât porcii domestici, cât și speciile sălbatice. Rata de mortalitate în rândul porcinelor domestice este de 100%, astfel încât e lesne de înțeles că maladia are urmări grave din punct de vedere economic. Din fericire, nu este o maladie care se transmite la om.

About Razvan Calin